banner137
banner25

Aksal'dan Gürkan ve Pekcanlı'ya hem cevap hemde nasihat!

Edirne’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak olan ve bazı Edirneli grupların karşı çıktığı Millet Bahçesi Projesine TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr.Fatma Aksal’da katılartak bazı açıklamalarda bulundu.

Partisinin Merkez İlçe Başkanlığı binasında yaptığı açıklamada Millet Bahçesi yapılması işine Edirnelilerin değil küçük bir grubun karşı çıktığını öne sürerek “Orada tepki gösteren gerçekten çok küçük bir grup var biliyorsunuz. Bir siyasi partinin Belediye Başkanı, Milletvekili İl Başkanı oradaydı. Küçük bir grup tepki gösterdi”diyerek projenin detaylarına değindi ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın projeye ilk zamanlara sıcak bakarak yaklaştığını, şimdi ise karşı çıkanların yanında olduğu kaydetti.

Millet Bahçesi projesi ile ilgili partisinin “81 il’de 81 milyon metrekare Millet Bahçesi diye bir projesi var”diyen Aksal “Türkiye'de birçok ilimize hatta ilçelerimize çok güzel Millet Bahçeleri yaptık. Nedir Millet Bahçesi? Millet Bahçesi vatandaşlarımızın gidip çoluğuyla, çocuğuyla, ailesiyle oturacağı, hoşça vakit geçireceği, çocuklarımızın güzel oyun alanlarında oynayacağı, vatandaşlarımızın piknik yapacağı, yürüyüş yolları, gençlerimiz için basketbol sahaları. Gençlerimiz için Millet Kıraathaneleri. Yine tabii ki işte, lavabo alanlarıyla bütün ihtiyaçlarını vatandaşların orada bütün ihtiyaçlarını görecekleri yeşil alanlar”diyerek neler yapılacağını özetledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın yılladır hayal ettiği bir proje olduğunu ve bunu kendisinin de Bakan’a ilettiğini söyleyen Aksal “Recep Gürkan’da bu temel atma töreninde 21 Haziran yanılmıyorsam 21 Haziran 2021 yılında bir tane temel atma töreni gerçekleştirdik. O Arşimet tribünlerinin enerji üretecek kısmının projesi ve proje ile ilgili Recep Gürkan şöyle bir ifade kullandı! Ben o tören'deydim. Dedi ki; “ bu yıllardır Edirnelilerin hayali olan bir projeydi. Gerçekleştirmek bende istedim. Yerel irade belki yeterince ısrar etmemiştir ama bilemiyorum ne olduğunu ama Recep Bey dedi ki “bu hayaliydi Edirnelilerin. Bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Hatta o gün orada o günkü Edirne valimiz Ekrem Canalp'e dedi ki; Edirnelilerin fahri hemşerisi unvanını size vereceğiz. Yani burada inanılmaz güzel projelerle anlattı o törende. Sayın Bakanımız Edirne’ye geldiğinde biz ona birkaç tane yer gösterdik. Aynı zamanda da Üç Nehir Bir Şehir projesi Valiliğin projeseydi ve bu projeye destek istedik. Bakan bey dedi ki “madem bu kadar güzel bir alan var, proje var. Biz bu projeyi alalım, bakanlığın imkanlarıyla, yerelin imkanları her zaman daha azdır. Valiliğin imkanları ile yapalım. Edirne’nin çok güzel bir projesi olsun” dedi. Recep Gürkan'ın da olduğu bir ekip olarak valimiz o zaman Ekrem Canalp, ben, Recep Gürkan işte bütün kurum kuruluş müdürlerimizle birlikte gittik. O alanda incelemelerde bulunduk. Ve hiç unutmuyorum! Recep Gürkan aynen şu ifadeyi kullandı! bakanımız da dedi ki; “sayın Bakanım belediyenin olan her şey sizindir. Burada projeyi yapın. Belediye’ye ait ne varsa ben veririm”ve ben o gün şu ifadeleri kullandım. Recep Gürkan da oradaydı. “Sayın Bakanım” dedim. “Recep bey'in öyle dediğine bakmayın. İş vermeye gelince vermez” dedim. Bugün de haklı çıktığımı görüyorum. Çünkü ben aynı şeyi maalesef Selimiye'nin önünde yaşadım”ifadelerini kullandı.

Söğütlük Kent Ormanı’nı işletmesinin 30 yıllığına 2016 yılında Edirne Belediyesine verildiğini hatırlatan Aksal; Kent ormanının bakım ve tüm sorumluluğunun Edirne Belediyesinde olduğunu ancak 6 yıllık sürede tahsis şartlarının belediye tarafından sağlanamadığını belirtti. Tahsis konusunu birebir bildiğini ve o gün yaşananları aktaran Aksal “Orman Genel Müdürlüğü 30 yıllığına sanıyorum belediye’ye tahsis etmiş. Vallahi ben Edirneli hemşerilerime gidin ellerini vicdanına koyarak bakmalarını istiyorum. Ben de gittim. Orada ne yapılmış? Bir tane yürüyüş yolu yapılmış ama doğru düzgün değil. İşte insanların piknik yapacağı biraz yerler var. Ama bakımsızlıktan ağlayan bir yer. Yani Recep bey diyor ki; “doğal haliyle kalsın” yani bakın doğal demek çevreci demek değil. Doğa’da ilgi istiyor. Doğa’ya ilgi ve alaka gösterirseniz, doğada farklı gelişiyor ama kendi haline bırakıyorsanız maalesef bir mezbelelik oluyor. Bugün Söğütlük bir mezbelelik haline gelmiş orada gidip kadınlarımızın yürüyüş yapmaları ben gittim gerçekten yürüdüm çoluğunuzu çocuğunuzu kaybedersiniz”diyerek bakımsızlığından yakındı ve yapılacak çalışmalar içerisinde açağ kesilmeyeceğini sadece yıkılmaya yüz tutmuş,kurumuş ağaçların kesileceğini belirtti. “Biz söğütlükte ağaç kesmiyoruz”diyen Aksal “Söğütlüğü vatandaşlarımızın daha iyi yararlanacağı bir şekilde temizliyoruz. Yani elden geçirilmesi gerekiyor. Yoksa oradaki yeşil alana dokunmak gibi bir şey asla mümkün değil. Ben size tüm samimiyetimle söylüyorum. Belediye’ye tahsis edilirken bu Söğütlük Orman Genel Müdürlüğü tarafından belli şartlarla tahsis ediliyor. Siz bakmakla mükellefsiniz. Oraya bakmıyorsunuz. Bugün orada bir sürü kırılmış dökülmüş ağaçlar var. Zaten bakın eğer bizim Orman Genel müdürlüğümüz gelse belediyemizin nasıl kullandığına baksa amacının dışında kullandığını görür ve tahsisi mutlaka kaldırır. Recep Gürkan da diyor ki “biz tahsise itiraz etmedik”. O da o kadar iyi biliyor ki; tahsise itiraz etse bile çok haklı durumda değil, çünkü yapılan anlaşmaya göre orasını bakımlı halde tutmaları gerekiyor. Ama maalesef bakmıyorlar”dedi.

Söz konusu alanda yüzde 93'ü yeşil alan, yüzde 1 otopark, binde 5'de mimari alan olacağını söyleyen TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr.Fatma Aksal; “Bu mimari alanda dediğimiz gibi lavabolar, Millet Kıraathanesi, insanların oturacağı alanlar ve çok küçük bir mescit olacak. İbadetini yapmak isteyen vatandaşımız orada gidip ibadetini yapar. Bundan benim Edirneli hemşerilerimin hiç rahatsız olacağını zannetmiyorum. Orada yapılan küçücük bir mescitten rahatsız olacağını ben hiç zannetmiyorum. Yüzde 1’i çocuk oyun alanları olacak. Çünkü vatandaşlar oraya gittiğinde pikniğini yaptığında çocuklarının da oyun alanına ihtiyacı olacak. Yüzde 2’si sert zemin ve meydan. Orada konserlerin verileceği doğal çimden alanlar oluşturulacak. Biz meydan yapacağız orada. Gerekiyorsa konserler verilir. Gençlerimiz belli etkinlikler düzenler ve yüzde 2,5'u da gezinti ve bisiklet yolları olacak. Yani biz gezinti yollarına mı karşı çıkıyoruz? Benim anlamadığım bu. Ve yine diyorum ki yüzde 93'ü de sadece ağaçlar ve yeşil alan olacak. Oraya ızgaralar koyacağız, barbeküler koyacağız, pikniklerini yapacakları alan oluşturacağız. İnanın tamamlandığında “yıllardır niye olmadı?” diyeceğiz”şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın ve Söğütlüğün doğal kalmasını isteyen grupların açıklamalarına da atıfta bulunan Fatma Aksal “Biliyorsunuz en başta Recep Gürkan işte “doğal kalsın” diyor. Ben az önce de söyledim. “Doğal kalsın” demek bakımsız kalsın demek değildir. Edirne'nin yolları yeterince doğal bence. Doğal kalsın diye mi Edirne'nin yollarını yapmıyoruz? Allah aşkına yani doğal demek insanlara hizmet ediyor demek değildir. Ama maalesef hizmet etmemenin adını çalışmamanın adını doğallık olarak lanse ediyorlar. Bu doğallık değildir. Gidin Söğütlüğe bakın Söğütlüğe hizmet edin. Aman efendim biz dokunmuyoruz. İşte Söğütlük doğal. Hayır efendim doğal değil. Bakacaksınız doğaya da hizmet edeceksiniz”dedi.

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcalı’nın Millet bahçesi için harcanacak olan 240 milyon TL eleştirilerine de cevap veren ve alt yapıda kullanılan 170 milyon lira kredinin nerede ve ne şekilde kullandığının Edirneliler tarafından sorulmasını isteyen Aksal “İl Başkanı kalkıyor diyor ki; “240 milyon lirayı başka yere harcayabilirsiniz”. Kıymetli İl Başkanı. Siz bizim 240 milyon lirayı nereye harcayacağımıza çok fazla takmayın. Benim kendisine tavsiyem! Bu 240 milyon Ankara'dan Merkezi bütçeden geliyor. Kıymetli Edirnelilerimizin kredi karşılığı verilmiyor. Edirneliler bunu ödemeyecek ama Edirne'de yollar için alınan 170 milyon kredi ile Edirneli hemşerilerim bu 170 milyon krediyi geri ödeyecekler. Edirnelilerin cebinden çıkacak bu para. Bir bakıyorsunuz 240 milyon Devlet tarafından harcanacak Edirne'ye, Edirnelilere harcanacak. 240 milyona ses çıkaran Fevzi bey Edirneli hemşerilerimin 170 milyon geri ödeyeceği parayı ne yaptık, nereye kullandık, nereye harcadık? Diye sormuyor. Benim kendisine naçizane tavsiyem. 2019 yılı parasıyla 2022 parası değil bakın. 2019 yılı parasıyla 170 milyon kredinin Edirneli hemşerilerimin kuruş kuruş geri ödeyeceği parayla CHP'li Edirne Belediyesi ne kadar yol yapmış ne kadar hizmet yapmış bir ona baksın”dedi.

Edirne’nin belediyecilik anlamında geri kaldığını, bakımsız bir şehir olduğunu herkesin söylediğini belirten Aksal “Edirne'ye gelen birisinin söylediği bir laf var. Gerçekten çok önemli. Dedi ki; “Edirne bence dünyanın en güzel ama en bakımsız şehirlerinden bir tanesi”. Maalesef gerçekten Edirne bakımsız bir şehir. Üzülerek söylüyorum. Bence de yollara, kaldırımlara baktığımızda çok bakımsız bir şehir”diyerek Söğütlük Kent Ormanı için insan zinciri oluşturanların Edirne için ve Güney Çevre yolu içinde insan zinciri oluşturması gerektiği söyleyen Aksal “ Neymiş efendim. İşte kalkıyorlar Söğütlükte insan zinciri oluşturuyorlar. Allah aşkına siz gidin o insan zincirini sözde adı çevre yolu olan çevre yolu kalitesinde olmayan güney çevre yolundaki hurdalıkların önünde oluşturun o insan zincirini. Oradan geçerken o çirkinliği görmesin. Bugün bir bakıyorsunuz işte doğalmış. Orada hurdalıklar burada bakımsız Selimiye'nin önü. Ötede perişan olmuş bir Söğütlük alanı. Bunlar doğalmış. Bunlar doğal değildir. Bunlar Millete hizmet etmemektir. Biz Edirneli hemşerilerimize hizmet yerelin hizmeti mi, genelin hizmeti mi? diye bakmadan Ankara'dan gelecek tüm imkanları kullanarak, bütün desteği vererek”dedi.

Edirne alt yapısı için İller Bankasından kredi çıkartılması konusunda kendisinin büyük desteği olduğunu ve bu desteğini Edirne için verdiğini söyleyen Asksal; “kullanılan 170 milyon liranın karşılığında yapılmış iki düzgün iş görseydik onun iki, üç katını verirdik” diyerek yerinden harcanmayan krediye tepki gösterdi ve “Ben o gün de söyledim Recep Gürkan'a. Eğer gerçekten Edirnelilerin yararına Edirnelilere hizmet edecekse her türlü desteği veririm, her türlü mücadeleyi veririm. Bunu altyapı kredisinde de yaptım. Altyapı kredisinde ben bu kredinin verilmesinde çok mücadele ettim. Evet yeterli miydi o kredi bütün yolları yapmaya? Hiç şüphesiz yeterli değildi. Ama eğer biz o 170 milyonla yapılmış iki tane doğru iş görmüş olsaydık onun iki katı üç katı da gelirdi. Ama maalesef Edirneliler ellerini vicdanına koysunlar ve bu paranın doğru yere harcandığına inanıyorsa eğer Edirneliler biz göndeririz”şeklinde konuştu.

Millet Bahçesinin tamamlanması konusunda Edirnelilerin müsterih olmasını bekleyen Aksal “Edirneli hemşerilerime buradan tekrar seslenmek istiyorum. Müsterih olsunlar. Tamamlandığında Edirne'ye yapılmış en güzel projelerden bir tanesi olacak. Orada çoluğunuz da çocuğunuzla yemek yiyip pikniğinizi yapacaksınız. Hafta sonu gideceksiniz ve “iyi ki yapılmış” diyeceksiniz. Bütün hemşerilerim buradan müsterih olsunlar. Biz İzzet Arseven'in adını da unutmadık. Bizim için çok kıymetlidir. Eşi bizim bir dönem Kadın Kolları başkanlığımızı yapmıştır. İzzet Bey'in de hatırasına her zaman saygı duyduk ve saygı duyacağız. Eminim ki ailesi de gördüğünde “İyi ki yapılmış” diyecek”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30