banner137
banner25

Bakan müjdeyi verdi! “Hububat ödemeleri Çarşamba günü yapılacak”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Aldığımız tedbirlerle sap-samanda fiyatlar düşme seyrine girdi'' dedi.
Eker, Çeltik Tarla Günü'ne katılmak üzere geldiği Edirne'de Edirne Valisi Hasan Duruer'i makamında ziyaret etti.
Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, tarımda ve hayvancılıkta Trakya'nın önemine vurgu yaparak, Trakya'nın Türkiye tarihinde ilk kez şap hastalığından ari hale getirildiğini belirtti.
Alınan tedbirler sayesinde Trakya'nın hayvan hastalıklarından arındırılmış olmasının bölgeye büyük katkısı olduğunu anlatan Bakan Eker, şunları kaydetti:
''Trakya Türkiye tarihinde ilk defa şap hastalığından ari hale geldi. Bu bizim çalışmalar sonucunda oldu, Trakya son 4 yıldır bu konumunu muhafaza ediyor, bu çok önemli bir gelişme. Aldığımız tedbirlerle oldu bu... Bununla Trakya ne kazandı- Edirne'de sığır varlığı 10 yıl içerisinde yüzde 20 oranında hem kalite anlamında hem de sayısal anlamda artış oldu. Koyun, keçi sayısında yüzde 35'lik bir artış oldu, kalite arttı verim arttı.
Türkiye'nin bir bölgesini hayvan hastalığından ari hale getirdiğiniz zaman daha önce ihracat imkanımız olmayan dünyanın değişik bölgelerine, bu bölgeyi ihracat üssü yapmak suretiyle burada ihracat yapmak imkanımız olur. Trakya'ya kazandıracağı en önemli fayda bu, son derecede önemli.''
Bakan Eker, hububat ödemelerinin kalan kısmının çarşamba günü ödeneceğini de ifade ederek, ''Daha önce ödediğimiz hububat ödemeleri vardı, 24 milyon civarında ödenmişti. 18 milyon 700 bin lira civarındaki kısmı kalmıştı, (icmalleri geç gelmişti) Edirneli çiftçilerimizi ilgilendiren bir haber bu, çarşamba günü bu para inşallah hesaplarına yatacak'' diye konuştu.
Alınan tedbirler sayesinde sap-saman fiyatlarındaki düşüşün başladığını ifade eden Bakan Eker, şöyle konuştu:
''Orta Anadolu ile Doğu Anadolu bölgelerinde nisan yağışlarının yeterli olmaması sebebiyle sap-saman miktarında bir miktar azalma meydana geldi. Bunu fırsata çevirmeye çalışan fırsatçılar fiyatları yükselttiler. Bizde tedbir olsun diye, üreticilerimiz, kooperatifler, büyük çiftçiler arzu ettikleri taktirde komşu ülkelerden hastalık olmamak kaydıyla sap-saman getirebilmelerinin önünü açtık, yem ham maddelerinin gümrük vergileriyle oynamak suretiyle düzenlemeler yaptık.
Aldığımız bu kararları ilan etmemiz bile sap-saman fiyatlarının düşmesinde etkili oldu. Aldığımız tedbirlerle sap - samanda fiyatlar düşme seyrine girdi. TMO'da yemlik olmak üzere 100 bin ton arpa satışı yaptı, 100 bin ton daha çıkaracak, karar alındı. Kepek, küspe ithalatında diğer yem ham maddeleri ithalatında gümrük vergileriyle ilgili düzenlemeler yapıldı, dolayısıyla bu önlemlerin de yem fiyatlarında da düşmeye yol açmasını biz bekliyoruz.''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Eker, bir gazetecinin ''Süt dağıtımıyla ilgili geçen yıl sıkıntılar yaşanmıştı, bu yıl nasıl tedbirler alınacak-'' sorusu üzerine Bakan Eker, ''Yok sıkıntı olmadı. Zehirlenme vakası olmamıştır, çocuklarımızın bazılarının rahatsızlanmaları söz konusuydu ancak asla bir zehirlenme yaşanmadı. Tıbbi olarak kayda giren, kayıt altına alınan tek bir zehirlenme olayı olmadı. Basında maalesef bir çok şeyde olduğu gibi o konuda da ortalık şeye verildi. Bu sene tekrarlanacak, vakti geldiğinde başlanacak'' cevabını verdi.
Bakan Eker, kurbanlıklarla ilgili soruya da kurbanlıklarla ilgili bir sıkıntı olmayacağı şeklinde yanıtladı.
Soruların ardından ziyaret basına kapalı olarak devam etti.
Bakan Eker, valilik ziyaretinin ardından Trakya Tarımsal Araştırma Merkezi'nde düzenlenecek Çeltik Tarla Günü'ne katılacak.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30