banner78
banner25

53 yıldır aynı tempo!

53 yıldır Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine tempo veren ve pehlivanlar ile seyircilerin adeta güreş seyrini doruklara çıkarak Davul zurna ekibi Kırkpınar daveti için kentin dört bir yanını geziyor.

661 yıllık geleneğin yaşatılması için Kırkpınar’ın olmazsa olmazı olan davul zurna ekibi 20 davul 20 zurna ile Edirne’ye gelenleri hem karşılıyor, hemde güreşlere davet ediyor.

Yağlı güreşlerin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’nda her yıl yerini alan ancak öncesinde bu yeri almak için belediye tarafından hazırlanan ihale şartnamesi gereği ihaleyi almaya hak kazanan ekibin başı olan Edirne Kırkpınar Müzisyenleri Derneği ikinci başkanı Alaeddin Zurnacı geleneği nasıl yaşattıklarını ve nereden nereye geldiklerini anlattı.

12 yaşından buyana Kırkpınar yağlı güreşlerine geldiğini ve burada babalarından, dedelerinden görerek davul zurna çalmaya merakının başladığını belirtti.

Soyadının da Zurnacı olmasının buna bağlı olduğunu söyleyen Alaeddin Zurnacı “ben 12 yaşında Kırkpınar'da merak ederek onlarla beraber saha içine girerdim. Davulla zurnaya bakardım nasıl çalarlardı diye.Ben onların yanında bulundum tabii ki o zaman yaşımız tutmazdı ama onların yanında davul zurna ile sahada görev yapardım”dedi.

53 yıldır Kırkpınar ile özdeşleştiklerini ve davul zurna ekibinde yer aldıklarını belirten Zurnacı; Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen ulusal ve uluslararası çapta yapılan yağlı güreş etkinlik ve organizasyonlarında katıldıklarını ancak Kırkpınar’ın bambaşka bir atmosferde yapıldığını belirterek “Kırkpınar'ın havası bambaşkadır Davullar için Pehlivanlar için cazgırlar için, hakemler için. Biz buradan sahaya girdiğimiz zaman herkesin yapacağı görev bellidir. Mesela biz sahaya girdiğimiz zaman Davul zurnayı o kadar tedirgin çalıyoruz ki, aman bir hata yapmayalım diye. Çünkü burası Kırkpınar. Kırkpınar demek 40 tane davul zurna demek. Burada en güzel seyircilerimize, pehlivanlarımıza, cazgırlarımıza orada görev yaptığı sürece biz de aynı şekilde güreş sahasında titizlikle festivalimizi güreş havalarımızı yapıyoruz.”diyerek sabahtan akşama kadar tempo tuttuklarını kaydetti.

Pehlivanlara ve güreş severlere en iyi güreşi izlettirmek için çalınan davul zurnanın temposunun bir anlam içerdiğini belirten Zurnacı “Pehlivanlar önce peşrevleri yaptıkları zaman ritmi biz ağır olarak davul zurna ağır olarak çalar. Tutuştuktan sonra başlarlar. Pehlivanlar iyice ısınmaya, oyunlar yapmaya. Daha sonra pehlivanların güç alması için iç kazık, ters paça ve diğer oyunları yaparken biz o esnada 2 ritmimiz vardır bizim. Cengaver havası demek pehlivana o an güzel bir güreş yapması için tempo vermek anlamını taşır. Daha hızlı güreş yaparak seyirciye güzel bir güreş sunmasını sağlarız”dedi.

Ekibin en genç üyesi Okan Aldırmaz ise 13 yaşında olduğunu ve 2 yıldır ekiple beraber çalıştığını kaydetti. “Mesleği severek yapıyoruz”diyen Aldırmaz “ ustalarımızdan gördüğümüz kadarıyla öğrenmeye çalışıyoruz. 2 senedir davul zurna ekibindeyim. Amcamlar ve ustalarım davul zurna ekibindeydi. Beni onlar teşvik ettiler. Ben de severek yapıyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30