banner78
banner25

Avrupa’nın kürekleri Meriç’te yarışacak!

Çekya’nın Racice kentinde European Rowing tarafından düzenlenen 2024 U23 Avrupa Şampiyonası ev sahipliği oylamasında Edirne ile aday olan Türkiye şampiyonanın ev sahibi olmaya hak kazandı.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık Edirne’nin şampiyonanın ev sahipliğini kazanması ile ilgili düzenlenen basın toplantısında; “Müjdeli bir haberi paylaşmak için buradayız. Gerek şehrimiz için gerek ülkemiz için güzel bir haberle karşınızdayız. Dün Çek Cumhuriyeti'nde ülkemizi de şehrimizle ilgilendiren bir oylama yapıldı. Avrupa U23 takımları olarak adlandırabileceğimiz 23 yaş altı Avrupa Kürek Şampiyonası'nın hangi ülkede ve hangi şehirde yapılacağının oylamasıydı bu. Almanya, İtalya ve Türkiye adayıydı, üç aday vardı. Üç şehir vardı. Ülkemizden de Edirne aday şehir olarak gösterildi. Dün yapılan oylama sonucunda kazanan Türkiye ve Edirne oldu. Bu hakikaten şehrimiz için, ülkemiz için çok güzel bir haber. Bu haber bizleri çok mutlu etti. 2024 yılında yapılacak olan U-23 yaş altı Avrupa Kürek Şampiyonası şehrimizde yapılacak. Buradan bunun müjdesini vermek istiyoruz. Tabii burada iki ayrı değerlendirme yapıldı. Bir parkur açısından bakıldı ki bugün de şimdi sizlerle beraber olduğumuz Meriç Nehri'nde düzenlenecek bu organizasyon. Hemen arkamızda bulunan tarihi köprüden başlayıp yeni yapılan köprümüze kadar yaklaşık 2 bin metrelik oldukça ideal, güzel, iyi bir parkur var. Bunlar teknik ekipler tarafından incelendi. Burada yaptıkları incelemelerde yerinde tespit ettiler. 2. kriter olarak tabii şehrin imkanlarına bakılıyor. Şehrin konumu, ulaşım imkanları, konaklama imkanları yine hizmetler sektöründe ve diğer tüm alanlardaki yeterliliği bir anlamda teste tabi tutulmuş oldu. Allah'a şükürler olsun yapılan bütün değerlendirmeler sonucunda Edirne bu kriterlerin hepsini karşıladı ve son derece önemli başarıya imza atarak bu şampiyonayı düzenleme hakkı elde etti. Tabii biraz da şampiyonayla ilgili bilgi vermek gerekiyor. Bundan sonraki işimiz artık şampiyonaya hazırlanmak olacak. Bu önemli organizasyon kapsamında 750'nin üzerinde elit sporcu burada olacak. Yine bunların ailelerini düşündüğümüz zaman sporcu kafilelerini düşündüğümüz zaman 2 binin üzerinde bir katılım bekliyoruz. Şehrimizde misafir edeceğimiz. Bu organizasyon çerçevesinde uluslararası sponsorlar açısından son derece önemli. Türkiye'de ilk defa kürek şampiyonası anlamında uluslararası bir şampiyonanın düzenlenmesi açısından çok önemli ve ilk uluslararası parkurda Meriç Nehri üzerindeki parkur olacak. Hakikaten çok mutluyuz, çok sevinçliyiz. Şehrimizde zaten gelişmeye başlayan bir spor dalıydı. Bu anlamda kürek kulübümüze, Kürek Federasyonumuza, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra bu sporun şehrimizde ve ülkemizde ciddi bir şekilde ivmeleneceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Edirne’de kürek sporunun adının duyurulması ve bugünlere gelmesinde büyük emeği olan ve yaptığı girişimlerle şampiyonanın Edirne’de yapılmasını sağlayan TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba’da yaptı açıklamada 26 ülke arasında yapılan oylamada Almaya’yı iki oyla geçerek şampiyonaya ev sahipliği yapmaya hak kazandıklarını belirterek “sayın valim zaten müjdeli haberi verdi. Bizlerin de dünden bu yana ayakları yere değmiyor. Bende sabah saatlerinde bu güzel haberi aldım. Tabii bunun öncesinde kulisler yapılması gerekiyordu. Federasyon başkanımız şu anda hala Prag'da. Kendisi bu konuyla alakalı ciddi kulisler yaptı. 26 ülke katıldı bu oylamaya. Kapalı bir oylama yapıldı. Almanya'yı iki oyla geçmiş bulunmaktayız. Bize bu konuda desteklerinden dolayı öncelikle sayın Valimize ve federasyon başkanımıza biz de kulüp olarak canı gönülden teşekkür ediyoruz”dedi.

Söz konusu şampiyona sonrasında 2025 yılında Dünya şampiyaonası için kuralar çekileceğini ve U23 Avrupa Kürek Şampiyonasına ev sahipliği yapmanın avantajı olduğunu belirten İba “2024'ten sonra 2025 dünya şampiyonası var .Teamüller gereği 2024'te yapılan Avrupa şampiyonası'ndan sonra dünya şampiyonasını zaten otomatikman o parkura veriyorlar.Bndan sonraki mücadelemiz bu yönde olacak.”diyerek Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık başta olmak üzere, Spor bakanı ve diğer ilgililere teşekkür etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30