banner78
banner25

AK Parti İl Başkanı İba" önce biz karşı çıkarız!"

Söğütlük Kent Ormanı’na Millet bahçesi yapılmak istenmesi üzerine Edirne Kamuoyunda oluşturulan algılar üzerine AK Parti Edirne İl başkanı Belgin İba bir basın açıklaması yaparak oluşturulmak istenilen algıların yersiz olduğunu kaydetti.

Yapılmak istenen Millet Bahçesi sürecini ve nereden nereye gelindiğini tek tek anlatan İl Başkanı Belgin İba ; söz konusu projenin Edirne’ye uygulanması aşamasında Ankara’ya gittiklerini ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Edirne ile ilgili taleplerini ilettiklerini belirterek taleplerinin arasında Millet Bahçesi olduğunu ifade etti.

Söz konusu proje için birkaç yer önerileri olduğunu ancak yerinde incelenmesi için Bakan’ın bir Edirne ziyareti gerçekleştirdiğini ifade eden il Başkanı Belgin İba “geçtiğimiz yıl Mart ayında sayın bakanımız Edirne'ye geldi. Bir takım incelemelerde bulundu, hem de taleplerimizi yerinde görme fırsatı buldu. Biz şunları talep etmiştik. Selimiye meydan projesi ile ilgili bir talebimiz olmuştu. Bugün geldiğimiz noktada çok şükür çok kısa bir sürede Selimiye Meydanını tamamladık ve halkımızın hizmetini açtık. Yine diğer bir talebimiz Sokak sağlıklaştırmasıydı. Bunu merkezde de Kıyık Caddesi sokak sağlıklaştırmasına başladık. Bir başka talebimiz de tarihi konaklarımızın ihya edilmesi ile alakalıydı. Onlar da hızlı bir şekilde devam ediyor ve en önemli talebimiz de Selimiye Meydanı'ndan sonra Edirnemize de bir Millet Bahçesi yapılmasıydı. Bununla ilgili 81 ilimizde 81 milyon metrekare Millet Bahçesi Edirne'mizde olsun istedik. Bakanımız da geldi. Valiliğimizde yapmış olduğumuz koordinasyon toplantısında Edirne Valimiz, Belediye Başkanımız, Milletvekilimiz ve ilgili kurum müdürlerimizin de bulunduğu toplantıda bakanımıza 3-4 alternatif sunduk. Bizim millet bahçesi yapımı ile ilgili öncesinde çalışmıştık. Bunlardan bir tanesi eski TOKİ'nin arkasındaki yerdi. Diğer bir projemiz tarımsal araştırmanın olduğu yerde bir millet bahçesiydi. Birkaç alternatif daha vardı. Ancak o günkü toplantıda devam eden “Üç Nehir Bir Şehir” projemizin de devamı niteliğinde olacağı için en uygun lokasyonun aslında Nehir kenarlarımızın rekreasyonu olduğunu, ortak bir kararla Millet Bahçesinin bu Nehir kenarlarımızın rekreasyonu olacağına karar verdik. Aynı toplantıda belediye başkanımız da vardı. Aynı olumlu görüşünü o da bildirdi. Hatta hemen sonrasında Üç nehir bir şehir projesinin başladığı yere gittik, yerinde incelemelerde bulunduk. En doğru yerin burası olduğunu, uzun yıllardır Edirnelilerin bu alanların rekreasyonu ile ilgili hayallerinin olduğunu konuştuk ve ortak bir karar aldık”diyerek Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın söz konusu projenin yer ve uygulaması noktasında her aşamasında beraber olduğunu ancak insan zinciri oluşturulması noktasında yaptığı açıklamalarla kendisini şaşırttığını belirtti.

İba; o gün için belediye başkanı Recep Gürkan’ın uygun görüş belirtmeyebileceğini ifade ederek “o gün hiçbir itiraz yoktu. Devletle ters düşmemek için demişti geçtiğimiz haftalarda. Ama kesinlikle o projeye bu proje ile ilgili olumlu görüş bildirmeyebilirdi. Ama bugün neden böyle bir görüş bildiriyor anlamış değilim. Kendimize göre anladığımız şeyler var”dedi.

KENT ORMANI 2016 YILINDAN BERİ EDİRNE BELEDİYESİ SORUMLULUĞUNDAYDI

Uygulanacak proje için en iyi lokasyonun Meriç nehri kenarındaki alan olduğunu ifade eden il başkanı İba; söz konusu alanın 2016 yılından bu yana Edirne Belediyesi sorumluluğunda olduğunu belirterek “bildiğiniz gibi 2016 yılından beri Edirne Belediyesi himayesinde. Onlara tahsis edildi. Ve inanın biz yapmış olduğumuz tüm ziyaretlerde vatandaşlarımızdan hep dinlediğimiz Kent ormanın bakımsızlığı, Ormanın içinde güvenli bir şekilde yürüyüş yapamadıkları, insanların çöplerinin bile toplanmadığı adeta kaderini terk edilmiş bir yer olduğuydu. Ormana giden vatandaşlarımızda görüyor ve izliyordur”dedi.

Söğütlük Orman parkının doğallığına asla dokunulmayacağını ifade eden il başkanı İba “Ormanın içinde yürüyüş yapabileceğimiz, çocuklarımızın içinde top oynayabileceği, spor yapabileceği yürüyüş yaptıktan sonra arkadaşlarımızla oturup kahve içebileceğimiz tertemiz bir alan olsun, mangal yapmak isteyenlere mangal alanları yapalım çocuk parkları olsun aileler orada otururken çocukları parkta oynasın böyle bir proje hayal ettik. Asla oranın doğal dokusuna dokunmayı hayal etmedik. Orası zaten bugün nasıl Edirnelilerin ise yarın da Edirnelilerin olacak”dedi.

Söz konusu projeyi göstererek içerisinde “asla betonlaşma yok” diyen İba “yani betonlaşma asla yok! Mevcut yapı izlerinin dışında hiçbir yere yapı yapılmayacak. Projeden her şey doğal dokuya göre dizayn edildi. Geçtiğimiz gün Bakanlığı aradığımda dediler ki şu anda yapılan Millet Bahçelerinin içinde doğal yapıya en uygun Millet Bahçesi Edirne projesi. Bununla ilgili hiç kimsenin endişesi olmasın. Yapacağımız ahşap pergolelerden, yürüyüş yollarına kadar. Yürüyüş yollarına toprak solüsyonlu özel malzemeden seçtik. Bir tane ağaç kesilmeyecek bu proje için. Mevcut yapı izleri neredeyse oraya yapılacak”dedi.

Var olan orman parkı içerisinde mevut olarak bin 152 metre kare beton alan olduğunu, uygulanacak projede ise 747 metre kare beton alanı olduğunu söyleyen İba “betonlaşma ile ilgili Vatandaşlarımızın kafasında asla bu konuyla ilgili bir endişe olmasın. Önce biz karşı çıkarız bu işe.Bugün orası Söğütlük kent ormanı ise yarında orası Edirnelinin ormanı olacak. Sadece daha bakımlı, daha temiz, Nehir kenarlarından daha fazla istifade edebileceğimiz daha güvenli ve çok daha Edirne'ye yakışır bir yer olacak”ifadelerini kullandı.

Millet Bahçesi içerisinde vatandaşların istifade edeceği birçok alanın oluşturulacağını var olan ormanlık alandan çok daha fazla bir alanın kullanıma açılacağını söyleyen İba, alanın bakımsız olduğunu ve Edirne Belediyesi tarafından temizlenmesi gereken çalıların bile temizlenmeyerek kötü bir görüntü oluşturduğunu, bu konuda Orman İşletme Müdürlüğünün defaten yazılar yazdığını,ancak belediyenin bu konuda bir şey yapmadığını ifade ederek “Ormanın tamamını vatandaşlarımızın hizmetine açacağız. Mangal alanları oluşturacağız ve mangal yapmak isteyen vatandaşlarımız için doğalgazlı mangal alanları yapıyoruz. Mangal bölümleri olacak. Aileleriyle gidip mangal yapmak isteyen yine orada mangalını yapacak”diyerek Edirnelilerin projenin tamamlanması ile bakanlığa teşekkür edeceklerini söyledi.

İZZET ARSEVEN ADI KESİNLİKLE YAŞAYACAK

12 Ekim 1995 yılında Kent Ormanı mücadelesi verdiği sırada uğradığı silahlı saldırı sonrasında yaşamını yitiren ve adı ormanlık alana verilen İzzet Arseven adının kesinlikle kaldırılmayacağını belirten İba “Biz daha geçtiğimiz günlerde İzzet Arseven'in adının yaşatılması ile ilgili talebimizi hem bakanlığımıza, hem Valiliğimize ilettik. Onlar da aynı görüşteler. İzzet Arseven’in ismi orada yaşatılmaya devam edecek. Kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil.”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30