banner78
banner25

Bilgel “gettolaşmanın önlenmesine yönelik politikaların izlenmesi gerekiyor!”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Dışişleri ve Güvenlik Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Bilgel, partisinin il teşkilatı ziyaretinde yaptığı konuşmada sığınmacı sorununa değindi ve hükümetin uyguladığı dış politikayı başından beri yanlış bulduğunu kaydetti.

Teşkilat ziyaretleri programı kapsamında Edirne’ye gelen Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Bilgel ve Deva Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Dönertaş, gazetecilere açıklamalarda bulundu. İl başkanı Kerem Arda’nın da hazır bulunduğu toplantıda yaşanan göç sorununun ülkeler arasında paylaşılması gereken bir sorun olduğunu ve Türkiye’nin kaldırabileceği yükten fazlasını altına girdiğini kaydetti.

Suriyeli sığınmacıların yasal olarak geçici koruma altında olan sığınmacılar olduğunu ifade eden Bilgel; “Türkiye bunları sığınmacı olarak kabul ederken aslında göçmen statüsünde etmedi. Zaten Suriye’de güvenlik sağlandığı noktada sığınmacıların geri gönderilmesi hedefi ile kabul edildi. Buradaki politika şu olmak mecburiyetindeydi. Bir kere ön şart Suriye’de, güvenliğin sağlanması, güvenli bir ortamın oluşturulabilmesi. Çünkü uluslar arası hukuk çerçevesinde sizin sığınmacıları geri gönderebilmeniz için orada güvenli bir ortam oluşması gerekiyor. Bu ne demek? Bu Türkiye’nin Suriye politikasını ki bu baştan hatalı bulduğum bir politikaydı bu. Türkiye bir taraf olarak iç savaşa müdahil olarak dolaylıda olsa orada çözümün değil sorunun bir parçası olurdu. Bu nedenle Suriye politikası değişmeden Suriye hükümeti de dahil olmak üzere bu sorunu çözmek için masaya oturulması gerekiyor ilgili devletlerle”dedi.

Bölgeye istikrarın gelmesi ve sorunun kalıcı olarak çözülmesi için bölgede rol alan aktörlerin masaya oturması gerektiğini savunan Bilgel “bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor. Bunun tek yolu ilgili aktörlerle barışın ve istikrarın Suriye’de geri gelmesidir. Orada diğer devletlerde var. Bu nedenle iç Suriye’de çözüm diyorum. Şunun da altını çizmek istiyoruz. Biz önce insan diyen bir partiyiz. Bu geri dönüşün gönüllü ve güvenli olması Uluslar arası hukuk çerçevesinde gerçekleşmesi son derece önemli”şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletlerin geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamaya dikkat çeken Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Bilgel; Suriye’de geri dönüş için uygun ortamın olmadığının açıklandığı, bu nedenle ilk önceliğin Suriye’de bir çözümün parçası olmak olduğunu belirterek “şu an gelenleri konuşuyoruz. Eğer sınır güvenliğini hükümet sağlayamazsa dahada fazla sığınmacıdan söz ediyor olacağız. Sınır güvenliği ve Suriye’de çözüm çok önemli. Bunun yanı sıra yarın gitmeyecek bu sığınmacılar. Bunu da kabul etmemiz gerekiyor”ifadelerini kullandı.

Gelen sığınmacıların yanlış politikalara bağlı olarak kamplarda tutulmak yerine ülkenin içlerine kadar dağıldığını ve bununda gettolaşmaya yol açarak iç güvenlik sorununa nedene olabileceğini belirten Bilgel “Sığınmacıları kabul ediyorsunuz, kamplarda değiller, illere dağılmışlar ve son derece eşitsiz bir şekilde bazı mahalleler , bazı şehirlerde gerçekten demografik yapının değiştiğini görüyorsunuz. Bu gettolaşmanın önlenmesine yönelikte politikaların izlenmesi gerekiyor. Burada şu çok önemli. Güvenlik sorunu ve insani açıdan da yaklaşılması gerekiyor. Bence çıkarılması gereken derste şu. Bu bir sonuç. Yani, sizin dış politikanız doğru değilse bu sonuçlarla da karşılaşıyorsunuz. Türkiye daha doğru bir dış politika izlemiş olaydı muhtemelen bu ölçüde bir sığınmacı sorunuyla karşı karşıya kalmayacaktı”diyerek asıl eleştirilmesi gerekenin iktidarın dış politikası olduğunu kaydetti.

Deva Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Dönertaş,ise CHP'nin kale söylemlerinin boşa çıkacağını ve bunu değiştireceklerini söyledi. Dönertaş "Cumhuriyet Halk Partisi her zaman şunu söylüyor; Ege, Trakya bizim kalemiz diyor ama ben buna inanmıyorum. Biz bu kaleyi burada değiştireceğimize inanıyorum. Çok genç il başkanımız ve yönetimi özveriyle çalışıyorlar. Bizde onlara genel merkez olarak destek vermek için hazırız”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30