banner137
banner25

Azizoğlu uyardı! “kırmızı etiket varsa binmeyin!”

Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Avukatoğlu Edirne’de bulunan 2 bin 50 asansörden bin 61’nin kontrol edildiğini bunlardan 254 tanesinin binilemeyecek durumda olduğunu kaydetti.

4 Mayıs 2018 tarihinde yayımlanan ASANSÖR PERİYODİK KONTROL YONETMELİĞİ kapsamında yapılmaya başlanılan denetimlerde Edirne’de bulunan bin 800 binadaki 2 bin 50 asansörün denetimlerine başlanıldığı belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “Şehrimizdeki gerek konutlarda gerek iş yerlerinde bulunan bütün asansörlerin denetim yetkisi belediyedeydi.Belediye bu yetkisini sertifikalı kuruluşlara devredebiliyor ya da beraber yapılabiliyor.Biz de yaklaşık 5 yıldır Edirne'de Makine Mühendisleri Odası ile birlikte bir protokolümüz var.Odamız marifeti ile şehrimizdeki bütün asansörler denetleniyor ve asansörün durumuna göre de uygunluk belgesi veriyor.Bu denetimi belediye adına Makine Mühendisleri Odası Edirne şubesi yapıyor”dedi.

Denetim süreci hakkında bilgi veren Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Avukatoğlu ise Edirne’de 214 binada kırmızı etiketli asansör olduğunu belirterek bunların asla binilmemesi gereken asansörler olduğunu belirtti.

Apartman yöneticilerinin büyük ölçüde sorumlu olduğunu ifade eden Azizoğlu denetim yaptırmayanlar veya sorunları-kusurları gidermeyen yöneticilerin olası bir kaza durumunda yaralanma veya ölümle sonuçlanacak bir olay yaşanması durumunda kanun karşısında ölüme sebebiyet vermek suçundan yargılanabileceklerini ifade etti.

Kırmızı etiketi olan asansörün aslında bir ölüm tuzağı olduğunu belirten Azizoğlu “bu asansörler tarafımızdan kontrol ediliyor.Asansör her ne kadar çalışıyor görünsede raporladığımız kusurlar dahilinde yer alan nedenlerden dolayı makarada boşalma,aniden kopma veya düşme yaşanabilir.Bunlarda ölümle sonuçlanabilecek durumlardır.Kırmızı etiketi gördüğünüz asansöre sakın binmeyin”dedi.

Azizoğlu açıklamasında “ilk periyodik kontrol sonucunda kırmızı etiket alan asansörlerin 60 gün sonra ücretsiz takip kontrol yapılır, kırmızı etiket devam etmesi durumunda mühürlenmesi için gerekli bilgi Belediyeye verilir. İlk kontrolde Sarı etiket alırsa, 120 gün sonra ücretsiz takip kontrolü yapılır, sarı etikete sebep olan maddeler giderilmedi ise, mühürlenmesi için asansör Belediyeye bildirilir. Kırmızı ve Sarı etiket renkli asansörler kusurlu asansörlerde, eksiklikleri giderilmelidir. İlk kontrolde Mavi etiket almış asansörler 1 yıl boyunca hafif kusurlu olarak kullanılabilirler, Yeşil etiket almış asansörler kusursuz olarak 1 yıl boyunca kullanılırlar. Ücretsiz kontrolden sonraki her kontrolde ücret alınır. Kontrol ücretleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Kırmızı ve Sarı etiket alarak güvensiz hale gelen asansörlerin kullanımına izin verilmez ve en kısa sürede mavi veya yeşil etiketli hale getirilmelidir.Bina yöneticileri her yıl asansör periyodik kontrollerini yaptırmakla sorumludur. Kontrolü yaptırılmayan veya kırmızı ya da sarı etiket rengine sahip asansörün kullanılması durumunda tüm sorumluluk bina yöneticisindedir”diyerek Edirne’de 550 asansörde mavi 278 asansörde ise yeşil etiket bulunduğunu kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30