banner78
banner25

Avrupa yolunda 5 bin dolayında TIR aracı bekliyor!

Türkiye’nin ithalat ve ihracat yükünü çeken TIR şoförleri Avrupa’ya açılan kara sınır kapılarında uzun araç kuyrukları oluşturdular. Son haftalarda yaşanan tır kuyruklarının nedeninin ithalat artışına bağlı olduğunu söylenmekle birlikte, Bulgaristan ve Yunanistan tarafının düzensiz göçmen aramalarını tır araçları içinde sıklaştırması olarakta söyleniyor.

TIR şoförlerinin Avrupa’ya açılan kara sınır kapılarımız olan Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala sınır kapılarında 15 ila 20 km arasında değişen uzunlukta araç kuyrukları oluşturdukları ve yurt dışı yükünün ulaşması gereken yere geç ulaştığı ve bunun büyük sorunlar yarattığı ifade ediliyor.

Bulgaristan’a açılan kara sınır kapısı Kapıkule’de bekleyen araç sayısının 3 bin 115 olduğu ve araçların TIR parklarında sıra beklediği görülürken, Bulgaristan’a açılan bir başka sınır kapısı Hamzabeyli’de ise TIR kuyruğu uzunluğunun 18 km olduğu, Yunanistan’a açılan kara sınır kapısı İpsala’da ise 14 km araç kuyruğu oluştuğu görüldü.

90 saate varan bekleme süreleri ile araçlarında bekleyen TIR sürücüleri beklemenin yarattığı sıkıntının yanında birde düzensiz göçmenlerin araçlarına gecenin karanlığında binmesi ile uykusuz kaldıklarını ve geceyi nöbetleşe geçirdiklerini ifade ettiler.

Yol güzergahlarındaki TIR parklarının yetersiz ve güvenliksiz olduğunu belirten sürücüler yaşanan sıkıntıya yetkililerin bir an önce çözüm üretmesini istediler.

Frigo yani soğuk hava depolu araçların bekleme sürelerinin az olduğunu ve çadırlı olarak tabir edilen brandalı araçların uzun süre beklediğini belirten sürücüler yaşanan sorunun ihracatı da etkilediğini, 2 günde teslim edeceği yükünü 4 gün bekleyerek teslim etmenin ülke ekonomisine de yarattığı bir zarar olduğunu belirttiler.

Hamzabeyli gümrük kapısı yolu üzerinde bekleyen ve 18 km araç kuyruğu oluşturan TIR sürücüleri parklarda bekleyen araçlarla beraber sadece bin 500 dolayında aracın beklediğini ifade ederek yetkililerin soruna çözüm bulmalarını istediler.

Konserve kutusu olarak nitelendirdikleri araçlarında güneşin altında veya soğuk havada uzun süre beklemenin çok zor olduğunu belirten sürücüler, yıllardır yaşanan soruna kimsenin çözüm üretemediğinden yakındılar.

Pandemi sonrası Avrupa’nın Türkiye’den talep ettiği ürünleri istemesi sonrasında üretim bazlı yoğunluk yaşandığı, bununda TIR kuyruklarını artmasına neden olduğunu belirten sürücüler karşılıklı yapılacak görüşmelerle bu sorunların aşılabileceği görüşündeler.

34 saat sırada bekleyen ve sırası geldikten sonra gümrük kapısına gelen TIR şoförü Süleyman Yıldız bekleme nedeninin Bulgaristan tarafından kaynaklı göçmen araması olduğunu belirterek “Bulgaristan tarafının mülteci kontrolünden dolayı bekliyoruz. Araçlar gecikiyor, yükler gecikiyor bizim çektiğimiz çile harici”diyerek işinin zorluğunu ifade etti.

30 yıllık TIR sürücüsü Ali Rıza Gündoğdu’da mültecilerin büyük sorun olduğunu belirterek “sabaha kadar uyumadık geçen akşam. Arabamızın etrafında dolana dolana tabi ki ona Fırat vermeyeceksin. Nöbet tutacaksın. Uyuduğun zaman girerler içine. Oda bizim için sıkıntı oluyor. Mühürleri kesiyorlar giriyorlar içine. Çadırı yırtmışlarsa çadırı geri yaptırıyoruz. Ondan sonra tekrar mührü alıp yolumuza devam ediyoruz”diyerek “80 saatte araba Almanya’ya gider”diyerek beklemenin çok uzun sürelerde olduğunu kaydetti ve ihracatın sekteye uğradığını ifade etti.

Bir başka sürücü Şemsettin Atay ise yol kenarlarında park alanlarının olması gerektiğini belirterek “bir saha yapılsa en azından bu şoförler sıkıntıdan kurtulur. Şoförün korkusu olmaz. Akşam sat 05’te girdim ertesi gün akşam 8’de sahaya girdim. Sürekli uyku yok nöbet tutuyoruz. Mülteci geliyor doğru veya yanlış adamlar söylüyor bunu. Bu endişe ile biz o yolda bekliyoruz. Arabada oturup bekliyoruz. Artık kış geldi havalar soğudu. Şoförler birbirini koruyor ve destek oluyor. Başka çaresi yok. 24 saat nöbet tutar gibi nöbet tutuyoruz arabalarımıza. Yıllardır aynı çileyi çekiyoruz hiç kimse bugüne kadar bir Türk TIR şoförünün derdini dinleyen insan yok”dedi.

Bulgaristan tarafında iki adet TIR sahası olduğunu ve 25 auro giriş ücreti alarak güvenliğini sağladığını, her türlü ihtiyaca cevap verdiğin söyleyen Atay “25 auro alıyor ama içine girdiğim zaman içim rahat. 3.4 tane lavabosu var. Kafesi var, şoför banyo yapabiliyor, tıraş oluyor. Her ihtiyacı orada var. Bizim Türkiye olarak Bulgar’dan ne eksiğimiz var!”dedi.

Kaptan Ünal Yılmaz ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Ben şu an Türkiye’yi takdir etmem gerekirken Bulgar’ı takdir ediyorum. Bulgar’ın parası benim paramdan düşüktü şimdi benim paramı üçe katlar. Ben 40 senedir bu mesleğin içindeyim. Bize bir sahip çıkan olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan bize sahip çıksın. Süleyman Soylu bize sahip çıksın. Hulusi Akar bize sahip çıksın.Bize bir çare bulacaklarsa şu bizim sahayı daha güzel bir saha yapsınlar.Bulgaristan’dan aşağılığımız yoktur üstünlüğümüz vardır.Romanya’dan aşağılığımız yoktur üstünlüğümüz vardır”dedi.

Sürücü Murat Korkusuz ise 17 saattir beklediğini ve bekleme nedeni olarak Bulgar tarafının çalışmadığını,Türk tarafının çalışmadığını iddia ederek “mülteciler yüzünden gözümüze uyku girmiyor. Gece 50 kere arabanın etrafında dolaşıyoruz”ifadelerini kullandı.

17 saattir bekleyen sürücü Arif Özkan ise yaşanan yoğunluğun ihracata bağlı olduğunu düşündüklerini ancak mülteci sorununun Avrupa’ya giriş yapılan kapılardaki yoğun aramalara bağlı olduğunu ifade ederek “alabileceğimiz tedbir sürekli olarak kontrol etmek. Uyumadan arabanın başında bekleyerek. Başka yapabileceğimiz bir şey yok. Kontroller sıkı oluyor. AB ülkesi olduğu için onlarda önlemini alıyorlar daha sıkı kontrol ediyorlar. Buda ciddi zaman aşımına neden oluyor”dedi.

TIR sürücüsü Feyzullah Arslan ise TIR şoförlerinin sahipsiz olduğunu savunarak bugüne kadar hiçbir devlet yetkilinsin sahip çıkmadığını,sorunlarına eğilmediğini ifade etti. 22 km kala sıraya girdiğini belirten Arslan “sabah namazından beri buradayız .Tahmini en az iki,üç gün sırada bekleyeceğimiz ön görülüyor. Devletimizden ,üst düzey yetkililerden beklediğimiz hadise bir an önce bu çözülmez olan hadiseye bir çözüm getirmeleridir. Gerçekten ülkenin bütün ihracatını biz tır şoförleri sağlıyoruz. Konserve kutusu gibi bir teneke parçasının içerisinde hayat yaşıyoruz. Hiç mi kıymeti har biyemiz yok? Madem devletin bu yükünü omuzlarımıza almış,sırtlanmış, aşkla,şevkle götürüyorsak yöneticilerimizin de bizim sorunlarımıza el atmasını istiyoruz”diyerek Bulgaristan tarafında alınan rüşvetlerden, Türk konsolosluk görevlilerinin çalışmamasından Cumhurbaşkanının ilgilenmesini istedi.

TIR sürücülerinin dertlerini ekrana taşıyan gazetecilerin değil ilgili bakanlık veya hükümet temsilcisinin olması gerektiğini ifade eden Feyzullah Arslan “Neden Ulaştırma Bakanı yerinden kalkıp bu insanların birebir sıkıntılarını dile getirmiyor veya öngörmüyor? Madem bizim oylarımızla geldiler madem ki biz yetkilendirdik bu insanları o zaman gelsinler bizimle birlikte bir çözüm bulsunlar. Bulgaristan ile yaşadığımız sıkıntıların haddi hesabı yok. Ama geçin öbür tarafa adamlar bir park yapmışlar 25 auro’ya en azından sıra olayın yok ettiler. Sen devletsin.Buradan iki tane tarla satın alsan, hem para kazanacaksın tırcılardan hiç olmazsa bizde insani bir muamele göreceğiz. E Buda yok. Sıralarda tuvalet yok,su yok, hiçbir şey yok. İhtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız? Hiç mi bir devlet erkanı bunu düşünmüyor. Hiç mi vicdan yok? Hiç mi Allah korkusu yok?”dediler.

Günlük ortalama Kapıkule sınır kapısının TIR alım sayısı kapasiteye göre bin 400 civarında olurken Bulgar tarafının 700’e kadar cevap verdiği biliniyor.

Öte yandan Kapıkule sınır kapısından bekleme yapan TIR araçları ise aldıkları cihaz sayesinde gelen mesaj veya cep telefonlarına gelen sms ile ne zaman çıkacaklarını ve kapıya doğru ilerleyeceklerini biliyorlar ve beklerken ihtiyaçları karşıladıkları gibi uyku veya diğer sorunlarla karşı karşıya kalmıyorlar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30