banner137
banner25

Bir bu eksikti!

Dünya geçtiğimiz aylarda ortaya atılan yapay et konusunu tartışıyor. Yapay et, kanser riski ve insan etinden de üretilebilmek gibi korkutucu tehlikeler barındırıyor. Son dönemde Bill Gates'in önerileriyle birlikte yapay et konusu gündeme yeniden düşerken yaşanan gelişmeleri kaygı verici olarak nitelendiren Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez ; bunun hayvancılık sektörüne çok büyük zararı olduğunu ve milyonlarca çiftçi,besiciyi olumsuz yönde etkileyebilecek bir felakete doğru insanlığın sürüklendiğini belirtti.Dünya, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle bir süredir alternatif protein kaynakları üzerinde çalışırken ortaya atılan bu çalışmanın Türkiye’de bir üniversite tarafından da deneniyor olması tepkilere neden oldu.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, büyükbaş hayvanların çıkardıkları metan gazının çevreye olumsuz etkileri olduğu iddiasıyla yapay etin üretilmeye çalışıldığını belirtirken “Dünyada karbondioksit gazlarının yüzde 60'ını kullandığımız araçlar, yüzde 15'ini sanayi, yüzde 14'ünü ise büyükbaş hayvanlar yapıyor. Biz bütün gaz sorununu çözdük bir tek hayvanlar mı kaldı?”derken Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez’de “bizim alaca inek,kuzu dünyada çok fazla sera gazi üretiyormuş ve sera ortamı oluşturduğundan bu canlılar dünyanın atmosferini bozuyormuş. Ya 100 yıllardan beri dünyanın atmosferini bozmayan bu canlılar,şimdi mi bozdu? Dünyada ki değişikliği hepimiz görüyoruz, yeşillikleri ormanları yok ediyoruz,bir takım tarım arazilerini talan ediyoruz bu bundan gerçekleşiyor”ifadelerini kullandı.

Suiçmez “Bu ilk olarak 2013 yılında İngiltere’de üretildi ve yendi de diyebilirim. Bu teknolojide başı çeken,İngiltere,Hollanda,İsrail ve ABD. 2013 yılında yapıldığında maliyeti fazla diye piyasaya süremediler. Geçen günlerde sosyal medyada okuduğum makalelerde olay çok vahim duruma getirilmek isteniyor. Bu ülkeler de bu teknolojiler üzerinde çalışan üniversitelere ciddi anlamda baktık ki, Bill Gates gibi dünyada farklı şeyleri değiştirmeye çalıştığını görüyoruz. Bunlar paranoya değil. Yatırımcıların çok ciddi paralar yatırdığını ve hedeflerinin 2025 yılından sonra bunu hayatımıza sokmayı planlıyorlar. Bu çok tehlikeli bir olay”dedi.

Yapay et yapımının safhalarına değinen Mustafa Suiçmez “Bunu nasıl yapıyorlar,herhangi bir canlının kemiğe yakın kaslardan alınan kök hücrelerle bilgisayar ortamında hormon destekleri ile seri üretim teknolojisi bu. Okuduğum bilgilere göre Singapur’da bir lokantada bu yapay etleri tüketme izni verilmiş. İngiltere,Hollanda,İsrail gibi ülkelerde yeme izinleri zaten var.Şu an maliyetleri yüksek olduğu için maliyetlerini aşağıya çekmek için yol kat etmişler.

Ülkemizde de benim bildiğim kadarı ile,bir üniversitemiz bunun üzerinde teknolojik anlamda çalışma yapıyor. Teknolojik anlamda çalışma yapmalarında hiçbir sakınca yok. insan faydasına yapılacak olan her şeyi destekleriz. İnsanın temel geleceğinle,genlerinle özellikle beslenme gıdayla olduğunda biz buna karşıyız”şeklinde konuştu.

Yapay et gereksiniminin nedenlerini anlatan ve anlamsız bulduklarını belirten Suiçmez “mazeretleri de şu! Bill Gates’in açıklamasına göre ,’2070 yılında dünya nüfusu artacağından dolayı bu et protein değerleri bu insanları bakmayacakmış’ cenabı Allah bu dünyayı öyle bir yaratmış ki,binlerce yıl insanları bakacak kadar büyük. Bu dünyada gözü doymayanların,gözü doyduğu gün karnı aç olanların da karnı doyacak. Mesele burada eşitsizlik var,adaletsizlik var. Gelir dağılımında bir eşitsizlik var. ciddi bir israf var. Bunu sadece kırmızı ette değil,tavuk etinde de başardılar bunu. İsrail ciddi anlamda yaptılar maliyetleri seri üretimde aşağıya çekmeye çalışıyorlar. Girecekleri alanda, fast food firmaları ile girecekler bu alana. Bunlar hayal diye düşünmeyin. 90’lı yıllarda GDO’lu ürünlerle bunu hepimize anlatılar ama 30-40 yıldır GDO’dan kurtulmaya uğraşıyoruz. 30-35 yıl önce obezite diye bir şey yoktu,şuanda dünyanın büyük bir bölümü obeziteye savaş açıyor. Bilim adamları bunu iyi araştırmalı,bunun toplum için büyük sakıncaları var”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30