banner137
banner25

Akgün "Türk çiftçisi resmen dilenci durumuna düştü!"

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın üreticilere seslenerek “bir karış ekilmedik yer bırakmayın”demesinin ardından üreticiler ekmek için gübre ve mazot gerektiğini, desteklemelerin ödenmesi gerektiğini belirttiler.

Edirne’de ayçiçeği ekimlerinin başlaması ile tarlasında hazırlıklarına hız veren çiftçiler, ayçiçeği tohumlarını ekmeye başladı. Edirne’de bir dönem Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanlığı görevi yapan çiftçi Erdal Akgün’de tarlasında traktörü ile ekim yaparken gübre kullanamamanın verdiği üzüntüyü haykırarak Türk çiftçisinin dilenci durumuna düşürüldüğünü kaydetti.

Maliyet fiyatlarının artması karşısında tarlasında ekim yapmakta zorlanan birçok çiftçi gibi Erdal Akgün’de her şeye rağmen üretmeye çalıştıklarını ancak artan girdi maliyetleri karşısında ellerinin kollarının bağladığını ifade etti.

Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan ayçiçeği ekimini yapan Erdal Akgün “Ekim başladı ve tüm hızıyla devam ediyor. Ama tabi ki eksikliklerde devam ediyor. Ben 55 yaşında bir çiftçiyim ve neredeyse 10 yaşından beri çiftçilik yapıyorum. Yani babamların ve dedemlerin sayesinde bu zamana kadar ilk defa gübresiz ekim yapıyoruz. Gübresiz ekilmede AKP iktidarı tarafından tanıştırıldık. Maalesef alacağımız destekler ödenmediği için gübrenin de çok pahalı olmasından dolayı ayçiçeği ekimine gübre alamadık. Mazotu zaten çok zor yetiştiriyoruz. Onun için 2022 yılı gübresiz ayçiçeği ekimi ile başladı. Öyle tahmin ediyorum ki Edirne’mizde yüzde 70-80’i ayçiçeğini gübresiz ekiyor”dedi.

Gübresiz ekmenin verim düşüklüğü başta olmak üzere birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini söyleyen Akgün “ yağ oranının düşmesi demek, kalitesiz üretim demek. Yani müthiş derecede bir açık Türkiye’mizi bir dahaki yıla bekliyor demek”ifadelerini kullandı.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın ekilmedik bir karış yer kalmasın çağrısına da bir çift lafı olduğunu söyleyen Akgün “Bilmedikleri konularla ilgili hiç olmazsa açıklama yapmasınlar. Milletvekilimiz geçen gün diyor ki; ‘ekilmedik bir karış yer kalmasın’.ekiyoruz ama gübresiz ekiyoruz. Verim düşüklüğü on karış ekilmedik yer bırakır. Onun için ekilmedik yer bırakmakla gübresiz ekmek arasında çok fark yok. Açığa açık doğurur. Ben siyasilerden şunu istiyorum. Benim devletim için, milletim için, güzel vatanım için ürettiğim ayçiçeği desteğini alamamışım; sen gelip oralarda ekilmedik bir karış yer kalmasın diyorsun. Kalmasın da nasıl olacak bu 23-24 liraya mazot alıp bu ekimi nasıl yaptığımızı sen biliyor musun sayın vekil? Sen o partinin MKYK üyesisin, vur masaya yumruğu, ben anamın ak sütü gibi helal olan yağlı bitkiler desteğini ödettir, bende burada gübreli ekim yapayım verimi ve kaliteyi arttırayım. Her şey paraya dayanmış. Çiftçi şu an resmen mazot bayilerinin, benin istasyonlarının, Tarım Kredi Kooperatiflerinin dilencisi durumuna düştü. Tarihin en zor dönemini yaşıyoruz. Bu kadar zorluk çekmedik. 20 yıldan beri yanlış uygulanan tarım politikaları yüzünden sıkıntımız vardı. Ama şu anda Türk çiftçisi resmen dilenci durumuna düştü”dedi.

Tarlada kullanılan ekipman hakkında bilgi veren Akgün; tohum makinesinde iki bölüm olduğunu ve bölümlerden birinde tohum, bir diğerinde ise gübre olması gerektiğini ve aynı anda tohum attıktan sonra makinenin gübreyi de hemen arkasından attığını belirtti ve gübre bölümünün boş olduğunu, içine tamir takımlarını koyduklarını gösterdi.

Üretecinin üretin yapamaz hale geldiğini belirten Akgün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Bir zamanlar tarlada traktörlere tankerleri yanaştırırken şu anda testi ile traktörümüze mazot taşıyoruz. Duy bizim sesimizi devleti idare eden insanlar! Duy bizim sesimizi Recep Tayyip Erdoğan! Bıçak kemiğe dayanmadı kemiği de deldi geçti yetere artık diyoruz”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30