banner137
banner25

Bundan böyle 8 Nisan "Dünya Romanlar günü!"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, bundan böyle her yıl 8 Nisan,Dünya Romanlar günü olarak kutlanacak.

Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne hız verilmesi, her türlü ayrımcılık zemininin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve Roman kültürünün korunarak yaşatılması amacıyla Türkiye'de de 8 Nisan’ın "Dünya Romanlar Günü" ilan edilmesi Edirne’de de romanlar arasında büyük sevinçle karşılandı.

Edirne Meriç nehri kenarı Protokol evi önünde Belediye başkanı Recep Gürkan ile bazı siyasi parti temsilcilerininde katılımıyla bir açıklama yapıldı ve ardından tören düzenlendi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı yaptığı açıklamada Romanların yüzyıllar önce Hindistan’ı terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. Romanların tarihin belli aralıkları ile gruplar halinde dünya coğrafyasına dağılmış, göçebe yaşamları, fiziksel görünümleri, kendilerine özgü kişisel özellikleri ile toplumun her zaman ilgi odağı haline geldiğini belirten Şallı “Hindistan kast sınıfı içinde gördükleri dışlanma, bulundukları ülkelerde yaşadıkları toplum ve hatta diğer azınlıklar tarafından derin ayrımcılığa maruz kalmışlardır. Özellikle Batı ülkelerinde; sindirme, baskı, ağır cezalar, soykırıma uzanan bir geçmişe sahiptir. 1990 yılında düzenlenen 4. Uluslar arası Roman Kongresi’nde 8 Nisan Nisan tarihi ‘Dünya Romanlar Günü’ olarak kabul edilmiştir. Roman yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, müzik ve eğlence karmaşık düzeninde büyük bir sosyal sorun yumağı olmaya devam etmektedir. Ülkemizde Roman vatandaşlarımıza yönelik olumlu gayretler olsa da yetersizliğini korumaktadır. Özellikle istihdam içinde yetersizliğimiz, sorunların temel kaynağını oluşturmaktadır. Roman vatandaşlarımızın sosyal eşitliğe, temel haklar içinde insanca yaşam beklentisi vardır. Dilimizin sesi; ayrımcılıktan uzak, sevginin, kardeşliğin sesi olsun. Tenlerimizin rengi farklı olsa da akan gözyaşlarımızın rengi bir olduğunu unutmamak gerekir”ifadelerini kullandı.

Türkiye’de en çok roman çalıştıran Belediye olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da düzenlenen törede yaptığı konuşmada; “Bu gün dünya Romanlar günü,bütün roman kardeşlerimizin gününü kutluyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyetinde hepimiz,büyük Türk milletinin eşit birer ferdiyiz. İnsanların hepsi kendini bir etnik kökene ait hissedebilir bu doğaldır. Bu yadırganacak bir durum değildir. Ama sonuç itibari ile Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkes,zengini fakiri,eğitimlisi,eğitimsizi bu büyük milletin parçasıdır. Türkiye Cumhuriyetinin onurlu gururlu eşit bir yurttaşıdır. Ne Mutlu Türk’üm diyene de bunun en güzel ifadesidir. Edirne’de kendini roman olarak ifade eden vatandaşlarımızın nüfusa oranla en yoğun yaşadığı birinci ildir. Nüfusumuzun yüzde 15’inin roman olduğu söylenmektedir.Bununla ilgili resmi bir çalışma yoktur,bunla ilgili bir çalışma bir ırk ayrımcılığına girer. Bir İnsan kendini ben Romanım,Kürdüm,Türk’üm veya Pomak’ım diye ifade ediyorsa ona da elbette saygımız var.

Biz yaratılanı yaratandan ötürü seven milletin mensuplarıyız. Hiç kimseyi inancıyla teninin rengi ile diliyle ayırmadık bundan sonrada ayırmayacağız”diyerek Türkiye’de en çok Roman çalışanın istihdam edildiği kurumun Edirne Belediyesi olduğunu ve oransal anlamda bu oranın yüzde 23’e tekabül ettiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından şarkılar eşliğinde Roman toplumunu temsil eden bir çelenk ve çiçekler katılanlar tarafından Meriç nehri sularına bırakıldı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30