banner137
banner25

Bulgaristan uyardı!

Son bir haftadır Bulgaristan topraklarında ve bölgemizde yağan yoğun yağmur yağışı sonrasında Bulgaristan nehir su seviyelerinde ki artış riskini sarıdan kırmızıya çıkardı.

Edinilen bilgiye göre Bulgaristan topraklarından doğan Arda,Meriç ve Tunca nehirleri son bir aya kadar kuraklık çanlarını çalarken bölgede 1 aydır etkisini arttıran sağanak yağışlar nehirler üzerinde bulunan barajların su seviyelerinin artmasına neden oldu.

Kırcaali ilinden doğan ve üzerinde üç adet barajı bulunan Arda nehrinin su seviyesinin doygunluk noktasına ulaştığı,söz konusu nehir yatağı başta olmak üzere,nehri besleyen dere ve çataklar ile araziden gelecek suyun yaratacağı artışın nehri yatağından çıkarabilecek boyuta getirebileceği ifade edildi.

Tunca nehri üzerinde bulunan barajlarında aynı durumda olduğu ve bölgede yağan yağışlardan dolayı seviyelerinin artığını belirten yetkililer, ilerleyen günlerde devam edecek ve kar yağışına dönmesi beklenen havanın nehirlerin taşmasına neden olabileceğini kaydettiler.

Şu an için ülke genelinde nehirlere yakın olan yerleşim alanlarında 23 şehre uyarı yaptıklarını ve dikkatli olunması gerektiği çağrısında bulundular.

1 haftadır “sarı kod” seviyesinde bulunan uyarı seviyesini 12-13 Ocak tarihlerinde özellikle Türkiye sınırına yakın olan şehirlerinde ve Edirne’yi de içine alacak şekilde “kırmızı kod” ile uyaran Bulgaristan makamları tedbir alınmasının yararlı olabileceğini duyurdular.

Meriç nehrinin su seviyesi son bir aydır DSİ verilerine göre artış içerisinde görülürken şu an için akan nehir debisinin 290 metre küp/saniye olduğu, ancak bugün için “sarı kod” seviyesine yaklaştığı görüldü.Nehrin 90 metreküp/saniye seviyeden 290 metreküp /san,iyeye son yağışların etkisi ile çıktığı görülürken,Tunca nehrinin 10-15 metreküp/saniye seviyesinde olduğu görülüyor.

Bilindiği gibi Meriç nehri normal şartlarda 600-900 metreküp/ saniye normal akışında olurken şu an bu seviyenin 300 metreküp/saniye seviyesinde olması endişelenecek bir durum olmadığını gösteriyor.Bin 200 metreküp/saniye seviyesinde nehrin yatağından çıkmaya başladığı,bununda baypas ileti kanalı sayesinde atlatılabileceği öngörülüyor.Lakin bu seviyelerin üzerine çıkması durumunda nehir kenarına yakın yerlerdeki yerleşim alanları ve tarımla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerekiyor.

DSİ verilerine göre “Sarı kod” -Su durumu potansiyel tehlikelidir: Su durumu olağandışı olmamakla birlikte, nehir yakınlarında etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır”uyarısı anlamına gelirken, “Turuncu kod” -Su durumu tehlikelidir: Su durumu sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Nehir yakınlarında çok tedbirli olmalı, güncel su durumu koşulları ve meteorolojik tahminler takip edilmelidir”uyarısı anlamını taşımaktadır. “Kırmızı kod”ise -Su durumu çok tehlikelidir: Büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit eder. Güncel su durumu koşulları ve meteorolojik tahminler sıklıkla takip edilmelidir”denilmektedir.

Şu an için Edirne ölçeğinde “sarı kod” uyarısına yakın bir noktada su seviyesi seyretmektedir.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30