banner137
banner25

Çamerya katliamı için siyah çelenk bıraktılar!

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu tarafından Edirne’de gerçekleştirilen Çamerya Katliamı konulu toplantı yapıldı.

27 Haziran 1944’te başlayan ve 1945 Mart ayına kadar devam eden Yunanistan’ Çamerya bölgesinde etnik temizlik adıyla başlayan ve o bölgede yaşayan Arnavutlara karşı yapılan soykırım da 2 bin 900 erkek, 214 kadın, 96 çocuk katledilirken, 745 kadına tecavüz edilmiş, 68 köyde 5 bin 800 ev yakılmış, 2 bin’in üzerinde insan baskı ve zulümlerden kaçarken yollarda hayatını kaybetmişti. Yaşanan soykırımı hatırlatmak ve unutturtmamak için Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu tarafından gerçekleşen programda konuşan katılımcılar yaşanan o kara günleri tarih sayfalarından alınan bilgilerle paylaştılar.

Toplantı saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunması sonrasında başladı. Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkilerden sorumlu Başkan sıfatı ile konuşma yapan Zülfettin Hacıoğlu gerek 78 yıl önce yaşanan katliamı gerekse dernek faaliyetlerini anlatan bir konuşma yaptı. Hacıoğlu konuşmasında Bulgaristan’da 1984-1990 yılları arasında totaliter rejim tarafından yaşananları anlatarak mağdurların her zaman yanında olduklarını belirtti ve “Belene kamplarında 31 yıldır mağdur edilen insanların hukuki mücadeleleri devam ediyor ve biz bu insanlarımızı bizzat yerinde orada bulunarak mahkeme koridorlarında,duruşma salonlarına izin olmamasına rağmen gelerek orada destek verdik. Bugünde burada Balkan Türkleri Konfederasyonu ile beraber ortaklaşa bir anma etkinliği yapıyoruz, hepinizi katılımınızdan dolayı tek tek teşekkür ediyorum”diyerek Çamerya katliamının Balkan Göçmenleri yüreğinde hala kanayan bir yara olduğunun altını çizdi.

Bursa Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Şuayip Toprak’ta yaptığı konuşmada Avrupa’nın Türkiye’ye karşı yaptığı bir sıkıştırmada soykırım iddialarını dile getirdiğini belirterek Türklerin Balkan coğrafyasında asla bir soykırım yapmadığını belirtti ve Başkan halkının Osmanlı’ya olan bir hasretleri olduğunu ve halen aradıklarını ifade etti.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu’da Konfederasyon olarak Balkanlar da dostluğu pekiştirmek adına çalışmalar yaptıklarını ifade etti ve “bu tür sorunlar yaşandıysa bunların geçmişte kalması gerekiyor. Bizlerde bunları bilmemiz gerekiyor. Bizim insanımızın bunları bilmesi gerekiyor. Orada herhangi bir müslümanın burnu kanarsa bizler Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu olarak el birliği ile onlara sahip çıkmak durumundayız. Onlar orada bizim daha önce Osmanlı döneminde oraya gönderdiğimiz ve şu anda orada bıraktığımız insanlarımız. Ben her zaman şunu söylüyorum. Balkanlar’daki çocuklarımız, gençlerimiz çok önemli. Orada halihazırda yaşayan insanımız çok önemli. Biz bunlara sahip çıkacağız. Bunlara sahip çıkarkende bunların yaşadıkları bölgelerde onları huzursuz etmeden sahip çıkacağız. Onlara destek vereceğiz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet. Dünyanın bir çok yerindeki Türk ve Müslümanlara destek çıkıyor. Balkanlara’da aynı şekilde destek çıkmak durumundayız”dedi.

Konuşmaların ardından Tarihçi-yazar ve emekli öğretmen Cevdet Sedes ve İzmir Ak parti 24’ncü dönem milletvekili Rifat Sait’in konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.

Panelin ardından toplantıya katılan katılımcılar ve beraberindekiler Edirne’de bulunan Yunanistan’ın Edirne Konsolosluğu binasının önüne siyah çelenk koyarak basın açıklamasında bulundular.

Basın açıklamasını yapan İzmir Ak parti 24’ncü dönem milletvekili Rifat Sait Yunan şovenistleri 1944 Haziranından 1945 Martına kadar Navarin'i, Tripoliçe'yi, Srebrenitsa'yı unutmak mümkün olmadığı gibi Çamerya Soykırımını da unutmak mümkün olmayacaktır”diyerek başladığı konuşmasında “Soykırım insanlık suçudur. Arnavutluk Meclisi 1994 yılında 27 Haziran'ı Çamerya Arnavutlarına Karşı Soykırım Günü olarak kabul etti. Uluslararası platformlarda her söylemlerinde insan haklarını ön plana çıkaran ve ülkelerinin medeniyetin beşiği olduğunu iddia eden Yunan politikacılar, Türkiye'nin yaptığı her türlü barış teklif ve girişimlerini reddetmekte, kendi yaptığı katliamları görmezden gelip el altından katliam yapanlara destek vermektedirler. Hatta bazı tarihsel olayları kendilerine yapılmış gibi yansıtıp kin ve nefret tohumları saçmaya devam etmektedirler. Kavala şehri giriş ve çıkışında büyük reklam panolarına astıkları Türk kesimi kırmızıya boyanmış Kıbrıs haritası üzerinde "REMEMBER CYPRUS" , "KIBRIS'I HATIRLA" ifadesi bu nefretin bir göstergesidir. Bugün burada toplanmamızın sebebi Çamerya'da yaşanan katliamı unutmamak, katliamı yapanlara unutmadığımızı göstermektir. Geçmişten ders alıp geleceğe yön vererek geleceği nefret üzerine değil barış üzerine tesis etmek gerektiğini hatırlatıyoruz. Yunan yöneticilere; Ulusal Kurtuluş Savaşımızda nasıl geri dönülmez bir yola girdiklerini hatırlatır, son günlerde silahsızlandırılması gereken Ege adalarını silahlandırıp ortamı gererek aynı hataya düşmemesini tavsiye ederiz”dedi.

Katılımcılar daha sonra açıklamanın ardından konsolosluk binası önünden ayrıldılar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Said İBİŞ 2 yıl önce

Hak,batıl mücadelesi devam ediyor.Kıyqmete kadar da devam edecek.Biz ne yaparsak yapalım,bu Yunan,Avrupa dost olmaz.Biz en iyisi yolumuza bakalım.Konya'dan saygılar sevgiler.

banner30