banner78
banner25

Büyükelçilik’ten Atatürk takvimi!

Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği 2023 yılı için yaptırdığı takvim çalışmasında sayfalarını Atatürk’e ayırdı.

Ankara'daki Bulgaristan Büyükelçiliği, Cumhuriyetimizin 100. yılı vesileyle, 2023 takvimi sayfalarını "Atatürk ve Bulgaristan" teması üzerine hazırlayarak anlamlı bir jest yaptı. Büyükelçi Anguel Çolakov'un girişimi ile hazırlanan Takvimin Nisan’ayı sayfasında Atatürk'ün Sofya günlerinin anlatılması büyük beğeni topladı.

Her yıl tanıtım amacıyla yaptırdığı takvimde bu yıl Atatürk teması ile hazırlık yapan Büyükelçilik, matbaaya verdiği siparişte Atatürk’ün 1913 ve 1915 yılları arasında görev yaptığı esnada kaldığı ev ve çevresinden fotoğrafları da yayımlayarak sayfalarda yer almasını istedi.

Basılan ve dağıtılan takvim kısa süre içinde büyük ilgi görürken takdir de topladı.

Balkan harbinden sonra 27 Ekim 1913 tarihinde Sofya askeri ataşeliğine atanan Atatürk Bulgarların 11 Mayıs 1914‘deki ulusal gününde verilen bir baloya davet edilmiş, bu baloda manevi bir üstünlük sağlamak için baloya gösterişli bir yeniçeri kıyafetiyle gitmişti. Mustafa Kemal’e çevrilen bütün gözler O’na hayranlıkla bakıyor, geceye katılanlar “İşte gecenin en güzel kostümü” diyerek O’nun bu cesaretini takdir etmişlerdi.

Takvim sayfalarında yer alan tarihi bilgiye göre ise “1914 yazında Mustafa Kemal, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin Bulgaristan'daki elçiliğin bulunduğu; “Ferdinand” Caddesi'ndeki evde yaşamaya başladı. Aynı zamanda, Osmanlı hükümeti, Sofya'daki elçiliğinin ihtiyaçları için, ünlü Avusturyalı mimar tarafından bir projeye göre inşa edilen Bulgar başkentinin en sembol evlerinden birini kiraladı. 1916'da Osmanlı hükümeti evi satın aldı ve bugün hala Bulgaristan'da ki Türk büyükelçisinin ikametgahı olarak kullanılmaktadır. Mustafa Kemal'in üçüncü Kolordu'da yeni kurulan tümen komutanlığına atanması emrini aldığı 20 Ocak 1915'e kadar kullandığı eşyaları içerisinde barındırmaktadır. Bugün Atatürk'ün kabinesi de görülebilmektedir” yazıyor.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök'ye söz konusu takvimi Sosyal medya hesabı üzerinden yayınlayarak " Ankara'daki Bulgaristan Büyükelçiliği, Cumhuriyetimizin 100. yılı vesileyle, 2023 takvimini "Atatürk ve Bulgaristan" teması üzerine hazırlamış. Takvimin her yaprağında Atatürk'ün Sofya günlerinin ayrı bir boyutu anlatılıyor. Büyük özenle hazırlanmış bu güzel hediye için Büyükelçi Anguel Çolakov ve emeği geçenlere çok teşekkürler!"dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30