Akaryakıt zamlarının belini her geçen gün büktüğü toplu ulaşım sektörü böyle giderse ülke genelinde alınacak bir kararla kontak kapatmaya kadar gitmeyi düşünüyor.
Edirne’de kent içi ulaşımı sağlayan ve kısa adı ETUS olan Edirne Toplu Ulaşım Sistemi başkanı Hakan Giyik gelen zamların yüzde 300 seviyelerine dayanmasına bağlı olarak dayanacak güçleri kalmadığını ve en çok akaryakıta gelen zamların ulaşım sektörünü durma noktasına getirdiğini belirterek “son günlerde ardı ardına gelen mazot zamları, sadece bununla da kalmadı amortismanda yüzde 300’lere varan parça artışları, bizi artık iş yapamaz hale getirdi. Bu şekilde artık gerçekten gitmeyeceği net! Yani, sektör bu şekilde kesinlikle kendini ayakta tutamıyor. Bizim olmazsa olmazımız mazot motorin bugün itibariyle 32 kuruş daha zamlandı ve 15 liraya yaklaşan bir mazotla karşı karşıyayız. Şu anda kazancımız mazota yetmiyor, bu araçların amortismanları, şoförlerin masrafları, kooperatif çalışanları var gerçekten çok zor günler geçiriyoruz”ifadelerini kullandı.
Türkiye Özel Halk Otobüsleri Birliği çatısı altında belli bir takım kararları olduğunu yaşanan sorunlar ile alakalı dilekçelerini ve isteklerini ileterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdıklarını belirten Giyik, mazottan ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasını beklediklerini belirterek “Devletimizden ivedi bir şekilde çözüm bekliyoruz. Bu çözüm de şu olabilir; mazotta ÖTV ve KDV kaldırılabilir. Ücretsiz binişlerdeki hakkımız olan desteği vermeliler. Şu anda küçük iller 800 lira, bir üst iller bin lira, büyük şehirler de bin 200 lira girdi desteği alıyor ama gerçekten rakamlar çok komik kaldı. Devletimizin bir an önce el atıp desteği arttırmasını bekliyoruz ve özellikle de mazotta KDV ve ÖTV’nin kaldırılmasını bekliyoruz”dedi.
Yolcu iniş ve binişleri konusunda istatistikleride paylaşan Giyik pandemi öncesi yolcu sayılarının 2019 yılında 15 milyon 130 bin olduğunu ve 2020’ye gelindiğinde bu sayınının pandemiden dolayı 3 milyona düştüğünü belirterek “Yaklaşık 12 milyon kayıp yaşamışız. 2021’de ise okulların online olması, bazı öğrencilerin gelmemesi, toplu taşımaya pandemi dolayısıyla talep olmaması nedeniyle 6 milyon 800’lere çıkmış. 2019-2021’i karşılaştırdığımızda 9 milyon yolcu kaybımız var. Ama giderlerimiz yüzde 300-200 arttı. Devlet yetkililerimizden bir an önce destek bekliyoruz. Eğer desteklenmezsek Türkiye geneli bu sektör iş yapamaz hale gelecek. Şu anda gerçekten gitmez oldu. Dün de belediye meclisinde bir dilekçemiz vardı destekle alakalı. Komisyona havale edildi. Belediyemizden de bu anlamda destek bekliyoruz”diyerek toplu ulaşımı aksatmamak için ne gerekiyorsa yapacakları ve sorumluluklarının farkında olarak vatandaşları mağdur etmeyeceklerini kaydetti.Yaşanan sorunların devamı ve çözümü konusunda beklentilerinin karşılanmaması durumunda Türkiye genelinde bir karar çıkarsa uymak zorunda kalacaklarını belirten Giyik “tabii ki biz de karara uymak zorunda kalırız. Bir daha zam istediğimizden değil, biz zam yaparak vatandaşı üzmek istemiyoruz. Bize devlet tarafından destek gelirse biz 5 değil 3’e taşırız. Biz zamla zaten bir şeyleri çözemiyoruz. Geçen ay aldığımız zam bu ay kat kat fazlası çıkıyor cebimizden. Biz zam yaparak burada vatandaşlarımızı ezmek istemiyoruz. Zaten faturalardan dolayı muzdaripiz. Biz esnafız ama biz de ev bakıyoruz. Tüm esnaf arkadaşlarımın bir ailesi var. Sonuçta bize de elektrik, su, doğalgaz faturası geliyor. Biz de bunları ödemekle yükümlüyüz. O yüzden bir an önce özellikle bizim sektörümüze yani ücretsiz hizmet verdiğimiz bu sektöre devletimizden destek bekliyoruz” dedi.