banner137
banner25

30 bin fidan toprakla buluştu!

2022 yılında “Türkiye Yüzyılına Nefes” mottosuyla kutlanan ve 11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü ilan edilen günde 81 İlde 1023 farklı lokasyonda her yaştan 100 binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen fidan dikim töreni Süloğlu ilçesinde oluşturulan alanda yapıldı.

Ülke genelinde 4 milyon civarında fidanın toprakla buluşturulmasının hedeflendiği proje Edirne Valiliği ev sahipliğinde Süloğlu ilçesi Büyükgerdelli köyünde yapıldı.

Törene Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Süloğlu Kaymakamı Özgür Kaya, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, Edirne Orman İşletme Müdürü Feridun Tandoğan Güven, AK Parti İl Başkanı Belgin İba, Merkez İlçe Başkanı Önder Özcan ve diğer ilgililer katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı

Edirne Orman İşletme Müdürü Feridun Tandoğan Güven yaptı ve Edirne ilinin ormanlık alanının 103 bin hektar olduğunu belirterek yüzde 17’sinin orman alanı olduğunu kaydetti.

Edirne Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2003-2021 yılları arasında yaklaşık 30 milyon fidan’ın toprakla buluştuğunu, 2022 yılında ise yaklaşık 3 milyon 250 bin adet fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Edirne Orman İşletme Müdürü Feridun Tandoğan Güven “2003-2021 yılları arasında 4 adet bal ormanı kurulmuştur. 2022 yılında Edirne ilimizde 1 adet bal ormanı kurulma aşamasındadır. 500 köye 500 gelir getirici orman projesi kapsamında 2021 yılı sonuna kadar 100 köy’de 573 bin adet gelir getirici ceviz fidanı dikilmiştir. 2022 yılında 6 köyde ceviz, badem, fıstık çamı gibi gelir getirici ürünlerden toplamda 20 bin adet fidan dikilecektir. Şu anda Edirnemizin 8 ayrı noktasında 32 bin adet fidan toprakla buluşacaktı”diyerek 3 hektar alan üzerinde oluşturulan ekim sahasında 1000 adet aşılı ceviz fidanı ve bu fidanları rüzgardan korumak için 600 adet Selvi fidanı dikileceğini belirtti.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ise yaptığı konuşmada Edirne’nin tarım arazisi bakımından çok avantajlı bir yapıya sahip olduğunu belirterek il geneli hakkında rakamsal verilere dayanarak bilgilendirme yaptı ve Edirne’de 330 bin hektarlık tarım arazisi olduğunu, bunun 60 bin hektarının mera arazisi olduğunu kaydetti.

Vali Kırbıyık “Biraz önce müdürümüz de ifade etti 103 bin hektarlık alanımızda orman arazisi topladığınızda yaklaşık mevcut yüzölçümün yüzde 75'i ya tarım arazisi ya mera arazisi ya da orman arazisi. Büyük bir zenginlik. Bizim halihazırda sahip olduğumuz ve gelecek kuşaklara da intikal ettireceğimiz en önemli zenginliğimizin bu olduğunu değerlendiriyorum. Tabii sadece korumak yetmiyor. Geliştirmek de çok önemli. Son 20 yılda gerek ülke genelinde çok önemli adımlar atıldı gerek Edirnemizde de bu anlamda çok ciddi çalışmalar yapıldı. Sadece bu yıl itibarıyla baktığımızda 3 milyonun üzerinde fidanın Edirne ili içerisinde toprakla buluşması hedefleniyor. Bunların bir kısmı toprakla buluştu bir kısmının çalışmaları bugün de olduğu gibi devam ediyor. Bir kısmı da yıl sonuna kadar arkadaşlarımız hazırlıklarını sürdürüyorlar, takip ediyorlar”diyerek Edirne’de bulunan bal ormanı hakkında bilgi verdi.

Edirne’de 4 bal ormanı olduğunu bunlardan birinin çalışmalarının sürdüğünü belirten Vali Kırbıyık “Süloğlu ilçemizde de 2021 yılı içerisinde bir bal Ormanı oluşturulmuştu. Bu bal ormanı da bu yıl itibariyle tamamlanacak. Or-köy'ün yatırımlarına baktığımızda son 20 yılda yaklaşık bin 532 ailenin Or-köy yardımlarından desteklerinden faydalandığını görüyoruz. Bu yıl itibarıyla baktığımızda yine 36 aileye 2 milyonun üzerinde destek sağlandığını hep birlikte takip ediyoruz. Yine önemsediğimiz işletmelerden bir tanesi de tıbbi aromatik bitki bahçelerinin kurulması. Şu ana kadar oluşturulan 4 tıbbi aromatik bitki bahçesi oluşturuldu. Yine yıl içerisinde 4 adet daha bunlara eklemeyi planlıyoruz. Sözün özü ile bugün ilimizin genelinde 8 noktada bu çalışmayı sürdürüyoruz. Yaklaşık 400 dönümlük bir arazide 11 Kasım milli ağaçlandırma günü çerçevesinde fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Bugün itibarıyla 30 bin’in üzerinde fidan toprakla buluşmuş olacak. Bu da son derece önemli. Üzerinde bulunduğumuz alanda da yine önemli bir çalışma yürütülüyor. 1000 civarında ceviz ağacını bugün toprakla buluşturacağız. Yine Selvi açlarıyla bölgedeki rüzgar etkisini korumak amacıyla arkadaşlarımız çalışma yapıyor. Onları da hep birlikte birazdan dikeceğiz”dedi.

Konuşmaların ardından il protokolü ile birlikte ceviz ve onları rüzgardan koruyacak olan selvi ağaçlarının dikimi gerçekleştirilerek can suları verildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30