banner78
banner25

Asansör kırmızı etiketli ise "sakın binmeyin!"

Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi yetkilileri tarafından uzun bir süredir Edirne Belediyesi ile ortak yürütülen asansör denetleme çalışmalarında birçok asansör mavi etiket almaya hak kazanırken bazı asansörlerin ise mavi’den yeşil’e geçtiği ifade edildi.

Edirne’de yapılan denetimlerde şu ana kadar 245 Kırmızı, 29 Sarı bin 148 mavi, 475 asansörde ise yeşil etiket bulunuyor.

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Makine Mühendisi Aziz Avukatoğlu vatandaşları çok net bir şekilde uyararak “kırmızı etiketi bulunan asansöre kesinlikle binmeyin”dedi.

Asansörlerde bulunan yeşil etiketin en güvenilir etiket olduğu ve tüm bakımlarının düzenli yapılarak Makine Mühendisleri Odasından onay aldığını belirten Avukatoğlu “Yeşil etiket en sağlıklı ve güvenli kullanabileceğimiz asansörler. Mavi etiket ise bazı hafif kusurları olmak ile beraber kullanmaya herhangi bir engeli olmayan asansörleri tarif eder. Sarı etikette kullanıma yasaktır ama belli bir dönem içerisinde tadilat ile kullanılabilir. Fakat kırmızı etiketli olanlar tadilat yapılmadığı sürece kesinlikle kullanılamaz”dedi.

Makine Mühendisleri Odasının yaptığının sadece bakanlık tarafından verilen talimatlara uyulup uyulmadığını kontrol etmek olduğunu belirten Avukatoğlu “bakanlığın bize verdiği yönetmeliğe uygun maddeler ile onları inceliyoruz. Artı eksi şeklinde değerlendirmeler yapıp, büyük bir hataysa kırmız küçük bir hataysa mavi ya da Yeşil’e dönebiliyor. Hata yok ise yeşil oluyor zaten.Buradaki kontrolleri biz yapıyoruz ama en önemli olan büyük sorumluluk şehrimizdeki sitelerde bulunan asansörlerin bakımcı olan firmaları. Bizim mavi etiket ya da yeşil etiket asmamız asansörlerin arıza yapmayacağı anlamına gelmiyor.Siteler olarak aylık para ödüyorsunuz. Buna karşılık aylık bakımlar yapıyorlar. Bu hataları düzeltmeleri gerekiyor. Biz sadece sene de bir kere gelip bu eksiklikler var mı yok mu diye kontrol ediyoruz. Asansörler ilk yeşil etiketi bina kurulduğunda alıyor. Zamanla tadilat görmesi gerekirken tadilat görmüyor. Avrupa Birliği uyum yasalarında asansör de var. Fakat her sene bakanlığımız yönetmelikte tadilatlar yapıyor. Bizde onlara uymak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı yeşilken de kırmızıya dönebiliyor”dedi.

Kırmızı etiketli asansör konusunda uyarısını yineleyen Avukatoğlu “Kırmızı etiketli asansörlere binmeyi bırakın çalıştırılmaması lazım. Bu ölümcül kazalara sebep verir. Öncelikle bundan bina yöneticisi ve asansör firması sorumludur. Bir binanın projede ne varsa birebir uygulanması lazım”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30