banner78
banner25

3 nehir 1 şehir projesi Edirne’ye yakışan ilklerle dolu!

Bulgaristan topraklarından doğarak Edirne’den geçen ve Saros körfezine dökülen Meriç,Tunca ve Arda nehirleri bundan böyle yarattıkları taşkın zararları ile değil,eşsiz güzellikleri ve çevre dostu proje olan “Üç nehir bir şehir”projesi ile anılacak.

Edirne Valiliği tarafından koordine edilen ve Çevre Şehircilik Bakanlığı desteği ile hayata geçirilecek olan projenin temeli bugün düzenlenen törenle atıldı.Dünyanın en uzun 30 kim dolayında olacak olan kesintisiz bisiklet yolu,su sporları merkezi, arşimet burgu elektrik üretim tesisi, açık hava konser alanı, kano kürek parkuru ile 3 adet köprünün kurulacağı ve içerisinde Millet bahçesinin de yer alacağı proje 2022 yılında tamamlanacak.

Kurulacak 14 adet enerji tribünü sayesinde elektrik üretecek olan sistem 2,2 MW güce sahip olacak ve kauçuk bent sayesinde üretilecek elektrik arşimet elektrik burgu tesisi ile enerji nakil hattına aktarılacak. 210 metre açıklık ve 4 metre yüksekliğe sahip kauçuk savak çevreye ve canlı ekosisteme hiçbir zarar vermeden yılda 14,3 milyon kWh saat üretim ile yaklaşık 5 bin hanelik enerji ile 14 milyon lira gelir sağlayacak şekilde enerji üretecek..

DSİ tarafından nehrin her iki yakasında geçtiğimiz yıllarda başlatılan çalışma ile oluşturulan istinat duvarları kurulacak kauçuk bent sayesinde geriye doğru su ile dolmaya başlayacak ve 210 metre genişlikte bir hat üzerinde 3 km’lik bir uzunluk ile su tutuma işlemi gerçekleşecek.

Meriç nehri kıyısında düzenlenen törende konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp proje hakkında bilgiler verirken projenin dünya şampiyonluklarıyla dolu olduğunu belirterek “proje kendi kategorisi içerisinde Dünya’da lastik savaklı baraj projeleri içerisinde bir dünya şampiyonu. Şu ana kadar Çinlilerin yapmış olduğu 120 metrelik bir projede var ama bu kıyından diğer kıyıya 210 metre 70’er metrelik üç 3 bölüm halinde lastik savağıyla bu proje bir dünya şampiyonu bu dünya şampiyonluğu Edirne’ye yakıştı. İkinci olarak 3 Nehrin etrafındaki 30 kilometrelik kesintisiz bisiklet yollarıyla da şehir alanları içerisindeki kentsel alanların içerisinde kesintisiz en fazla bisiklet yoluna sahip olan dünyadaki en uzun bisiklet şampiyonluğu da Edirne’nin oldu bu da Edirne’ye çok yakıştığını”söyledi.

Tören saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunması ile başladı.

Törene il protokolünün tamamı ve diğer ilgililer katıldı.

Törende ilk konuşmayı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı.Gürkan konuşmasında nehirlerimiz ile ilgili daha önce görev almış vali,belediye başkanları ve milletvekillerinin hayallerinin nehir kenarlarında peyzaj çalışması olduğunu ancak bunu kimsenin başaramadığını söyleyerek bu başarının şimdiki sahibin Edirne Valisi Ekrem Canalp olduğunu kaydetti.Başkan Gürkan konuşmasında “Edirnelilerin belki de 100 yıllık hayalidir; nehir kenarlarında bir düzenleme, bir yapılanma, insanların rahatça gezip keyif alabileceği bir proje. Haklarını teslim etmek gerekir ki; benden önce bir çok belediye başkanı,Tunca ile Meriç ile ilgili bir çok projeler yaptı,başarılı olamadılar.Ben 2014 yılında göreve geldiğimde Tunca nehri rekreasyon projesi diye bu projenin daha küçül ölçeklisini yaptım başarılı olamadım.Bu bir suçlama değil kimse rahatsız olmasın.Yine bir çok valimiz geldi geçti,onların da istekleri hayalleri oldu olmadı.2 yıl önce değerli valimiz Ekrem Canalp ile konuşurken böyle bir proje yapmak istediğini bahsetti.Meriç nehrini kentliyle,kente gelen milyonlarca turistle buluşturulması gerektiği arzusunu hissettiğini söyledi.Bende ona geçmişi anlattım.Dedim yapamazsınız!Neden dedi.Çünkü geçmişte kimse yapamadı.Ben yapamadım,benden önceki valiler yapamadı başkanlar yapamadı,milletvekilleri yapamadı hiç birimiz yapamadı.Ben yaparım dedi.Kırmamak için hayırlı olsun o zaman dedim ama Allah şahit o gün için inanmamıştım”diyerek proje tamamlandıktan sonra düzenlemenin kentin bütün dinamiklerini tetikleyeceğini kaydetti.

Öte yandan Edirne Valisi Ekrem Canalp’in Edirne ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine fahri hemşehrilik belgesi verileceğini belirterek “25 Kasım 2021 tarihinde şehrimizin kurtuluşunun 99’uncu yılını da hep beraber kutlayacağız. Bu 99’uncu kurtuluş bayramında Edirne Belediye Meclis üyelerimiz de burada. Sizleri Edirne’nin fahri hemşehrisi olarak Belediye Meclisine önereceğim kararını şimdiden huzurunuzda duyurmak isterim. Belediye Meclis üyelerimizin de buna oy birliğiyle destek vereceğine eminim. Edirne’mizin fahri hemşehrisi sayın valimiz Ekrem Canalp’e tekrardan Edirne’ye tamamiyle hoş geldiniz diyorum. Projemizin Edirne’miz için Edirnelilerimiz için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Sağ olsun var olun”dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise konuşmasında projenin önemine dikkat çekerek muhalefet milletvekili olması sebebiyle yapılacak tüm harcamaların takipçisi olacağını ifade etti ve “bizler sürekli peşinden neler yapıldı,devletin olanaklarını,devletin parasını,devletin bütçesini iyi kullandı mı,kullanmadı mı takip etmek zorundayız.Ama bunlar her şey için Edirne için,ülkemiz için bölgemiz için, insanlık için”diyerek projenin hayırlı olmasını diledi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr.Fatma Aksal ise söz konusu projenin bütün belediye başkan adayları ve milletvekili adaylarını seçim çalışmaları arasında yer aldığını ancak kimsenin başaramadığını ifade ederek “Edirne, burada tarihi bir günü yaşıyor. Başkanım ‘100 yıldır Edirnelilerin hayali Meriç Nehri kıyılarının düzenlenmesiydi’ dedi. Ben o kadar eskisini bilmiyorum ama 2004’ten beri bütün belediye başkan adaylarının listelerinin başındaki proje olmuştu. Bu projenin temelini atmak bizlere nasip oldu. İnşallah beraber de tamamlarız. AK Parti ve hükümet olarak bizim de Cumhuriyetimizin 100. Yılında 81 ilimizde 81 milyon metrekare Millet Bahçesi yapmak gibi bir amacımız var. Edirne’de de güzel bir millet bahçesi yapmayı planlıyorduk. Sayın Valimizin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın projelerini birleştirerek, çok daha güzel bir projeyi hayata geçireceğiz”diyerek projenin 2022 yılında tamamlanacağını öngördüğünü belirtti.

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise kürsüde yaptığı konuşmada projenin çıkış hikayesini anlatarak göreve geldiği iki buçuk yıl öncesine döndü ve şöyle dedi. “Bundan iki buçuk yıl önce Edirne’de göreve başladığımın ilk hafta sonuydu. Ankara’da eşimle yaptığımız gibi hafta sonunu dışarıda bir kahvaltıyla geçirelim istedik. Arkadaşlarıma dışarıda güzel bir kahvaltı nerede yapılır ? diye sorduğum zaman Meriç’in kenarı demişlerdi. Eşimle beraber Meriç’in kenarında harikulade bir kahvaltı yaptık. Aylardan Kasım Nehir debisi belirli bir yükseklikte akıyor harikulade bir nehir manzarası, arkasında yeşillikler ve arkasından şehrin manzarası, buradan da gördüğünüz gibi en tepede de Selimiye Camii sizi selamlıyor. Harikulade bir görüntü, harikulade bir manzara ama kahvaltının sonlarına doğru aklıma da bu nehir çok güzel akıntı halinde akıyor belli bir debisi de var acaba buradan da bir elektrik üretmek suretiyle buraya bir katkı sağlayabilir miyiz diye daha o kahvaltı anında aklıma gelmişti. Belli bir çalışma periyodundan sonra da projenin omurgası ortaya çıktı”diyerek projeyi 3 ana eksen üzerinde tasarladıklarını kaydetti.

Projeyi 4 açıdan ele aldığını ve heyecan verici bulduğunu ifade eden Vali Canalp “ben 4 açıdan bu projeyi heyecan verici buluyorum. Bir defa bu proje kendi kategorisi içerisinde Dünya’da lastik savaklı baraj projeleri içerisinde bir dünya şampiyonu. Şu ana kadar Çinlilerin yapmış olduğu 120 metrelik bir projede var ama bu kıyından diğer kıyıya 210 metre 70’er metrelik üç 3 bölüm halinde lastik savağıyla bu proje bir dünya şampiyonu bu dünya şampiyonluğu Edirne’ye yakıştı. İkinci olarak 3 Nehrin etrafındaki 30 kilometrelik kesintisiz bisiklet yollarıyla da şehir alanları içerisindeki kentsel alanların içerisinde kesintisiz en fazla bisiklet yoluna sahip olan dünyadaki en uzun bisiklet şampiyonluğu da Edirne’nin oldu bu da Edirne’ye çok yakıştı. Bu projenin üçüncü heyecan veren kısmı çevreci bir proje olmasıdır. Bir defa bu proje yeşil enerji üretecek. Üreteceği enerjiyi hiçbir şekilde atmosfere, gezegenimize, dünyamıza zarar vermeden enerji üretecek bir proje olacak. 14 adet Arşimet tribünümüz olacak. Arşimet tribünlerini üreten firma 70 yıl kendi üretmiş oldukları tribünler için garanti veriyor ve kalıcılığı olan bir proje olacak. İnşallah bu haliyle bir yönden de gerçekten çevresel olarak gezegenimiz üzerindeki sorumluluğumuzu yerine getirme anlamında bizleri çok rahatlatacak bir proje olacak”dedi.

100 dönümlük bir alan üzerine kurulacak projenin içeriğinden bahseden Vali Canalp “yüz dönümlük bir alanda millet bahçesi olacak ve Edirneliler kendi eşleriyle, çocuklarıyla, aileleriyle beraber geldiklerinde huzur içerisinde dinlenebilecekleri harikulade bir millet bahçesine kavuşmuş olacaklar. Edirne’de Nehir’den en güzel haz aldığınız yer hem nehri hem aynı zamanda Edirne’yi beraber izleyebildiğimiz alanlardır. Örneğini burada yaşadığımız gibi. Proje çerçevesinde üç adet seyir terasımız olacak, 10 adette aynı şekilde seyir balkonumuz olacak. Buralardan keyifle hem nehri hem de Edirne’yi izleme imkanına kavuşacağız. 4 metre yükseklikten şelale şeklinde akan suyu izlemenin keyfini beraberce yaşayacağız.

Yine aynı şekilde Arşimet tribünlerinin üzerinde elektriğin ne şekilde üretildiğine dair ilkokul öğrencilerimiz ve vatandaşlarımızın görmesi için bir yer oluşturarak onların da akıllarında bir fikir oluşturmuş olacağız. Buradaki Arşimet tribünlerinin soğutulması için su kullanılacak ve su 65 derece sıcaklığa ulaşacak. Bu suyu da buradan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde kurulacak olan seralarda ısıtma amaçlı kullanılacak. Bu su da böyle çevresel bir amaca hizmet etmiş olacak”diyerek Edirne’de kurmayı düşündükleri ve Edirne sevdalılarının da içinde yer aldığı vakfın gelirinin oluşturulacak tribünlerden birisinden sağlanacağını ve 6 yıl sonra tüm gelirinin vakfa aktarılacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından 14 adet tribünün kauçuk bendin kurulacağı alana geçilerek temel atıldı.Temeli 3 küçük çocuğa attıran Vali Canalp, söz konusu tribünlerin yetmiş yıl ömrü olduğunu ve bu gün temeli atan 7 yaşındaki çocuğumuzun 77 yıl sonra torunları ile gelip “ben burada temel atmıştım” diyeceğini söyleyerek il protokolünün de dahil olduğu törenle nehre harç atıldı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30