banner137
banner25

660 yıllık efsane bir yıl aranın ardından yeniden başladı!

Bu yıl 660’ncısı düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin geleneksel ağa karşılama töreni Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın altın kemerli ağa Seyfettin Selim’i karşılaması ile gerçekleşti.Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamayan tarihi Kırkpınar’lar bu yıl sınırlı katılımla Kovid-19 tedbirleri kapsamında gerçekleşecek.

3 yıl üst ütse Kırkpınar ağalığını alan ve her üç yılda bir altın kemer alan 12 yıldır da Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin ağası olan iş insansı Seyfettin Selim Talatpaşa asfaltı üzerinde kurulan özel platformun önünde davul ve zurna ekibi eşliğinde Edirne il Protokol üyeleri tarafından karşılandı.

Tören ilk olarak kortejin Edirne Belediyesi önünde toplanması ile başladı.Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın,Edirne Valisi Ekrem Canalp,Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,CHP,İYİ Parti ve MHP il başkanları ile Kırkpınar’a gönül veren eski ağalardan Murat Köse ve Alper Yazoğlu’nun katıldığı kortej hareketle Talatpaşa asfaltı üzerinde kurulan platformun önüne yaya olarak giderek 660’ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim’i karşıladı.

Karşılama töreni Tarihi Kırkpınar’ın yaşayan efsane baş cazgırı Şükrü Kayabaş’ın söylediği manilerle gerçekleşti.

Geleneksel ağa karşılamasında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Ağalığın en önemli sembolü 22 ayar altından yapılan ağalık kemerini 660’ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin ağası Seyfettin Selim’e takarak bir konuşma yaptı.Belediye Başkanı Recep Gürkan burada yaptığı konuşmada “660 yıldır devam eden bu efsane ,bitmeyen güreşin devam eden efsanesi bugün Allah’ın izni ile Kırkpınar’ın dualı çayırında Sarayiçi’nde tekrar başlıyor.Bugün 660 yıldır olduğu gibi,Kırkpınar’ımızın ağasını,üç altın kemerli ağası Seyfettin Selim’i karşılıyoruz,Hoş geldiniz diyoruz ve Kırkpınar’ımız hayırlı uğurlu olsun diyorum”dedi.

Karşılama ve konuşmanın sonrasında ise protokol üyeleri hep birlikte Edirne Belediyesi önüne yürüyerek kortej oluşturdular.Oluşturulan kortej yaya olarak buradan Atatürk anıtına gelerek Anıta çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu.İstiklal marşımızın okunması ve Kırkpınar marşının çalınmasının ardından ebediyete intikal eden Cihan pehlivanları Adalı Halil ve Kara Emin’in mezarlıkları ziyaret edilerek 660’ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri anısına çelenk ve çiçekler bırakıldı,dualar okundu.

Daha sonra ise Cumhuriyetimizin 50. yılı anısına 1973 yılında açılmış olan heykel yarışmasında heykeltraş Tankut Öktem'in birinci olduğu ve Edirne’nin en gözde caddesi olan Saraçlar Caddesi’ne taşınan Pehlivanlar Heykeli’nin açılışı gerçekleştirildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30