Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin 3. yılında, 2014-2022 yılları arasında gerçekleştirdikleri projeler ve Edirne’ye kazandırdığı yatırımları kamuoyu ile paylaştı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, birçok yatırım hakkında önemli bilgiler verdi.
Basın mensuplarıyla Edirne Belediyesi Kent Ormanı’nda bir araya gelen Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2014-2022 yılları arasında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Edirne’ye toplam 16 bin 516 metre çevre yolu kazandırdıklarını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu kapsamda 62 yıldır çözülemeyen yolu çözüme kavuşturduklarını ve artan trafik sorunlarına çözüm bulabilmek için 5 bin 656 metre uzunluğundaki Güney Çevre Yolu’nu hizmete kazandırdıklarını söyledi. Gürkan, bu yolun Atatürk Bulvarı’ndan sonraki en işlek arteri olduğunu belirtti. Gürkan ayrıca 9 bin 160 metrelik Kuzey Çevre Yolu’nu hizmete açarak, yeni bir alternatif oluşturduklarını belirtti. Yine bu dönemde hizmete kazandırılan ve Edirne’nin ilk planlı yolu olan Sağlık Yolu hakkında da bilgiler veren Gürkan, “Bin 700 metre uzunluğundaki Sağlık Yolu’nun Tıp Fakültesi ve Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’ni arasındaki ulaşımı kısalttı. Bugün şehir içinde şikayet ettiğimiz trafik eğer bu kadarda kalıyorsa, bu 3 yolun sayesinde” dedi.
İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ
Gürkan yine 2014 yılında göreve gelmesiyle birlikte 8 bin 300 yıllık soruna İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile son verebilmek adına çalışmalara başladıklarını belirterek, “Küçük şehirler bile atık sularını arıtmadan geçirirken biz de bu yoktu. Bizden önceki dönemdekiler yerini temin etmişti ama projeleri yoktu. Projelerin çizilmesini sağladık. İdari yetkisini İller Bankası’na verdik, Aralık 2017’de ihalesi yapıldı. 27 milyon 900 bin bedelle, sözleşme imzalandı. Aşırı fiyat artışları nedeniyle İller Bankası’nın yaptığı ihale yetmedi. Geçtiğimiz aylarda tekrar bir ikmal ihalesi yaptı, İller Bankası bizden de yetki alarak, bu yıl sonunda bitiyor. 64 bin metrekarelik bir tesis. Gerçekten Edirnelilerin gurur duyacağı bir tesis oluyor” diye konuştu.
58 kilometre uzaklıktaki Kırklareli Kayalı Barajı’ndan binlik çelik borularla yılda 20 milyon 500 metreküp temiz içme suyu getirildiğini ve içme suyunu Yeni İçme Suyu Arıtma Tesisinde arıtıldığını belirten Gürkan, bu proje ile Edirne’nin önemli bir sorununu çözdüklerini belirtti.
EDİRNE KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA VE BERTARAF TESİSLERİ
Yine bu dönemde Trakya’nın en büyüğü, Türkiye’nin ilk 5 tesisinden biri olan Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’ni hizmete kazandırdıklarını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, bu tesis ile Edirne’deki 60 yıllık çöp sorunu çözdüklerini belirtti. 160 dönümlük bir arazi üzerine kurulan bu tesislerde Edirne, Lalapaşa, Süloğlu, Havsa ve İl Özel İdareye bağlı 92 köyün çöpünün bu tesislerde arıtıldığını belirten Gürkan, “2014 yılı öncesinde kimse altyapıyı konuşmuyordu. Herkes çöpü konuşuyordu. Çünkü çöplük sürekli tutuşuyordu, Yeni İmaret ve Yıldırım’da oturan vatandaşlarımız, camlarını, kapılarını açamıyorlardı. Hasta olma riskleri vardı. 2014 seçimlerini hatırlıyorum ben, tüm vatandaşlarımız ilk çöplüğü söylüyorlardı. Biz o zaman söz verdik, 18 ay içinde çözeceğiz bu sorunu diye ve bu sorunu çözdük” ifadelerine yer verdi.
ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYORUZ
Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nin hizmete sunduktan 1 yıl sonra da çöpten elektrik üretmeye başladıklarını belirten Gürkan, “Bugün çöpümüz yetmiyor, daha çok çöpümüz olsa daha çok işleyebilecek kapasitemiz var. 2021 yılında çöpten 10 milyon 120 bin kWh /saat elektrik ürettik. Bu bunu Enerji Bakanlığı’na kWh saati 13.3 dolar/cent satıyoruz. Bir taraftan çöplüğün yapım borçlarını ödüyor bir taraftan da para kazanıyoruz. Türkiye’de kuru fermantasyon yöntemiyle çöpten gaz, gazdan elektrik üreten ilk ve tek tesis. Şuanda tamamen otomatik ayrıştırmaya geçti. Şuanda yıllık 92 bin çöpümüz var. ” dedi.
Gürkan, Türkiye’de, bin 397 belediye arasında, bertaraf ücreti ödenmeyen tek tesis olduklarını söyledi.
EDİRNE ASKER HASTANESİ ŞEHİTLİĞİ
Türkiye’nin ikinci büyük şehitliğini Edirne’ye kazandırdıklarını belirten Başkan Gürkan, “Edirne Belediyesi’nin Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türk Şehitlikleri İmar Vakfı’nın işbirliği ile Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’ni yaptık. Burada 52 bin şehidimizin yattığını tespit ettik ve 5 bin 5 tanesinin kayıtlarını bulduk. Asker Hastanesi Şehitliği, Çanakkale’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği” ifadelerine yer verdi.
TARİHİ ELEKTRİK FABRİKASI
1930 yılında İtalyanlar tarafından yapılan ve jeneratörler vasıtasıyla 1980 yılına kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan Tarihi Elektrik Fabrikası işlevini yitirdikten sonra atıl durumda kaldığı ve görev geldikten sonda Tarihi Elektrik Fabrikası binasını tekrar işlevsel hale getirmek adına çalışmalara başladıklarını belirten Gürkan, “Restorasyonuna 2015 yılında başladık 2017’da bitirdik. 2017 yılında Anneler Günü’nde Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak hizmete açtık. Orada yaşadığımız sorunları biliyorsunuz. 1 yıl kadar nikah yaptık. İnsanlar çok da mutluydu. Çeşitli nedenlerle nikah yapma hakkımız elimizden alındı. Davalar açıldı, mahkemeler devam etti. Türk Kültürü El Sanatları Üretme ve Geliştirme Merkezi olarak Edirnelilerin hizmetinde” dedi.
AB PROJELERİ
2014-2020 yılları arasında AB projelerinden alınan hibeler hakkında da bilgi veren Gürkan, “AB’den 5 proje aldık. Toplamda 1 milyon EURO hibe almış olduk. Yine Trakya Kalkınma Ajansı’ndan yaptığımız projelerle 6 Milyon 100 Bin TL Hibe aldık. Tabi bunlardan en önemlisi Trakya Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız hibe ile 2015 yılında beledimizin envanterine kazandırdığımız, kentin simgesel yapılarından biri olan Edirne Kent Müzesi’ni yaşama geçirdik, 2017’de. Edirne Kent Müzesi’nde 5 farklı medeniyeti ve 8 bin 300 yıllık tarihimizi gelen bütün konuklara anlatmaya devam ediyoruz. Bu projemizde 4 farklı ödül aldı” dedi.
HİBEYE HAK KAZANAN TEK BELEDİYE
Wellbased (Enerji Yoksulluğuyla Mücadelede Kanıta Dayalı Kentsel Politikalar İle Sağlık, Refah Ve Eşitliğin İyileştirilmesi) projesi hakkında da bilgi veren Gürkan, “Sosyoekolojik modeli temel alan WELLBASED, Avrupa’daki farklı 6 pilot şehirde enerji yoksulluğunu ve bu yoksulluğun vatandaşların sağlığına ve refahına olan etkilerini ciddi ölçüde azaltacak geniş ölçekli bir kentsel programı dizayn edecek, uygulayacak ve değerlendirecektir. Valencia – İspanya, Heerlen – Hollanda, Leeds – Birleşik Krallık, Edirne – Türkiye, Obuda – Macaristan ve Jelgava – Letonya. Buna ek olarak Üsküp şehri de projeye gözlemci olarak katılım sağlayacaktır. Projenin çok alanlı konsorsiyumu 6 ülkeden 18 partner tarafından oluşturulmuştur. Proje 2021 yılının Mart ayında başlamış olup süresi 4 yıldır. Edirne Belediyesinin uygulama bütçesi 123.000 Euro’dur.
Sağlık alanında Ülkemizden 9 farklı ortağın yer aldığı 8 proje desteklenmiş ve hibe alınmaya hak kazanılmıştır. Edirne Belediyesi bu alandaki Horizon2020 Çağrısında hibeye hak kazanan tek belediyedir” diye konuştu.
EDİRNE KENT ORMANI
2014-2015 sezonunda 4 kez yaşadığımız taşkınlardan sonra Edirne Söğütlük Kent Ormanı’nın 3 yıl kullanılamadığını belirten Gürkan, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait olan 250 dönümlük bir alanda yer alan İzzet Arseven Kent Ormanı ve Mesire alanı kiraladık. Düzenledik, bakımını yaptık. O gün bugündür, bu alan Edirne Belediyesi Kent Ormanı olarak vatandaşlarımızın hizmetinde” dedi.
ÇOÇUK PARKLARI
2014 yılında göreve geldiklerinde park sayının 45 olduğuna dikkat çeken Gürkan, “Park sayısını 142’ye çıkarttık. 2019 dan bugüne 32.228 m2 yeni yeşil alanı Edirneliler ile buluşturduk. 2 Adet Basketbol Sahası yaptık. Yaptığımız çocuk parkları hem sosyalleşmesi hem de aileleri ile sağlıklı bir ortamda vakit geçirmesi için katkı sunmaya devam ediyor. Yakında Abdi İpekçi Caddesi üzerinde Türkan Saylan Parkı’nı ve Kütüphanesi’ni yapıyoruz” dedi.
EDİRNE KENT MÜZESİ
Edirne Belediyesi tarafından hizmete sunulan Edirne Kent Müzesi’nin 4 farklı ödül aldığını ve müzenin 2017 yılından günümüze kadar toplam 68.882 kişiyi ağırladığını belirten Gürkan, Müzede yapılan eğitim uygulamalarında 480 öğrencinin eğitim aldığını ifade etti.
HASAN ALİ YÜCEL ÇOCUK MÜZESİ VE EĞİTİM KAMPÜSÜ
2018 yılında Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü’nün hizmete sunulduğunu belirten Gürkan, müzeyi bugüne kadar 98.258 kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Bu müzenin Türkiye ve Balkanların en büyük İnteraktif Çocuk Müzesi olduğunu belirten Gürkan, “Burada çocuklar, dünyanın ilk oluşumundan başlayarak günümüze kadar tüm canlı yaşamını öğreniyorlar. Atanamayan öğretmenlerimiz var orada. Onlar hafta sonu kendi çocukları bırakarak , bu kentin çocuklarına hizmet vermeye devam ediyorlar. 54 atölye çalışmasından 1.724 Çocuk faydalandı. 4 Evrensel Değer öğretiliyor çocuklarımıza Yardımseverlik, Saygı, Hoşgörü ve Sevgi” diye konuştu.
KADIN MERKEZLERİ
Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Özgecan Kadın Merkezi, Zübeyde Hanım Kadın Merkezi, Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi, Yaşam Merkezi, Meslek Edindirme Kurs Merkez (EDMEK), Mor Ev ve Türk Kültürü Üretim ve Geliştirme Merkezi olmak üzere 7 merkezin yer aldığını ve kadınların el sanatlarının satışını yapmaları için 3 adet de satış alanının yer aldığını belirten Gürkan, bugüne kadar 87 seminerde 76 bin 6 kişiye eğitim verildiğini söyledi.
TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME ÇALIŞMASI
BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Çalışması’nı hayata geçirdiklerini ve 11 pilot il arasında en başarılı belediye olduklarına dikkat çeken Gürkan, “Bu kapsamda Toplu Ulaşımda Kadın Şoför ile Belediye Bünyesinde Kadın Ambulans Şoför dönemini başlattık. Hatta bu konuda Ivanka Trump’ın övgü dolu sözler ile bu konuyu sosyal medya paylaşmıştı” dedi.
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
Madde bağımlığı ile mücadelede danışmanlık hizmeti ücretsiz veren tek belediye olduklarını belirten Gürkan, Edirne Merkez ve İlçelerde18 bin kişiye ücretsiz eğitim verdiklerini söyledi.
SPORA VE SPORCUYA DESTEK
2014 yılında bu yana sporcuya ve spora her zaman destek olduklarını belirten Gürkan, “Tekvando dalında Derya Eşme Edirne’den Dünya 3. lüğüne kadar yükseldi, inşallah başarıları devam edecek. Kırkpınar’ın ev sahibi olarak ilk kadın güreşçimizi 2021 yılında desteklemeye başladık. Edirne Belediyesi’nin ilk kadın güreşçisi olan Melda Dernekçi’nin Avrupa 3.’lüğü var. Dünya beşinciliği var. Ve 9 Türkiye Şampiyonluğu var. 2014 yılından bugüne Amatör Spor Kulüplerine 6 milyon 614 bin 520 TL maddi destek verdik, vermeye devam ediyoruz” diye konuştu.
8 YILDA 240 YENİ EV
Sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında dar gelirli vatandaşların birçok konuda yanlarında olduklarını belirten Gürkan, “Bu bağlamda 240 vatandaşımızın ya evini yaptık yada evini onardık. Geliriniz ne olursa olsa insanın 2 temel ihtiyacı var. Günde en az 1 öğün yemek yetmez; ikincisi de akşam oldu mu başını sokacak bir çatı olması. Çocuklarımızdan başarı istiyorsak, dar gelirli vatandaşlarımızın içine düştükleri bu durumdan çıkartmak istiyorsak, dar gelirli vatandaşlarımızın çocuklarına iyi bir eğitim sağlamak zorundayız. Bu vatandaşlarımıza 8 yılda 240 tane yeni ev yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.
KIRKPINAR DÖKÜMANTASYON MERKEZİ
Edirne’nin en önemli markalarından biri olan Kırkpınar ile ilgili bir dokümantasyon merkezi oluşturduklarını belirten Gürkan, yaklaşık 60 bin belgenin dijital ortama aktarıldığını söyledi.
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
2016 yılında 3 Aralık Dünya Engeliler Günü’nde Edirne Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdiklerini belirten Gürkan, bu merkezin Resim Atölyesi, Bilgisayar Odası, Spor Salonu, Toplantı Salonu ve Sosyal Yaşam Alanlardan oluştuğunu söyledi.
SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ
2014 yılında göreve geldiklerinde ilk yaptıkları işlerden birinin de Sokak Sağlıklaştırma Projeleri’ni hazırlamak olduğunu belirten Gürkan, “Tarihi dokusunu kısmen kaybetmiş, kısmen koruyan 29 sokağı belirledik. Tek tek evler çalışıldı, binalar çalışıldı. Bunun sonucunda 28 sokağın sokak sağlıklaştırma projeleri bitti. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na onay için gönderdik. Uzun süren bir inceleme dönemi oldu. Ardından Balık Pazarı Caddesi ile başladık. Vatandaşlarımızdan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Normale onların dış cephelerini onarıyoruz. Örnek olmasını istedik. Balık Pazarı - Maarif Cd. Arası, Makedonya Kulesi Çevresi Babademirtaş Sk. - Tahtalı Hamam Sk. Arası, Halebiye Medrese Sk. - Maarif Cd. Arası, Türk Ocağı Caddesi’nin ihaleleri gerçekleştirildi” dedi.
SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ REKREASYON PROJESİ
Mülkiyeti ve projesi Edirne Belediyesi’ne, finansmanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Selimiye Camii ve Külliyesi Rekreasyon Projesi hakkında bilgiler veren Gürkan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sürekli görüşüyoruz. Mezit Bey hamamı ile yanındaki Havlucular Hamamı’nın bu yenilenen rekreasyon projesine yakışmayacağı konusunda fikir birliğine vardık. Belediyenin önünden geçen işyerlerinin de bu proje kapsamında cephe iyileştirmeleri yapılacak. Bakanlığımız Orduevinden başlayarak Halk Eğitime kadar olan binaları da yapalım mı dedi. Yaparsanız seviniriz, dedik. Şimdi onunda çalışması yapılıyor” diye konuştu.
Selimiye Meydanı’nın Türkiye’nin En Büyük Meydanlarından birisi olacağını belirten Gürkan, “7 yıl boyunca emek verdiğimiz projesi ve mülkiyeti bize ait finansmanını ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı Selimiye Cami Rekreasyon projesi başladı 1 ay içinde ilk 2 etap bitecek. Havlucular Hanı olursa Kıyık Caddesinde ayrı bir çalışma devam edecek. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın geleceğini duydum. Açılışa gelir ve hep beraber meydanın açılışını yaparız. Türkiye’nin en büyük meydanlarından birisi oluyor. Toplamda 72.000 metrekarelik bir alanda rekreasyon yapılıyor. Selimiye’nin ön tarafında Eski Cami ile arada çalışma yürütülen alanın büyüklüğü 52.000 metrekare Türkiye’nin en büyük meydanlarında birisi. Vatandaşlarımızdan beton ile ilgili bir eleştiri var O bölgede kullanılan beton oranı eskiye göre %30 daha az. Eski halinde asfalt taş ve beton vardı. Sadece ön tarafta 25.000 metrekare yeşil alan olacak. Şu an peyzaj projesi başlamış durumda. Fakat anıt eserler etrafında büyüyen ağaç olmaz. Derin köklü ağaçların dikilmesi hem tarihi yapıya hem de çevresine zarar vermekte. Biz bu bölgede çok büyümeyen kısa köklü ağaçlar ve çim alanlar ile yemyeşil bir alan oluşturacağız. Selimiye’nin 4 yanında 18 tane donatı olacak. Bunların içerisinde Belediye tarafından işletilen 4 tane kafeterya olacak, Turizm Zabıta Bürosu olacak, video büromuz olacak, mermertaşı atölyemiz ve teknik birimler İşletme ve İştirakler Müdürlüğü tarafından hazırlandı ve faaliyete geçmesi bekleniyor” dedi.
KIRPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 2022 Edirne yılında 27 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında 661.’sinin gerçekleştirileceğini belirten Gürkan, “Önceki yıllarda düzenlenen Yemek Yarışmaları ve Gürbüz
Çocuk etkinlikleri yeniden düzenlenecek. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri At Yarışı Koşuşu’nu devam ettirmek istiyoruz. Bu yıl 19 Haziran’da Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri logolu Milli Piyango çekilişlerini yaptıracağız” dedi.
BANDO VE CİĞER FESTİVALİ
Bando ve Ciğer Festivali’nin 13 - 14 - 15 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirten Gürkan, Festival içeriğine Balkan gastronomisi ve dans ekipleri gösterilerinin de ekleneceğini söyledi.
KAKAVA VE HIDRELLEZ
Kakava Ve Hıdırellez Şenlikleri’nin 2018 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesinde 4. eserimiz olarak yer aldığını belirten Gürkan, “Her geçen gün artan ulusal ve uluslararası ilgi sayesinde giderek büyük bir etkinlik halini alıyor. 2022 Edirne Yılı Kapsamında Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri
içerisinde herkesin ilgisini çekecek farklı etkinliklerde planladık” dedi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK TAVASI
Edirne Tava Ciğerini tüm dünyaya tanıtmak için yola çıktıklarını belirten Gürkan, “2 Ton Ağırlığında
80 Cm Yüksekliğinde 7,04 Mt. Çapında Dünyanın En Büyük Tavası’nı yaptırarak, Guınness Rekorlar
Kitabına girdik. Rekor denemesinde 2.520 lt. Ayçiçek Yağı, 250 kg Un, 12 Ton Odun, 3 Ton Kömür kullanarak, 600 kg ciğer pişirdik ve vatandaşlarımıza ikram ettik” diye konuştu.
EDİRNE KİTAP FUARI
Gürkan, pandemi nedeniyle ara verilen Edirne Belediyesi Kitap Fuarlarına bu yıl tekrardan düzenleneceğini söyledi.
RAMAZAN AYI ETKİNLİKLER
Ramazan Şenlikleri kapsamında 24 mahallede farklı gecelerde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Gürkan, 2022 Edirne Yılı’nda da bu etkinliklerin süreceğini ancak bu etkinliklerin bir tek noktada süreceğini söyledi. Gürkan ayrıca yine Kadir Gecesi’nde iftar yemeği düzenleyeceklerini söyledi.
ARAÇ FİLOSU
Gürkan, mevcut araç filolarına 65 yeni araç ekleyerek, araç filosunu 173’e ulaştırdıklarını söyledi.
ENGELSİZ ŞEHİR
Engelsiz şehir kapsamında 6 farklı noktada engelli şarj istasyonlarını hizmete kazandırdıklarını belirten Gürkan, Selimiye Meydanı’nda da 4 tane yeni engelli şarj istasyonu koyuyoruz. 84 akülü araç 195 adet tekerli sandalye dağıtarak, vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya çalıştık.
SOKAK HAYVANLARI
Sokak hayvanları ile ilgili yapılan çalışmaları da aktaran Gürkan, sokak hayvanlarının sahiplenilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gürkan, 2014 – 2021 yılları arasında 2 bin 403 sokak hayvanın kısırlaştırıldığını, 3 bin 172 hayvanın kuduz aşısı yapıldığını, 2 bin 891 sokak hayvanının sahiplendirildiğini söyledi. 2022 Ocak itibari ile ise 183 sokak hayvanı kısırlaştırıldı, 199 hayvana kuduz aşısı yapıldı ve 58 hayvan sahiplendirildi.
SAĞLIK HİZMETLERİ BİRİMİ ÇALIŞMALARI
Kırkpınar Yağlı Güreşleri de dahil olmak üzere 6.972 kişiye poliklinik hizmeti verildiğini belirten Gürkan, “17 farklı konuda Sağlık Okur Yazarlığı Eğitimi verildi. 2014 yılında “Doğru İlkyardım Hayat Kurtarır” sloganıyla “İlkyardım Eğitim Merkezi” kurularak Türkiye’de bünyesinde İlkyardım Eğitim Merkezi bulunduran ilk üç belediye arasında yer aldık. 3.000 kişiye Sertifikalı ve / veya Katılım Belgeli İlk Yardım Eğitimi verildi” diye konuştu.
EDİRNE’NİN GELECEĞİ; TURİZM
2014 yılında Edirne’nin geleceği turizm diyerek yola çıktıklarını ve 10 milyon turist hedefi koyduklarını belirten Gürkan, bu hedefle 2022 Edirne Yılı’da da yeni etkinlikler, turistik destinasyonlar planladıklarını ve 5 Nisan’da TÜRSAB ziyareti yapacaklarını söyledi.
8 YILDA 32 ÖDÜL
8 yılda 32 ödül aldıklarını belirten Gürkan, “Son ödül 2 gün önce 29 Mart 2022 tarihinde Favori Medya Grup tarafından düzenlenen “Favori Lezzet Ödülleri” kapsamında Gastronomiye Değer Katan Belediye Ödülü aldık” ifadelerine yer verdi.
COVİD-19 ÇALIŞMALARI
Gürkan, “40.000 Erzak Paketi, 5.000 65 yaş üstü vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda karşılanan ihtiyaçlarını karışladık, 1.980 Bebek Maması, 1.250 Bebek Bezi, 1.675 Hasta Bezi, 256 Cenaze Nakil Hizmeti ve 1.350 Hasta Nakli gerçekleştirdik. Ayrıca bu dönemde 2.253.658 Adet Maske, 390.078 adet Cerrahi Eldiven, 30.423 Lt Yüzey Dezenfektanı, 120.132 Kolonya, 20.134 Adet Galoş, 17.440 Lt. El Dezenfektanı, 11.500 Adet Tulum, 50.000 Adet Tek Kullanımlık Seccade, 64 Adet Ateş Ölçer Cihaz dağıtımı gerçekleştirdik. Tüm Esnafımıza 50’lik 1 Kutu Maske, 1 Kutu Cerrahi Eldiven, 1 Lt. Dezenfektan, 200 Ml. Kolonya, tulum, Uyarı Afişi ve Broşülerden oluşan Sağlık Kiti dağıtıldı. Kefeninden mezar tahtasına kadar vatandaşlarımızın zor günlerinde yanında olmaya çalıştık. 58.000 Apartman, Müstakil Konut ve Binanın dezenfeksiyonunu yaptık. 31.311 İşyeri, Ticarethane, 18.414 Toplu Taşıma Aracı, Taksi, Servis ve Kamu Aracı, 114 Eczane, 88 İbadethane, 28 Aile Sağlığı Merkezi ve 6.100 Çöp Konteynerinin sürekli olarak temizliğini ve dezenfeksiyonunu yaptık. Vatandaşımızın ayrıca ortak olarak kullandığı duraklarda, noktalarda, banka şubelerinde, ATM cihazlarında, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar dezenfekte edilmiştir” dedi.
TURİZM ZABITASI
Edirne’nin yükselen değeri turizm için Turizm Zabıtası kurulduğunu belirten Gürkan, “İngilizce ve Bulgarca bilen 2 zabıtamız görevli. Ramazan ayından sonra ise hizmete girecek olan Selimiye Rekreasyonu kapsamında Selimiye Cami girişinin karşısında bulunan yerde bir Turizm Zabıta Ofisi kuracağız ve Selimiye Camisi’ne gelen turistlerin istedikleri soruları soracaklar, herhangi bir şekilde kimse tarafından rahatsız edilmeyecekler. Buradan şunu söylemek istiyorum yeni rekreasyon ile beraber Selimiye’nin etrafında kuş yemi satılmayacak. Ayrıca orada cevşen tipi ürünleri satan arkadaşlara da Emniyet Müdürlüğü ile beraber izin vermeyeceğiz. Şimdiden herkesin bu konuda bilgi sahibi olmasını isterim. Belediyenin yanında, Selimiye’nin giriş kapısında, Mezar Taşı Sergileme noktasının bulunduğu yerde ve Halk Eğitim Merkezi’nin olduğu bölgede kafeteryalarımızı ve büfelerimizi hizmete açıyoruz. Edirne Belediyesi olarak hiçbirini kiraya vermeyeceğiz. Bu yönde bir beklenti olduğunun farkındayız fakat bizim İşletme ve İştirakler Müdürlüğümüz oraları kendi personeliyle işletecek. Bu noktaları da bayramla beraber açacağız. Şu anda malzemeleri alındı hazırlıklar devam ediyor.
ASKIDA FATURA
Pandemi döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Askıda Fatura uygulamasını Edirne’de de başlattıklarını belirten Gürkan, “Sugüne kadar Edirne’de askıdan alınan fatura 2.277 adet, toplam ödenen bedel 133.143-TL, askıda halen bekleyen ise 152 adet faturamız var ve bu uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
ROMACTED ÇOCUK EVİ
Gürkan, “Gazimihal Mahallesi’nde Belediyemizin Roman vatandaşlarımız ile ilgili devam ettirdiği bir BM ve AB Projesi olan ROMACTED kapsamında orada bulunan eski minibüs depolama binamızı Romacted Çocuk Evi’ne çevirdik orası da çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.
SEYFETTİN SELİM KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ
Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Kreş ve Gündüz Bakımevini Edirne’nin çocuklarının hizmetine sunduklarını belirten Gürkan, “Kreşin yerini biz temin ettik. Ağaların ağası Seyfettin Selim’de imalatını yaptı. 112 öğrenci kapasiteli kreşimizde şu anda mevcut öğrenci sayımız 70. Bir eğitimci olarak ise orada çalışan öğretmenlerimizden çok memnunum. Bu dönemde bir vatandaşımız daha kreş yapmak istediğini belirtti. Ağamız da bu konuda örnek oldu. O, vatandaşımızla da yakın zamanda yerini temin ederek inşaata başlayacağız” şeklinde konuştu.
2022 EDİRNE YILI
2022 Edirne Yılı hakkında da bilgiler veren Gürkan, “Turizm potansiyelini arttırabilmek, kültürel değerlerimizi ön plana çıkarabilmek temel amacımız. 14 ana başlıkta 169 etkinlik yapacağız. Geçtiğimiz hafta Keşan’dan bir talep geldi, Keşan EDSAD ile birlikte Enez Belediyesi ile beraber bir etkinlik daha ekleyerek bu sayıyı 169’a çıkardık. Bu yıl sadece kurtuluşumuzun 100. Yılı değil, Belediyemizin de 155. Kuruluş yıldönümü 14 Mart’ta bunu kutladık ayrıca Belediye binamızın hizmete girişinin de 122. Yılı. 2022 Edirne yılı kapsamında bu yıl ilk kez “9-8” festivali yapacağız. Edirne’ye ve Trakya’ya yakışan bir festival olacağına inanıyoruz. Sefarad Yemekleri Festivali’mizi yapacağız. İsrail’de de bununla ilgili görüşmeler de yaptık. Son olarak Prof. Dr. Osman İnci’nin Juri Başkanı olduğu Kurtuluşun 100. Yılı Anıtı’nı da Edirne’mize kazandıracağız” diye konuştu.
EDİRNE İMECE
Edirne İMECE adıyla bir Sosyal Yardım Platformu oluşturduklarını belirten Gürkan, “Bu platformun akıllı telefonlar için aplikasyonları var. Şu an 30.000 civarında vatandaşımız bu uygulamayı akıllı telefonlarına indirmiş durumda. Gerçekten gayet iyi gidiyor. Ben dahil yardım yapanların neredeyse tamamını ve yardım alanların ise hiçbirinin kim olduğunu bilmiyorum. Arkadaşlarımız gerçekten çok başarılı şekilde bu süreci ilerletiyor. İnsan onuruna yakışır bir şekilde orada çalışmalar sürüyor. Aynı binada çocuk kadın ve erkek giysileri var, kitaplarımız ve oyuncaklarımız var. 12 Aralık 2016 tarihinde kurmuş olduğumuz Dost Eller Dayanışma Merkezini de 2022 Nisan ayında Edirne İMECE bünyesine aldık. Edirne İMECE bugüne kadar 25.000 paket erzak 3.300 bebek bezi ve 55.000 giysi yardımı yapmış durumda. Ve bunlar önemli rakamlar” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ
Gürkan, “Belediyemizin bünyesinde son dönemde hepimizi yakından ilgilendiren gelecekte daha da çok ilgilendirecek İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü kurduk. İklim Değişikliği Müdürlüğü yapılanmasını tamamladı ve faaliyetlerine başladı. Yine Temizlik İşleri Müdürlüğümüzde Sıfır Atık ve Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak yapılandırdık ve o da faaliyetlerine devam ediyor” şeklinde konuştu.
TARIM ÇALIŞMALARI
Tarım çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gürkan, “Tarım çok önemli, İsrail ziyaretimizin de en önemli amacı oydu. Bizler de Edirne Belediyesi olarak Tohum Takas Bankamızı kurduk. Bugüne kadar Edirneli üreticilerimize 85.000 fidenin ücretsiz olarak dağıtımını yaptık. Ulusal Gen Bankası ile işbirliği içinde çalışmalar yapıyoruz. Edirne Belediyesi olarak Edirne’ye ait 18 çeşit yerli tohumu Ulusal Gen Bankamıza teslim ettik orada muhafaza ediliyor. Cumhuriyet Çiftliğini kurduk ve Arıcılığa hız kazandıracağız. Arıcılar Birliği ile devam eden çalışmalar kapsamında 1 adet polen tuzaklı arılı kovan ve 1 adet propolis tuzağı dağıtılması projesini hayta geçireceğiz. Üretici kadınlar pazarını da reforme ederek tekrar halkımız ile buluşturduk. Burada 150 üretici kadınımız her Pazar günü kendi ürettikleri ürünleri satıyorlar. Önemli günlerde de Saraçlar Caddesi’nde El Emeği ile ürün üreten kadınlarımızın stand açmasını ve satış yaparak aile ekonomilerine katkı yapmalarını desteklemeye devam edeceğiz. Yine Edirne Gülünü yeniden Edirne İle buluşturma çalışmalarımız başladı. Şu anda ekim ve çoğaltma işlemleri devam ediyor” dedi.
Geçtiğimiz Kurban Bayramında ürünleri elinde kalan süt üreticilerinin ellerinde kalan 32.000 litre sütü alarak peynir yaptırdıklarını belirten Gürkan, “Bu peynirleri de ihtiyaç sahiplerine, Edirne İMECE aracılığıyla dağıttık. S.S. Edirne Serhad Organik ve Yöresel Ürünler Üretim ve İşletme Kooperatifini kurduk. •Trakya Slikon Tarım Vadisi hedefimiz mevcut. Trakya Tarım Üst Birliği kurarak, Trakya topraklarını tarımsal sit alanı ilan edilmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ
Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı binasının bittiğini sadece pandemi nedeniyle orada kullanılacak elektronik cihazların yetişmediği belirten Gürkan, “7.400 metrekarelik bir kapalı alan, 800 kişilik bir ana salon, 140 kişilik bir ara salon var 37 tane atölye odamız var bunların büyüklükleri 30 ile 150 metrekare arasında, günde yaklaşık 100 kurs açabileceğiz ve kurslarımız ücretsiz olacak. Nikah salonumuzu oraya taşıyoruz ve Belediye Meclis Salonumuzu da oraya taşıyoruz. Herkesin Başkanlık Kürsüsüne ulaşabileceği ve TBMM benzeri bir oturma düzeniyle yeni bir Belediye Meclisi Salonu oluşturuyoruz” dedi.
HALK EKMEK
Edirne Belediyesi Halk Ekmek’in ilk etapta 7 noktada hizmete başladığını belirten Gürkan, “Kıyık, Fırınlar Sırtı TOKİ, Küçükpazar, Yıldırım Beyazıt, Yeniimaret, Karaağaç ve Çavuşbey’de satışlar devam ediyor. Edirne Halk Ekmek olarak, yeni bir fırın kurma masrafına girmeden, Edirneli fırıncılardan maliyetine ekmek alarak satma projemiz Türkiye’ye örnek oldu. Bu proje Uzunköprü’den Bursa’ya, Çanakkale’den İzmir’e kadar bütün illerde örnek alındı ve uygulanıyor” diye konuştu.
ELEKTRİK FATURASI DESTEĞİ
Gürkan, “Vatandaşımıza ekonomik anlamda katkı sunmak için geçen gafta bir açıklama yapmıştım. Bu ay da meclise getireceğim bu çalışmayı, sosyal yardım kriterleri taşıyan 5.000 aileye kadar aile başı aylık 100-TL elektrik desteği vereceğiz. Halk gerçekten faturalarını ödeyemiyor ve elektriği kesiliyor. Bu çalışmanın kriterlerini arkadaşlarım çok yakında açıklayacaklar. Ve 2022 yılı için aile başına 100-TL’ye kadar elektrik desteği vereceğiz” dedi.
ALTYAPI ÇALIŞMALARI
Pandemi nedeniyle çalışmaların biraz aksadığını, kredi nedeniyle da yavaşladığını belirten Gürkan, “Baharla birlikte hızlanıyor çalışmalarımız. İçme suyunda 385 bin İçme Suyu Projesi’nin 161 bin metresi yapıldı ve %42’si bitirildi. Kanalizasyonda 107 bin metre projemiz vardı 99.728 metresi yapıldı ve %93,47’si bitirildi. Yağmur suyu en başta 30 kilometreydi ama sonrasında ihtiyaca göre biraz daha arttırdık ve 40 bin 747 metreye çıkardık. Bu kapsamda 17 bin 420 metre yapıldı. %42,75’i bitirildi. Toplamda baktığımızda hep 520 Km diyordum ben bu 532 Km’ye çıktı. Bu güne kadar 278 bin 598 metresini yaptık geriye 253 bin 905 metre kaldı %52.2’si tamamlandı. Bu kapsamda 212 bin metrekare kilit parke taş döşemesi yaptık ve 41 bin 506 ton da asfalt serdik. 10 adet taksi durağını da yeniledik. Bir yıldır Güney Çevre Yolundaki kot probleminden İlhami Ertem Lisesi’nden başlayıp bu bölgeye kadar devam edecek projeyi de İller Bankası en nihayetinde onayladı. Güney Çere Yolu zaman zaman kapatılarak bu proje tamamlanacak. Bu süreçten sonra geriye çok büyük bir işimiz de kalmayacak. 2 adet 5.000 tonluk su depomuz vardı. Birisi Buçuktepe mevkiinde biri de Lalapaşa Kavşağında yapılacak. Bu yıl arkadaşlarım ilk asfalt ihalesini yaptılar. 2021 yılında asfalt planetimizi yenilemek için 3 milyon TL yatırım yaptık. Şimdi de KDV hariç 4.5 milyon TL yatırım yaparak asfalt planetimizi tamamen yeniliyoruz. Doğalgazımızı da bağladık bu süreçte o da yaklaşık 2 milyon TL’lik bir maliyet. Yani asfalt planetimiz baştan sona yenilenmiş oluyor. Şu anda 120 ton/saate yükseliyor kapasitesi. Bu çalışmalar Mayıs Ayı’nın 15’i ile 20’si arasında bitecek. Biz bu süreçte havayı kaçırmamak adına ilk etapta 30.000 ton hazır asfalt alarak sereceğiz. Nisan 15 gibi ana arterlerden başlayacağız. Hemşerilerimiz 2 yıldır yollardan şikayetçiler ve haklılar bu yaz bütün yollar yapılacak ve bir sıkıntı kalmayacak. Son bahsettiğim yapımı devam edecek altyapı çalışmaları ile ilgili bazı yollarda yine bozulmalar yaşanacak onları da hemen akabinde yapacağız” dedi.