banner78
banner25

Ayçiçeği maliyeti 'tırtıl'' yüzünden artacak!
Ayçiçek üretiminin yüzde 75'e yakınının yapıldığı Trakya'da, son günlerde ayçiçek tarlalarından artan çayır tırtıllarının ayçiçek rekoltesini etkilemesinden endişe ediliyor.
Dünya Ayçiçeği Derneği Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya,yaptığı açıklamada, Trakya'da 40 yıl önce yoğun bir epidemi (salgın) yapan çayır tırtılının bu yıl yeniden baş gösterdiğini söyledi.
Çayır tırtılının Trakya'daki bazı bölgelerde ayçiçeğine önemli zararlara yol açtığını ve yayılışının da devam ettiğini anlatan Doç. Dr. Kaya, şunları kaydetti:
''Özellikle Tekirdağ'ın Saray, Malkara ilçelerinde ve Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde tırtıl zararlısının yoğun olarak görüldüğü tespit edildi. Bu yıl sıcaklık ve nemin fazla olması nedeniyle tırtılın yaygınlığı artıyor. Erken ekilen ayçiçekleri şuan sarı olum evresinde, bu bitki yapraklarının tamamen tırtıl tarafından yok edilmesiyle yüzde 20 verim kaybı olacak. Geç ekilen ayçiçeklerde ise yüzde 60- 70 verim kaybı olacak.
Çiftçiler ilaçla mücadeleyi gelecek yıllar için de özenli yapması gerekir. gelecek yıl da görülmemesi için özellikle ormanlık ve makilik arazide bulunan tarlaların sonbaharda derin sürüm yapılarak, bu zararlı kokonların (tırtıl kozası) derine gömülmesinin sağlanması ve yabancı ot kontrolünün iyi yapılmalıdır.''
Sıcak nedeniyle verim düşüklüğünün yaşanacağı ayçiçekte son günlerde ortaya çıkan tırtılların da bu verimi daha düşüreceğini ifade eden Doç. Dr. Kaya, bu durumun ayçiçek yağı fiyatlarını etkileyeceğini belirtti.
Kaya, ayçiçek yağında ithalatçı konumdaki Türkiye'de ayçiçek yağında talebe karşı arzın yetmemesinin raf fiyatlarını yukarı çekeceğini düşündüğünü ifade etti.
Ayçiçekteki tırtıl ve sıcağa bağlı nedeniyle yaşanacak verim düşüklüğünün, ayçiçek yağındaki fiyatları artıracağını savunan Kaya, ''Çünkü ürettiğimiz kadar ayçiçek kadar dışardan da ayçiçek yağı ithal ediyoruz. İç talebi karşılama oranı daha da yükselecek, dünyadaki ayçiçek üretici devlerinden Rusya ve Ukrayna'daki verim durumu da fiyatları etkileyecektir ancak, sıcak ve tırtıl zararlısı fiyatları üste çekecek'' dedi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30