banner137
banner25

Bu okulda mı eğitim verilecek?

Edirne’nin en köklü okullarından birisi olan Mithatpaşa mahallesi Kaleiçi semtinde ki 1.Murat Anadolu Lisesi korku filmleri çekim setlerindeki virane binaları aratmayacak cinsten yıllara meydan okurcasına ayakta duruyor.Bakımsızlık ve ilgisizlikten dış cephesi adeta parçalanan binanın geçen 128 yıla rağmen eğitim ve öğretim yılına açılacak olması velileri kara kara düşündürüyor.

32 derslik ve 500 civarında öğrencisi ile pandemi sonrası yüz yüze eğitime başlaması düşünülen binanın dış cephesindeki sorunlar hem öğrenci hemde bu okulda öğrenim görecek öğrencileri endişelendiriyor.

Okullarının üvey evlat muamelesi gördüğünü belirten bazı veliler, kenar mahalle yakıştırmasının yanında okuldaki eğitim seviyesinin de düşük olmasının verdiği dezavantajların yanında, birde binanın bu içler acısı durumundan dolayı öğrencilerin okula kayıt yaptırmak istemediklerini savundular.

Daha önceki yıllarda binanın onarım gördüğünü ancak gelişi güzel işçiliklerle savuşturulduğunu belirten veliler, yetkililerin bir an önce hem tarihe olan saygı hemde binanın gelecek kuşaklara aktarılması için sıkı bir onarımdan geçirilmesi gerektiğin savundular.

1893 yılından bu yana ayakta olan taş binanın savaşlara dayandığını ama insanoğlunun ilgisizliğine dayanamadığını belirten veliler Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere ne kadar ilgili varsa binaya ilgisiz kaldıklarını iddia ettiler.

Mahalle muhtarı Turgut Sarıbaşak ise okulun ülkemize önemli değerleri kazandırdığını belirterek ilgilenilmesini ve kısa sürede restore edilerek elden geçirilmesini istedi.Söz konusu restore yapılacaksa eğitim ve öğretim sırasında yapılmasının da sorunları beraberinde getireceğini belirten Muhtar Turgut Sarıbaşak “1.Murat Lisemiz 1893 senesinden beri hizmet vermektedir. Polanyalılar tarafından okul olarak inşa edilmiş, Balkan Savaşında hastane olarak ta kullanılmış ve sonra Erkek Öğretmen okulu olarak eğitim verimiştir. Ve en son olarak ta 1.Murat Anadolu Lisesi olarak eğitim vermeye başladı.Okulumuz tarihi bir okul ve şu an harabe durumda. Bir ara restore oldu ama şuan çok kötü durumda. Okulda 32 sınıf var 550 civarından öğrencisi var. Okul eğitim veren bir yer olduğu için, daha güzel daha ferah olması gerekir. Birde bu okul kenar mahalle olarak geçtiği için ailelerin de bir korkusu var, kayıt yaptırmakta tereddüt ediyor. Aslında Kaleiçi şehrin ortası. Okulumuzun eğitimi aslında gayet iyi. Okulun her tarafı yıkılmaya başladı, kiremitler düşmeye, tuğlalar çıkmaya başladı. Sokaktan geçen vatandaşımız tehlike altında okulda öğrencilerimizde tehlike altında. Bu okulun bir an önce tadilatı yapılması gerekiyor. Yetkililerin ilgilemesini talep ediyoruz. Tarihi Kaleiçi semtine de,1. Murat’ın adına da okulun bu durumu yakışmıyor”dedi.

1. Murat Okulu 1893'te Polonyalılar tarafından 'Pulak Okulu' adıyla inşa edildi. 1912 yılında kadar bu adla işleve devam eden okul Balkan Savaşları sırasında hastane olarak kullanıldı. Balkan Savaşlarının ardından 1913'de okul yeniden Pulak Okulu olarak işlevine devam etti. Daha sonraları Vali Hacı İlbey tarafından Kız Öğretmen Okulu olarak işlevi değiştirilen bina eğitime 1918 yılına kadar devam etti. 1927 yılında Tekel Başkanlığı'na devredilen okul bir süre tütün deposu olarak kullanıldı. 1958 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın uhdesine geçen okul bu yıldan itibaren Erkek Lisesi olarak kullanıldı. 1973'e kadar bu şekilde eğitimine devam eden okul binası 1984'e kadar 1'inci Murat Ortaokulu, 1984'ten sonra da Lise olarak Edirneliler'e hizmet verdi şu anda ise 1. Murat Anadolu Lisesi olarak eğitim veriyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30