banner78
banner25

Babafingo bu yılda çıkmadı!

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Kakava-Hıdrellez etkinlikleri bu yılda Tunca nehri kenarında devam etti.

Edirne Belediyesi ev sahipliğinde organize edilen Tunca nehri kenarındaki etkinlikler sabah 05:00 da başladı.

Kakava ateşinin dün yakılması ile sabaha kadar eğlenen vatandaşlar sabahın ilk ışıkları ile Tunca nehri kenarına gelerek buradaki geleneği yaşatmaya çalıştılar.

Sarayiçi alanında her yıl gerçekleşen etkinliklerde pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamasa da Türkiye’nin farklı illerinden gelerek Kakava coşkusunu yaşamak isteyen binlerce kişi sabahın ilk ışıkları ile Sarayiçi alanına akın ettiler. Kurulan platformda canlı müzik eşliğinde eğlenen vatandaşlar ritüeli yaşatmak için nehir kenarına gitmek istediler. Saray kazıları nedeniyle uzun bir süredir kapalı olan Fatih köprüsü ve Asalet Kasrı önü sadece özel izinle kısa bir süreliğine vatandaşlara açılabildi. Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Tunca nehri üzeri Fatih Köprüsüne gelerek geleneksel çelenk bırakma törenini gerçekleştirdi ve bereket diledi. Köprü üzerinde konuşma yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp yeryüzünde sabahın 5 buçuğunda festival düzenleyen ve kutlayan hiçbir millet ve devlet olmadığını belirterek “dünyanın örnek devleti de biziz örnek milleti de biziz”dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise “bu sabah bütün vatandaşlarımız yine her zaman olduğu gibi Sarayiçi’nde toplandılar. Kimisi dilek ağacına dileklerini astı, geleceğe dair umutların yeşertmek istiyor. Bizde tüm halkımızı sembolize ederek sayın Valimiz ve eşlerimizle beraber dilek çiçeğimizi Tunca nehrinin o bereketli sularına bıraktık. İnanıyoruz ki buraya bıraktığımız o güzel çiçekler barışı, huzuru ve insanlığı tüm dünyada tekrar yeşertecek. Hıdrellezimiz bereketli olsun, huzurlu olsun, barış dolu olsun”dedi.

Konuşmaların ardından kapalı olan alanın açılması için vatandaşlar tepki gösterdi. Tel örgü ve çitlere çevrili alana girişin yasak olmasını sadece protokole açılmış olmasını eleştiren vatandaşlar Vali ve Belediye başkanını çıkışta protesto ederek kısa süreli yuhaladılar. Protokolün ayrılması ile kısmi olarak alan vatandaşlara açıldı.

Nehir kenarına gelen çok sayıda roman geleneksel kıyafetler eşliğinde göbekler atarak müzik eşliğinde gösteri yaptılar.

Yaşatılmaya çalışılan ritüeli görüntülemek isteyen fotoğraf sanatçısı,gazeteci ve yerli yabancı turistlerden para almadan poz vermeyen bazı romanlar ise günü zararla kapatmanın sıkıntısını yaşadılar.

Nehir kenarında ağaçlardaki dalları koparan, nehirden su alan vatandaşlar önce el ve yüzlerini yıkadılar sonrada kopardıkları dalları evlerinin kapılarına astılar. İnanışa göre nehir suyu ile el ve yüz yıkama veya tamamen suya girme tutulan dileklerin yerine gelmesi ve günahlardan arınma olarak kabul ediliyor. Küçük not kağıtlarına yazılan dilek yazıları ile dilekler tutuldu ve suya bırakıldı. Havanın soğuk olması nedeniyle tunca nehrine bu yıl giren olmadı.

İnanışa göre Babafingo adı verilen Çingenelerin atasının sudan çıkacağı ritüeli yine bir başka bahara kaldı.

Nehir kıyısında yapılan etkinlik güneşin kendini göstermesi ile son buldu.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30