banner137
banner25

Arasta esnafı onarımdan etkileniyor!

Selimiye cami’nin 3-5 yıl sürmesi planlanan restorasyon sürecinin işleri her geçen gün kötüye giden Arasta esnafını etkilemesi bekleniyor.

Geçtiğimiz ay itibari ile çevre düzenlemesi hemen hemen sonlanan ve hızlı bir şekilde cami restorasyon sürecine başlanan çalışmanın cami alt kısmında bulunan Arasta esnafını olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

Sultan III. Murat zamanında Selimiye Camisi'ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılan ve içerisinde 124 dükkanı bulunan Arasta çarşısı esnafının yapılan çevre düzenlemesi sonrasında işlerinin artması beklenirken, cami onarımına başlanması esnafı olumsuz yönde etkiledi.

Cami ziyaretine gelen binlerce kişinin mutlak surette uğradığı Arasta çarşısına artık uğranmadığını ve işlerinin de ciddi manada etkilendiğini belirten Tarihi Arasta Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem Bayrak, “İşlerimiz pandemideki değil. Ufak tefek işlerimiz oluyor. Ama yatırım yapacak kadar değil. Selimiye Meydan çevre düzenlememiz bitmek üzere. ‘Bu çevre düzenlemesi ile işlerinizde hareket oldu mu?’ Diye sorarsanız? Çok hareket olmadı. Selimiye Cami’de restorasyona alınınca, camiye gelen misafirler içeri giremediğinden, kapıların kapalı oluşundan, sadece çarşı içinden giriş, çıkış olduğundan işlerimiz azaldı. Cuma günleri camideki alan insanları almadığından dolayı işlerimiz azaldı. Eski Cami’ye gidiyorlar. Çarşıya yakın 2 caminin açılması için dilekçe verdik. Camiler açılırsa işlerimizde sıkıntı olmaz”dedi.

Selimiye Cami’nin restorasyonun 4-5 süreceğini ifade ettiklerini belirten Adem Bayrak “Yerli, yabancı misafirlerimiz azalır diye düşünüyoruz. ‘Buda esnafımızı üzecek’ diye düşünüyoruz” dedi.

Öte yandan tarımla uğraşan ve aynı zamanda Arasta çarşısında iş yeri bulunan Tarihi Arasta Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem Bayrak çiftçinin durumu hakkında da açıklama yaparak açıklanan buğday fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Geçen yıl mazot fiyatının 6 TL olduğunu, buğday fiyatının ise 5 TL olarak açıklandığını belirten Bayrak; “Mazot artışı Türkiye’de olduğu gibi dışarıda da arttı. Biz Türkiye’ye mi uyacağız dışarı mı uyacağız nasıl yapacağız onada bir çözüm istiyoruz. Biz tarımla uğraşıyoruz. Çarşı esnafı arkadaşlarımızda tarımla uğraşıyor. Benim biçerdöverim 2 kg mazot yakıyor.2 kg mazot 60 TL. Nasıl yapacağız? 100-120 TL biçim verildi. Bakımı, masrafı,parçalar üç kat arttı. Buradan reisimize sesleniyoruz. Oda haklı dünyada aynı diyor. Doğru. Ne yapacağız biz şimdi? Fiyatlar 6 TL oldu. Buğdaya 6 TL verildi. Geçen sene 6 TL’ydi buğday. Mazot 6 TL’yken buğday 5 TL’ydi. Mazot şimdi 30 TL oldu buğday yine 6 TL. 3-4 kat artım oldu. Bunu yeniden değerlendirip fiyatlarımızı ona göre belirlemelerini talep ediyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30