banner137
banner25

Böbrek taşı tedavisinde en kolay yöntem ''su''
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Akdere, böbrek taşı dökmek için bol su tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
Akdere, başhekimlikte düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, böbrek taşı hastalığının Türkiye'de yüksek oranlarda görüldüğünü söyledi.
Dünyada Orta Doğu coğrafyası dahil böbrek taşı hastalığının Türkiye'de de çok sık görüldüğünü belirten Akdere, ''Yetişkinlerde görülen bu hastalık çocukları da etkiliyor. Bazı ırklarda çok az görülüyor ya da hiç görülmüyor. Örneğin Eskimolarda hiç taş hastalığına rastlamıyoruz. Bu yedikleri besinlerle ilgili bir şey. Amerika yerlileri ve siyah ırkta da diğer ırklara göre çok az görülüyor'' dedi.
İklim, besinler, çalışma ortamı ve ailesel yatkınlığın taş hastalığını etkileyen faktörler arasında olduğunu anlatan Akdere, böbrek taşı sancısının gebelikte görülen ağrılardan daha etkili olduğunu söyledi.
Akdere, idrarın içerisinde yer alan pek çok mineralin taş oluşumuna neden olduğunu belirterek, ''Eğer bu mineraller normalden fazla orandaysa zaman içerisinde belirli bölgelerde kristalleşerek taş oluşumuna sebep olurlar. Anatomik bozukluklar, idrar yollarındaki şekil bozuklukları nedeniyle idrarın rahat akamaması ve orada birikip göllenmesiyle kristaller bir araya gelerek taş oluşumuna sebebiyet verebilmektedir'' diye konuştu.

-''Taş hastalığının tedavisi kolaylaştı''

Teknolojinin gelişmesiyle taş hastalıklarının tedavisinin kolaylaştığını söyleyen Akdere, endoskopik cerrahi, erken tanı ve tedaviyle böbrek hasarlarının azaldığını ifade etti.
Günümüzde, birçok pediatrik taşın beden dışı elektro şok dalgaları ve taş kırma yöntemiyle kolayca tedavi edilebildiğini belirten Akdere, çocuklar ile erişkinlerde düşük oranda açık cerrahiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Böbrek taşı dökme yöntemleriyle ilgili toplumda birçok yanlış kanının bulunduğunu anlatan Akdere, ''Böbrek taşı dökmek isteyenler bol su içsin. Günde en az 1,5 litre su içmeliyiz. Böbrek taşı tedavisinde en kolay yöntem sudur. Böbrek taşı hastalığı olanlar ayrıca bir hekime de başvurmalıdırlar. Öte yandan, kırmızı meyveler başta olmak üzere patlıcan, pırasa, bamya, badem kakao, çikolata, aşırı çay ve kahve tüketimi taş oluşumunu da kolaylaştırıyor. Bu ürünlerden de belirli miktarlarda tüketilmelidir. Ayrıca, tuzdan da uzak durulması gerekiyor'' şeklinde konuştu.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30