banner137
banner25

Altunhan "otobüsçü esnafı sahipsiz!"

Bir dönem Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Edirneli iş insanı Volkan-Metro Turizm ve Avrupa Metro şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunhan son günlerde ülkemizde yaşanan otobüs kazalarına dikkat çekerek yaşanan sorunların temel nedenlerini anlattı.

Edirne’de yıllardır otobüs işletmeciliği konusunda deneyim sahibi olan ve sayısız sefer ile sayısız yolcunun sevdiklerine kavuşmasını sağlayan Altunhan Şirketler grubu sahibi Mustafa Altunhan otobüsçü esnafının sahipsiz olduğunu ve kendi başının çaresine baksın diye yalnız bırakıldığını söyledi.

Sosyal medya hesabı üzerinden de paylaşımda bulunan ve açıklama yapan Mustafa Altunhan otobüs firmalarına devlet tarafından sağlanan bir desteğin olmadığını aksine sorunlar yumağı içerisinde bırakıldığını belirtti.

Yaşanan kazaların geneline bakıldığında dünden bugüne alınan bir yol olmadığını ve sadece teknolojin gelişerek tüm yeniliklerin otobüs ve sürücüye yönelik olduğunu söyleyen Altunhan “buna rağmen kazalar yaşanıyorsa bir yer de bir sorun var demektir” dedi.

Son yıllarda otobüs ağına birçok yeni araç kazandırdığını ve yurt dışına yaptığı taşımacılık sayesinde AB standartlarında bir taşımacılığı Türkiye yollarında da bu sayede uygulamaya çalıştığı belirten Mustafa Altunhan akaryakıtın pahalı olmasından tutun,masrafların artmasının bile firmaları etkilediğini ve bu etkileşimin sürücü ve yolculara kadar sirayet eden bir sıralamada olduğunu kaydetti.

Açıklamasında “Hava Yolları, Deniz yolları devlet bunlara müthiş destekler sağlıyor.Biz 7 liraya mazot yakarken onlar 3 liraya mazot yakıyorlar.Yol parası vermiyorlar.Köprü parası vermiyorlar.Otogar parası vermiyorlar. Bu saydıklarımın otobüsçüler maalesef hiç birinden faydalanamıyorlar.Pandemi zamanında dahi otobüsler yattı. Bütün herkes koltuk sigortasını,trafik sigortasını, kaskosunu bütün otobüsçü esnafı ödedi.Nasıl ödedi, o da belli değil?”dedi.

Yolda denetimler sırasında durdurularak kesilen cezaların buna çözüm olmadığını savunan Altunhan “otobüs kazalarından sonra yolda otobüsçüler durduruluyor, denetleniyor.Bunun için ceza yazılıyor.Ceza buna çare değil.Ceza ile ateşe benzin dökmek aynıdır. Sen otobüsü durduruyorsun, o şoförün bütün psikolojisini boz, yaz cezayı ne hale gelir o şoför bir düşünün? Demek istediğim şu! Şu anda otobüsçü esnafı eziliyor.Otobüsçü esnafının sahibi yok gerçekten.Sahibi yok gerçekten. Kimse otobüsçü esnafına sahip çıkmıyor.Ama Otobüsçüler bütün Türkiye'yi sırtında taşıyorlar.Yani taşımacılığın yüzde 85'ini otobüsçüler yapıyor. Devletimiz neden sahip çıkmıyor?”diyerek 3 milyon lira olan bir otobüsün masraflarının her şey üst üste konulduğunda çok fazla olduğunu bunun içine rekabet ve diğer etkenler girdiğinde kısılmak istenilen masraflar yüzünden kalitenin düştüğünü belirtti. “İşler iyice çığırından çıkıyor” diyen Altunhan “bu meslek felce doğru gidiyor.Yetkililer bunları iyi dinlesin.Sonradan olacak olayların önüne geçsinler.Otobüsçü esnafına sahip çıksınlar. Yani bu işler kesinlikle ve kesinlikle böyle yürümez daha çok zarar olur.Bir an önce bu sorunları masaya yatırırlarsa gelecekte olan kötü olaylar böylece önlenir”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30