banner137
banner25

Adalet Bakanı Gül" çocuğun bir eşya gibi icraya konu olması kabul edilemez"!

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Edirne’de düzenlenen Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Değerlendirme toplantısına katıldı.

Bir otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Adalet Bakanı Gül Adliye’nin kapısını adaletin kapısı olduğunu belirtti. Türkiye’nin bir ucundan diğer bir ucuna 84 milyon’un bir ve beraber olduğunu ifaden eden Bakan Gül “adliye kapısından giren kim olursa olsun bu kapıdan adaletle çıkması hepimizin bunu temin etmek temel görevi ve vazifesidir”dedi.

Mağdur Hizmetleri Biriminin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kurulan bir birim olduğunu belirten Bakan Gül önümüzdeki adli yılda bu adli yılda mağdur odaklı ve insan odaklı bir adalet anlayışı seferberliğini Edirne’den başlattıklarını ifade etti.

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünün çok yeni bir birim olduğunu ifade eden Bakan Gül Adliye’deki bütün mağdurların eli,kolu ve gözü olacak birim için “Adalet hizmetleri verilirken mağdura yaklaşımlar nerede bir eksiklik var, bugün burada masa etrafında ortak akılla istişare edip onu değerlendireceğiz.Kolluk hangi konuda tıkanıyor, talepleri var, ne gibi sorunlar yaşıyor, uzmanlarımız hangi sorunları yaşıyor özellikle ihtisaslaştırmaya çalıştığımız yargısal çalışmalarda diğer kurumlarda ne gibi ihtiyaç var ve bunlar bir mevzuata mı uygulamaya mı, yada başka bir teknik ihtiyaca yeterlilik duyuyor,ihtiyaç duyuyor bunların analizini yapacağız”dedi.

Suçlunun topluma cezasını çektikten sonra yeniden kazandırılması konusunda çalışmalar yapıldığını bununda adına “onarıcı adalet” dediklerini belirten Adalet bakanı Gül “ suçlu topluma cezasını çektiğinde yeniden karışacak, suç işlemek üzere değil topluma entegre olmak üzere bir ıslah politikası ve mağdurunda mağduriyetinin giderilmesi adalet duygusunun korunması. Sosyal Devlet ilkesi tamda bunun için vardır. Hukuk Devleti ilkesi herkesin hukukunu korumak, herkesin hukuktan tatmin olmasını sağlamak için vardır. Sosyal Hukuk Devletinde vatandaş memnuniyeti, insan yararı neredeyse oradadır”diyerek işerlin yokuşa sürülmeden pratik çözümleri aradıklarını ifade etti.

Adalet mekanizmasında çocuğun mağdur olduğunu ve bunun giderilmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Gül çocuğun bir eşya gibi icraya konu olmasını kabul etmediklerini ve konunu çok hassas ve önemli olduğunu kaydetti.

Çocukların boşanma davalarında en çok mağdur olan taraf ve bir o kadar kırılgan ve örselenen taraf olduğunu belirten Bakan Gül “ ayrılmış çiftler arasında anne-baba arasında kalan çocukların maruz kaldığı bu acı tabloların son bulmasını sağlayacağız. Hepimizin arzusu tarafların medeni bir şekilde çocukla kişisel ilişki kurabilmesidir. Ama bir taraf çocuğu göstermeyince diğer tarafın devlet otoritesi ile çocuğunu görme hakkını temin etmesi çok doğaldır, normaldir. Dünyanın her yerinde ya polis ya icra gibi belli bir kurum devlet otoritesi çerçevesinde çocuk diğer tarafa gösterilmediği zaman devreye girmektedir. Gösterdiğin zaman medeni şekilde görüp onu tekrar geri teslim ettiğinde sorun yok. Sorun gösterilmediğinde çıkıyor. Burada da devlet mekanizması devreye giriyor”diyerek devlet otoritesinin icra kanalı ile olmaması gerektiğini, çocuğun bir mal gibi, bir eşya gibi bu işi yapan kurumun değil bir başka birimde yapılarak icranın dışına çıkartılmasının hedefleri arasında olduğunu kaydetti. Öte yandan boşanmış ailelerin kendi çocuğunu görmesi için icra dairesine yatırılan bin TL paranın da kaldırılacağını ifade etti.

Son zamanlarda bazı basın yayın organlarında mağdur haklarının ihlal edildiğini, mağdur hakkının temel unsurlarından birinin mahrumiyet hakkı olduğunu hatırlatan Bakan Gül mağdurun ifşa edilmeme ve özel hayatın korunması hakkının hiçbir surette elinden alınmaması gerektiğini hatırlatarak “üzülerek görüyoruz ki bazı basın yayın organlarında, sosyal medyada, ve bu alanda faaliyet gösteren kimi STK’larda bu hassasiyet paylaşılmamaktadır. Bunu üzülerek istisnaide olsa görmekteyiz. Çocuğun yada bir mağdur kadının özel hayatının veya kişisel verilerinin hiçe sayıldığı paylaşımlar, haberler, görüntüler ona ait kişisel bilgilerin paylaşılması adalete de insan onuruna da aykırıdır. Dolayısıyla hukuk da aykırıdır. Bu konuda herkesi daha dikkatli ve özverili olmaya davet ediyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30