banner78
banner25

Bin 400 yıllık geleneksel ateş yakıldı!

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, bu yıl “2022 Edirne Yılı” Etkinlikleri kapsamında her yıl olduğu gibi Sarayiçi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirler, törenin yapılacağı Sarayiçi'ni saatler önce doldurarak; renkli kıyafetleriyle dans eden Romanlara eşlik etti.

2 yıldır pandemi nedeniyle sembolik olarak yakılan Kakava ateşi bu yıl Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı alan olan Sarayiçi’nde hazırlandı. Ormanlık alan içinden toplanan dallar ve ağaç parçalarını hazırlayan Edirne Belediyesi ekipleri ateşin kolay yanabilmesi için benzin ve mazot karışımını da 1 ton dolayındaki ağaç parçalarının üzerine döktü.

Neşeli ve eğlenceli bir ortamın oluştuğu Sarayiçi meydanına bu yıl da on binlerce kişi turizm firmaları tarafından düzenlenen turlar ve kendi araçları ile gelerek birbirinden renkli görüntüler oluşturdular. Bol müzik ve eğlence eşliğinde Kakava ateşinin yakılacağı anı bekleyen vatandaşlar İl protokolünün alana gelmesi ile eğlencenin dozunu dahada arttırdılar.

İl protokolünün yerini alması ile önce saygı duruşunda bulunuldu ve ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal marşımız okundu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın sahne alarak konuştuğu açış konuşmasında bahara, barışa, bolluğa ve berekete merhaba demek ve tüm insanlığın huzuruna bir selam durmak için bin 400 yıllık geleneksel Kakava ateşini yakacaklarını söyledi. Türkiye’de Kakava Ateşi’nin sadece Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış, yiğitlerin diyarı, pehlivanların başkenti Edirne Sarayiçi’nde yandığını belirtti.

Daha sonra ise kürsüye Edirne Valisi Ekrem Canalp gelerek Kakava ve Hıdırellez şenlikleri hakkında konuştu. Oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Edirne Valisi Ekrem Canalp konuşmasında, Kakava’nın 2017 yılından bu yana Unesco’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olduğunu ve bugün tüm izleyicilerin bu kültürel mirasa sahip çıktığını söyleyerek “Pandemi nedeniyle Belediye başkanımız, Çeribaşımız ve beninde içim buruktu. Ama şimdi 3 yılın acısını çıkartacak şekilde sizlerle beraberiz”dedi.

Türk milletin büyük bir millet olduğunu hatırlatan Vali Canalp “benim milletim büyük bir millettir. Neden biliyor musunuz? 2 haftaya 2 tane bayramı sığdıran bir milletir benim milletim. Benim milletim 2 hafta önce 23 Nisan’ı. Dünyada çocuklara atfedilmiş olan tek milli bayramı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza, milletimize armağanı canla, başla, heyecanla kutladık. Ama hemen geçen hafta aynı zamanda dini bayramımızı Ramazan bayramını kutladık. Ve bugün hep beraberce kültürel bir bayramı, Kakava’yı ve Hıdırellez’i kutluyoruz sizlerle beraber. Allah aşkına söyleyin. Dünyada iki haftada üç tane bayramı, birisi milli bayram, birisi dini bayram, diğeri de kültürel bayram kutlayan başka bir millet var mı? Kakava demek toprağın ruhunu, toprağın coşkusunu, üzerine basmış olduğumuz çimenlerin ruhunu bedenimizde ruhumuzda hissedebilmek demek. Kakava demek, insanlarla beraber olduğunuz zaman diğer insanların coşkusunu da ruhunuzla nakşedebilmek demek. Bugün burada bulunan insanların çok ayrı bir sorumluluğu var. 2017 yılından beridir Kakava sadece Edirne demek değil, sadece Trakya demek değil, sadece Türkiye demekte değil. Çünkü 2017 yılında beridir Kakava demek Birleşmiş milletlerin,UNESCO’nun tescili ile insanlığın somut olmayan kültürel mirası demek”dedi.Konuşmaların ardından Çeribaşı Fikri Ocak tarafından ay yıldızlı bayrağımız omuzlara asıldı ve yakılacak Kakava ateşinin odunları etrafında sergilendi.

Hazırlanan sırık meşalelerin il protokolünün eline verilmesi ile bin 400 yıllık geçmişi olan ve 2017 yılında UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesine alınan, milli kültürümüz Kakava ateşi AK Parti Edirne Milletvekili Dr.Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ve diğer il protokolünün katılımıyla yakıldı.

Ateşin yakılmasının ardından ortaya çıkan yoğun ısı ateşe yakın olanların kaçışmasına neden oldu.Ateşin durulmasını bekleyen vatandaşlar daha sonra ateşin üzerinden atlayarak dilek dilediler ve inanışa göre kötülüklerden arınarak sağlık ve mutluluk dolu yeni bir yıla girmiş oldular.

Ada şeklinde olan alana Tunca nehri üzerinden gelerek giren çok sayıda kişi çıkışta Kanuni Köprüsünün yanı sıra Edirne Belediyesi tarafından alana yeni yaptırılan demir köprüyü kullanarak ta çıkışı sağladılar.

Sarayiçi alanında ki etkinlikte sabaha kadar yanacak olan ateş sabahın ilk ışıkları ile sönecek ve Romanların inanışına göre bir ritüel daha gerçekleşecek. Tunca nehrine gelecek olan binlerce kişi burada nehir suyu ile el ve yüzlerini yıkayacaklar ve kötülüklerin kendilerinden uzak durmasını sağlayacaklar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30