banner137
banner25

Bİr baba hindi 500 TL!

Yılbaşı gecelerinin olmazsa olmazı olan hindiler ekonomik nedenlere bağlı olarak vatandaşın ulaşmakta zorlandığı yiyeceklerin arasında yerini aldı.

Her yıl kalabalık ailelerin sofralarını süsleyen geleneksel yılbaşı hindisi Edirne’de bazı üreticiler tarafından tezgaha çıkarıldı ancak rağbet görmedi.Ortalama olarak 200 ila 500 TL arasında değişen 5 ila 10 kilogramlık hindiler bu sene tezgahta kaldı.

Edirne’nin Havsa İlçesi Taptık köyünde yaşayan ve Kırklarelili Üniversitesi Ebelik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi olan Gizem Özer isimli genç kız ise ailesi ve kendisinin baktığı hindileri alarak Pazar yerinin yolunu tuttu.

Satmak için getirdiği birkaç hindiyi alıcı bulması durumunda satmaya getirdiğini söyleyen Gizem Özer isimli öğrenci elde edeceği gelirle öğrenimine destek olmayı düşündüğünü belirtti.Hindilerinin tamamen doğal olduğunu ve kardeşi ile beraber pazara gediğini belirten Gizem Özer “köyde ürettiğimiz hindileri buraya satmak için ulus pazarına getirdik. Yılbaşı olduğu için rağbet görüyor ama soran çok ama alan yok. Malum gelir düzeyleri belli emekliler veya köyden gelenler tadını bilenler soruyor. Anne hindi 6-7 kilogram, baba olan hindiler 11-12 kilo civarı geliyor. Küçük olanlar 250 lira,yıllanmış olanlar ise 500 lira.Hindileri köyde babaannemlerle birlikte büyütüyoruz. Ben öğrenci olduğum için kış döneminde okuldayım,hafta sonu olduğu için satış yapabilmek için geldik. Eğitimime katkı olsun diye satıyorum. Durumlar malum öğrenci okutmak zor. Döviz arttıkça daha da kötü oluyor durumumuz. Bir çay içmeye kalkıyoruz 3 liradan aşağıya çay yok, köylü öğrenciyiz sütün litresi zaten o kadar. Bir çay içmek için bir litre süt satmak sorunda kalıyorsunuz. Yani çiftçiye biraz destek olunması gerekiyor. Gerek tarım gerekse hayvancılık alandı çiftçiye destek olunmazsa ilerleyebileceğimizi düşünmüyoru”dedi.

Küçük Pazardan Adem Özer ise Hindi,kaz,horoz sattıklarını belirterek “İşler oluyor biraz.En çok hindi ve horoza rağbet var. 7 ila 8 kiloluk hindileri 250-300 lira arasında satıyoruz. 2 -3 kilo arası Horozlar 100 lira. İnsanların alım gücü eskisi gibi değil alım hayat şartları pahalı. Gücüne göre alan oluyor”dedi.

Üretici Aycan Çakır’da,Hindi fiyatlarının geçen sene ile aynı olduğunu belirterek “piyasa canlı değil. Bu yıl umduğumuz gibi değil. Canlı olarak sattığımız için insanlara temizlemesi zor geliyor sanırım marketlerden almak kolayına geliyor diye tahmin ediyorum. Birde milletin alım gücü düşük olduğu için pahalı geliyor”şeklinde konuştu.

Çaldere Köyünden Kaz satmak için pazara gelen Alim Aydın ise “satışlar çok durgun. Fiyatlar çok düşük. Ama insanların alım gücü az herhalde,satamadık, satamıyoruz. Bekliyoruz inşallah satarız umudumuz var. Kaz fiyatları 150-250 lira arası değişiyor. Bakması çok zor. Yem fiyatları çok pahalı. Satmaya gelince satamadık elimizde biraz malımız var. Bu gidişle elimizde kalacak gibi. Yem fiyatlarına yapılan zam küçük üreticiyi de vurdu kaza verecek yemi alamıyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30