Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, altyapı çalışmalarının planlanan şekilde devam ettiğini, bir yandan da bozulan yolların yapımına başladıklarını belirterek, bugüne kadar yolların yapımı için 41 bin ton asfalt, 211 bin metrekare de kilit taş kullandıklarını belirterek, üst yapı çalışmalarında kredi kullanımlarının engellendiğini söyledi. “Bir irade krediyi kullanmamızı engelledi” diye konuşan Gürkan, “İller Bankası’nın kredi vermesi Edirnelilerin hakkıdır. Üst yapıyı da yapacağız. Gerekirse Edirnelilerin huzuruna çıkarım, IBAN numarası vermem, bizim öyle bir geleneğimiz yok, anlatırım durumu el birliği ile yaparız biz bunu” dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda basın toplantısı düzenleyerek, şehir merkezinde devam eden altyapı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
5 Aralık 2017’de altyapı ihalesini gerçekleştirdiklerini belirten Gürkan, “Tam 2 yıl İller Bankası’nın krediyi onaylaması için bir çaba sarf ettik, mücadele verdik. 2 yılın ardından Sayın Milletvekilimiz Fatma Aksal’ın da desteğiyle kredimiz onaylandı. 5 Aralık 2019’da yer teslimini yaparak, işe fiili olarak başladık” dedi. Pandeminin de etkisiyle altyapı çalışmalarına 2020 yılında hızlı bir şekilde başladığını belirten Gürkan, “ Pandemide bir avantaj oldu bizim için. Yolların boş olması, sokakların boş olması nedeniyle hızlı bir şekilde ilerledik. 2021’de kredinin devamı ile ilgili bir sıkıntı yaşadık. El birliğiyle çözüldü. Ama kredi tam istediğimiz şekilde onaylanmadı. Daha önceki sözleşmemizde hem altyapı hem de üstyapı vardı. 2021’de krediyi nedenini bilmediğimiz bir şekilde ‘Sadece altyapıda kullanabilirsiniz, üstyapıda kullanamazsınız’ diye bir şerhle onaylandı. Ona da tamam dedik” diye konuştu.
Altyapı çalışmalarının son durumu hakkında bilgi veren Gürkan, “Toplamda 380 kilometre içme suyu şebekesinin tümünü yenilemek amacındaydık, bunu projelendirdik. Bu amaç devam ediyor. Hem şehrin tüm içme suyu şebekesinin yenilenmesi, asbest borulardan, patlaklardan tamamen tüm şehri kurtarmak, suyun bu kadar önemli olduğu bir dönemde kayıp-kaçak oranını sıfıra indirmek gibi amaçlarımız vardı. Şehrin çeşitli noktalarında 6 tanede de depo planlanmıştı. Bunların imalatları devam ediyor. Şehrimizin çeşitli yerlerinde, özelikle yeni yerleşim bölgelerinde Abdurrahman Mahallesi ve Talatpaşa’nın bir kısmı buna dahil 110 kilometre atık su kanalı yapmayı planlamıştık. Bu da devam ediyor. Bugün itibarıyla 385 kilometre içme suyu hattımızın, 144 km’si bitmiş durumda. Geriye 241 km içme suyu imalatımız var. Yüzde 38’i tamamlanmış durumda. 3 bin 502 abonenin de abone bağlantısı yapıldı. 110 km atık su planlamamız vardı. Bugün itibarıyla 85 km bitirdik. Geriye 25 km atık su kaldı. Yüzde 77’si tamamlandı. Bu yaz inşallah tamamını bitireceğiz. Yağmur Suyu Toplama Hattının 30 km olarak planlamıştık. Tabi ki en ağır imalat bu. 2 metre çapında beton büzler var. 1 tanesinin ağırlığı 7 ton. Bugüne kadar 30 km yağmur suyu hattının 15 km’sini bitirdik, tam yüzde 50’sini. Geriye 15 km imalatımız kaldı” dedi.
“Kredinin üstyapı kısmını birileri durdurana kadar, sözleşme kapsamında bugüne kadar 41 bin ton asfalt kullandık” diye konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, kredinin üst yapı çalışmalarında kullanımının engellendiğini belirtti. Gürkan,“Bir irade ‘Bu krediyi üstyapıda kullanamazsınız’ dedi. Niçin? Altyapı nedeniyle bozulan bir yerin, üstyapısı bunun bir parçası değil midir? Birileri istiyor ki altyapıyı durduramıyoruz. Çünkü teknik olarak da siyasi olarak da durdurmak mümkün değil. Çünkü bunun faturası ağır olur. Çünkü halk ağır bir fatura ödetir. Ne yapalım o zaman altyapıyı durduramıyorsak, üstyapıyı durduralım. Ne olacak, Edirne Belediyesi başarısız olacak. Olsun. Bu sizi mutlu ediyorsa, olsun, ne olacak. Kıyamet mi kopar?” ifadelerine yer verdi.
Üstyapıyı, belediyenin kendi imkanları ile yapmak için çalışma başlattıklarını belirten Gürkan, “Peki, biz üstyapı yaparız. Sözleşme kapsamında 41 bin ton asfalt, 210 bin metrekarede kilit parke taş kullanmıştık. Bir irade ‘Siz bu parayı üstyapıda kullanmayın’ deyince peki dedik, kendi imkanlarımızla yaparız. Kendi asfalt plantimizde bir takım yenilemeler, iyileştirmeler yaptık. Şimdi daha da yapacağız. Kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış hesabı. Biz de döndük, kendi asfalt plantimizi iyileştirdik. Çok iyi durumda değil ama iyi durumda. Kendi imkanlarımızla 2021 yılı içerisinde kendi ekiplerimiz ve ekipmanlarımızla, her gün bir tanker bütüm kullanıyoruz. Her gün yaklaşık 500 ton asfalt üretiyoruz. 500 ton asfaltı da bozulan yerlerin kaplamasında kullanıyoruz. Bugüne kadar da 2021 yılında 22 bin ton asfalt attık. Kendi imkanlarımız, kendi paramız, kendi elemanlarımız, kendi ekipmanlarımızla. Havalar müsaade ettiği sürece; Ekim sonuna kadar da 40 bin ton asfalt üretip, şehrin bozulan yerlerine atacağız. Ekim sonuna kadar özellikle yeni yerleşim bölgesinde bozuk yer kalmayacak, tümünü asfaltlayacağız. Daha önce kilit parke olan yerlerin, işin tekniği el verirse, hepsini de asfalt yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımız hiç merak etmesin. Her şey çok güzel olacak” dedi.
Gazetecilerin Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın kullandığı, “Edirne çok bakımsız bir şehir’ ifadeleri hakkında da açıklamada bulunan Gürkan, şunları söyledi:
“Sayın Fatma Aksal’a teşekkür ettim, konuşmanın başında altyapı kredisi için verdiği destekten dolayı. Biz nankör değiliz. Bu şehir için katkısı olan herkese teşekkür ettik, etmeyi de bir borç biliriz. 7,5 yıldır belediye başkanıyım. Bu şehre gelen her siyasiyi, her devlet görevlisini başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün bakanlara gittim, karşılama törenlerinde yer aldım. Edirneliler adına Hoş geldiniz dedim. Bundan sonra da bunu yapacağım. Sayın Aksal, ‘Edirne çok bakımsız bir şehir’ demiş. Kendi görüşüdür. Saygı duyarım. Mutlaka nedenleri vardır. Ama orada tepki gösterdiğim değil, üzüldüğüm bir şey var. Sayın Aksal, kendince Edirne’nin bakımsız olma gerekçesini açıklarken, bir ifade kullanıyor, buna gerçekten üzüldüm. 30 Mart 2014’ten bu yana bu şehrin belediye başkanıyım. Bir Allah’ın kulu çıkıp da bana ‘biz başka partiden olduğumuz için siz bana şunu yaptınız’ derse ben bu görevi bırakırım. Hepimizin elinde seçim sonuçları var. Hangi mahalleden ne kadar oy aldık, hangi sandıktan ne kadar oy aldık. Ne yapmamız gerekiyor? Aynı mantıktan gidersek, 2.-3. çıktığımız mahallere hizmet vermemek mi gerekiyor? Çöpleri toplamamak mı gerekiyor? Yolları yapmamak mı gerekiyor. Böyle bir şey bir an bile aklıma geldiyse, Allah kalbimi biliyor, canımı alsın benim. Bir an aklıma geldiyse”
37 yıldır bu devlete hizmet etmenin onurunu yaşadığını belirten Gürkan, “Hayatım boyunca hep makam sahibi oldum. Kapımdan içeri giren hiç kimsenin siyasi görüşü aklıma gelmedi. Bir kişi çıksın, desin ki böyle davrandın. Bırakırım bu görevi. Bu iktidar, orasını biz kazandık, burasını biz kazanmadık, diye ayrım yapıyorsa bu da vatandaşın takdiridir. Vatandaş yeri geldiğinde cevabını mutlaka verir” dedi.
“Biz bu işe girerken, her şeyi göze alarak girdik” diyen Gürkan, “Kuruluş amacı belediyelere kredi sağlamak olan ve bunun için her ay belediyelerden para alan bir kurumdan kredi alacağız. Bedava para istemiyoruz, hibe istemiyoruz, faizsiz para istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Genel iktidar farklı bir parti diye hakkımızı istemekten, Edirnelilerin hakkını istemekten, bunun mücadelesini vermekten vaz mı geçeceğim. O zaman bu koltukta niye oturuyorum. Sonuna kadar, söke söke. Alacağım ben bunu. Üstyapıyı ikiye ayırmak gerekir. Üstyapı daha bir konfor işi. İller Bankası, altyapının kredi faizlerini 2 puan daha düşük tutar, üstyapının kredi faizleri 2 puan daha yüksektir. Ama burada bir nüans var. Bu açıklamadan sonra birileri açıklama yapacak. ‘Üstyapının kredi faizleri farklı onun ayrılması gerekiyor’ diye, değil öyle. Doğruyu ortaya koyalım. Örneğin Talatpaşa Caddesi’nde asfaltı yeniliyorum, hiç altyapı yapmadan. Bu üstyapı kredisidir. Faizi daha yüksektir. Ayrı bir ihale yapmayı gerektirir. Güngör Mazlum, Zübeyde Hanım Caddesi mesela, niçin bozuldu buyollar. Altyapı yaptık diye. Altyapı çalışmalarından kaynaklı üstyapı bozulmaları, bu altyapı çalışmalarının ayrılmaz bir parçası değil midir. Ayrılmaz bir parçasıdır. O yüzden sözleşmenin içerisinde var. Altyapı nedeniyle bozulacak olan üstyapıların yenilenmesi var. Herkes akıllı. Ben de akıllıyım. Mevcut üstyapıyı yenilemek için ben para istemiyorum. Altyapı nedeniyle bozulan üstyapıyı yenilemek için ben kredi istiyorum. Hakkımız olmayan bir şeyi istemiyoruz. Edirnelilerin hakkıdır bu. Yapacağız, üst yapıyı da yapacağız. Gerekirse mal varlıklarımızdan satarız. Lokantamız var satarız, arsalarımız var satarız, taksi plakalarımız var satarız. Biz bu parayı buluruz. Gerekirse Edirnelilerin huzuruna çıkarım ama IBAN numarası vermem. Bizim öyle bir geleneğimiz yok. Anlatırım durumu el birliğiyle yaparız. İMECE yaparız, yaparız. Yaparız biz bunu. Ama asla yapmayacağımız bir şey var. Asla ayrım yapmayacağız. Bu şehirde yaşayan herkese eşit hizmet edeceğiz. Ayrım yapsak da namerdiz” dedi.
HUZURLA UYUYACAĞIM
Edirnelilerin hak ettiği hizmeti yapmanın her şeye değeceğini ve bu iş bittiğinde huzurla uyuyacağını belirten Gürkan, “Edirnelilerin hak ettiği hizmete kavuşması oya da değer, koltuğa da değer. Ben bu iş bittiğinde şunun huzuru ile uyuyacağım. Gece yastığa başımı koyacağım. Edirne’nin nasıl çöpünü düzenlediysem, atık su arıtmasını yapıyorsam, yollarını yapmışsam, kadın merkezlerini açmışsam, çocuk merkezlerini açmışsam, şimdi kültür merkezini açıyorsam, elektrik fabrikasını 30 yıl boynu büküklükten kurtarmışsam, daha çok şey sayabilirim, nasıl onların vicdani tatmini ile geceleri rahat uyuyabiliyorsam, bu altyapıyı bitirdiğimde hiç kimse bana oy vermese bile ben onun vicdanı,i rahatlığı ile uyacağım. Ama merak ettiğim bir şey var. Buna siyasi saiklerle engel olmaya çalışanlar; aman CHP, aman Recep Gürkan başarılı olmasın diye çalışanlar, vicdanlarına nasıl hesap verecekler? Halkı bırakın, vicdanlarına nasıl hesap verecekler? “ şeklinde konuştu.
Bak sen Aksal'a!
Kredi kullanımını engellediğini iddia etti
17 Ağustos 2021 Salı 14:57