42 yıl önce çocuk felci hastalığı geçiren ve bugün 46 yaşında olan bedensel engelli Mübessel Yolalmaz, evine girip çıkmak için kullandığı düzenek sayesinde evinde tıkılıp kalmadığını ve engelli aracı ile kimseye yük olmadan dolaşabildiğini ifade etti.
Edirne’nin Talatpaşa mahallesi Kırmızı Gül sokak üzerinde bulunan Taç apartmanı ikinci katında ikamet eden Mübessel Yolalmaz’ın bir usta ile görüşmesi neticesinde apartmanın dış duvarlarına bağlı ve sabit olan bir asansör yaptırdığı bu sayede evine rahatça girip çıktığı görüldü. Edirne’de birkaç evde benzer düzenekle engelli bireylerin bu rahatı yaşayabildiğini belirten Yolalmaz anne ve babasının sırtına binerek dışarı çıkarıldığını ve yaşlandıkları için bu tür bir asansör yaptırdığını kaydetti.
Anne ve babasının yaşlanmasından dolayı kısıtlandığını ve dışarı çıkamadığını belirten Yolalmaz kendisinin yaptırdığı basit asansörü belediye veya valiliklerin engelli bireyleri için yaptırmasının çok önemli olduğunu belirterek “annem ve babam yaşlandıklarından dolayı yukarıya çıkarıp indirmekte zorlanıyorlardı. Ben de bu yüzden dışarı çıkmakta daha kısıtlıydım. Sonunda karar aldım. Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu’na rica ettim. ‘Evime rahat girip çıkabilmek için asansör istediğimi’ söyledim. O da Allah razı olsun elinden geldiği kadar destekledi. Böyle bir asansör yaptırdık. Ertuğrul Beyin yardımlarıyla, babamın biraz katkılarıyla kendime bir asansör yaptırdım. Şimdi rahatla evime girip çıkabiliyorum”dedi.
Evine girip çıkmakta bir sürü sorun yaşayan arkadaşı olduğunu ve Belediye ile Valiliklerin bunlara öncülük etmesi gerektiğini söyleyen Yolalmaz “aslında belediye ve valiliklerin böyle konularda engelli arkadaşlara yardımcı olması lazım. Engelli arkadaşların özgürleşmesi için böyle alanlar oluşturması lazım. Ben belediye ve ailemin desteği ile hayatımı kolaylaştırmaya çalıştım. Bunu da başardım sanıyorum. Asansörüm olduğu için mutluyum. Rahatla evimden dışarı çıkabildiğim için mutluyum. Diğer arkadaşlarımın da rahatlaması, özgürleşmesi için böyle asansörlerin çoğalmasını istiyoruz”şeklinde konuştu.
Sokakta genelde rampaların önüne arabaların çekilmesinin kendilerini engellediğini belirten Yolalmaz markete alış veriş için gittiğini giriş kısmına araç çekilmesinden dolayı çıkış yerinden girmek zorunda kaldığı ve insanların daha duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
bakış açılarının değişmesi gerektiğini belirten Mübessel Yolalmaz “inanlar ‘Ben size yardımcı olurum. Ben alırım gibi’ söylemeleri. Belki ben onu kendim almak istiyorum. Kendi alışverişimi kendim yapmak istiyorum. İnsanlar elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorlar ama bende bir bireyim sonuçta. Bende kendi alacağım ürünü, kendim seçmek istiyorum. Kendi işimizi kendimiz yapmak istiyoruz. Kendimizi özgür hissetmek istiyoruz. Faturamızı kendimiz ödemek istiyoruz. Yemeğimizi kendimiz gidip lokantada yemek istiyoruz. Bazı lokantalarda rampa var bazılarında yok. Benim canım belki o gün onu yemek istedi ama giremiyorum. Paket yaptırıp elimize vermek istiyorlar. Ben onu orada masada oturup yiyemedikten sonra elimde yemişim bir anlamı yok. İnsanlar biraz bilinçli olsa bizimde işimiz kolaylaşacak”dedi.