banner137
banner25

CHP İl Başkan Fevzi Pekcanlı “seneye 5 lira’ya kuru ekmek alabileceğiz!”

Cumhuriyet Halk Partisi il Başkanı Fevzi Pekcanlı hafta sonu gerçekleştirdiği il geneli gezisi sonrasında sahadan aldığı tepkileri basınla paylaştı ve çiftçilerin girdi maliyetlerindeki yükseklik başta olmak üzere akaryakıttaki artışlar,gübre ve üredeki zamlar ile ödenmeyen desteklemelerin üreticiyi zora soktuğunu kaydetti.

Parti il binasında konuşan İl başkanı Pekcanlı yaşanan zamların Rusya ve Ukrayna savaşı öncesinde de var olduğuna dikkat çekerek “zaten bu zam artışları vardı. Neredeyse Aralık başından beri sürekli akaryakıta, enerji sektörüne inanılmaz zamlar. Türkiye belki de tarihin en kötü dönemlerini geçiyor ekonomik anlamda”dedi.

“Bu artışlarla önümüzdeki seneye 5 liraya sadece kuru ekmek alacak vatandaşlar”diyen İl başkanı Fevzi Pekcanlı “ Buraya sizin yanınıza gelmeden önce de yaptığım araştırmada bu işin uzmanlarına şunu sordum. Bu maliyetlerle vatandaşlar önümüzdeki seneye 5 liraya ekmek yer mi? Oda başkanımız hatta bana söyledi. ‘yer başkanım.Sadece 5 liraya kuru ekmek yer’ dedi. Çünkü gerçekten girdi maliyetleri çiftçinin çok arttı. Bakın bu sohbetten sonra akaryakıtla ilgili bir zam daha gündeme geldi belki bu haberin yapıldığı saatlerde bu zamlar geçmiş olacak motorine 1,51 benzine ise 86-88 kuruş civarında zam geldiği söyleniyor”diyerek geçen yıl buğdayın maliyetleri ile bu seneki buğdayın maliyetlerinin neredeyse birbirini katlar derecede arttığını söyledi.

Çiftçi için üre ve gübrenin olmazsa olmaz olduğunu ve gelen zamlar ile üreticinin tarlasına bunları atamadığını söyleyerek bu sebepten dolayı buğday ekim alanının yüzde 25 azaldığını kaydetti.

Geçen yıl mazotu çiftçinin 4 liraya bu yıl ise 17 liraya aldığını belirten Pekcanlı “çiftçi mazotu 4 liraya alıyorken şuan 17 lirayı geçti. Mazotun maliyeti gübreyle ilgili çiftçimizin iktidara buradan özellikle yüksek sesle seslenmek istiyorum. Çiftçi buğdayı tohumunu ekerken olabildiğince gübreyi az kullanmaya çalıştı belki gübre fiyatları düşer diye ve üzerine üre dediğimiz gübre azotlu gübre atılacak şekilde bir 15 – 20 gün vakti var çiftçinin. 15-20 gün sonra atılacak bir gübrede faydası olmayacak”diyerek Mart ayının sonuna kadar bu gübre

atılırken hiç olmazsa desteklemelerin ciddi anlamda verilmesini istediklerini ifade etti.

Çiftçinin üre gübresi tonunu 9 bin 200 liradan aldığını, hiç olmazsa yapılacak bir indirim ile geçen yılın rakamlarına indirilmesinin yararlı olacağını kaydeden Pekcanlı “hiç olmazsa geçen seneki maliyetten inmesi mümkün değil ama olabildiğince hükümetin desteklemesi lazım üretimin düşük olmaması için. Çünkü buğdayı ekerken çiftçi bu gübreyi az kullandı. Belki daha sonra gübre fiyatları düşerse fazla atarız diye. Şuan beklenti bu şekilde. Yani bu hafta içinde çiftçiye ne yapılırsa önümüzde ki sene bizim soframızdaki ekmeğe bu yansıyacak”dedi.

Hükümet tarafından çiftçiye verilen destek ödemelerinin yapılmadığını,geçen yılki desteklemelerin daha yeni ödendiğini belirten Pekcanlı “bu artışlarla bile önümüzdeki yıl kuru ekmeği 5 liraya almak çok zor olacak. Burada tarihe not olsun diye söylemek istiyorum. Özellikle çiftçimizin beklediği geçen seneki buğday ve mazot destekleri hala yatırılmadı. Bu hafta böyle bir beklenti var çiftçilerde. Bu seneki açıklanan dönüm başına 80 lira olan destek sadece önümüzdeki sene yatırılacak. Biz geçen senenin hiç olmazsa parasının bir an önce yatırılması, gübre fiyatlarının da bir an önce düşürülmesi. Çünkü çiftçimiz bu haberi hükümetten bekliyor. Eğer bu oranlarda çiftçilik yapmaya devam ederlerse zaten Türkiye ortalamasında da Anadolu da bir çok yerde buğday ekiminin çok düştüğü ortalamanın da yüzde 25 geçen yıla göre düştüğü ve verimin de geçen yıl ki gibi olmayacağı yani geçen seneye göre yüzde 25’lik düşüş var ekimde. Ama verim olarak da geçen sene ki verimlerin olmayacağı söyleniyor”dedi.

Ülkemizde yaşanan zamların tek adam rejimine bağlı olduğunu ve vatandaşın iktidara olan güveninin tamamen yitirdiğini söyleyen Pekcanlı “iktidar güvenini tamamen kaybetmiş. Biz Edirne de yaşıyoruz. Edirne Belediye başkanı belediyeyi 5 tane belediye başkan yardımcısı ile yönetiyor. Hatta onlarında yetişemediği yerler oluyor tabi. Edirne’nin kendi durumu ile alakalı alt yapıyla da alakalı koskaca ülkeyi bir tek kişinin yönetmesi gerçekten çok zor. Geçtiğimiz gün ki 6 siyasi partinin cesaret edip açıkladıkları 40 sayfalık beklenti,iktidara geldiğimiz de yapacağımızı söylediğimiz şeyler 40 sayfadan oluşuyor. Tamamen her şeyin tek adama dayalı olması.Tek adamın söylemiyle güven olmadı piyasada. Hukuk olmadı. Siz şimdi Avrupa insan hakları mahkemesinin bile aldığı kararı burada tanımayacaksınız, uluslararası hangi firmayı Türkiye bekleyecek yatırım yapmaya. Başta iktidara lidere güven ama tamamen biz siyasi parti olarak da her ortamda söylüyoruz. Tek adam rejimini getirdiği bir ülke burası şuan da maalesef ekonomik krizini yaşıyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30