banner78
banner25

28'nci yılında anıldı!

24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitiren demokrasi şehidi Uğur Mumcu bugün düzenlenen törenle Edirne’de ki anıt önündeki programd anıldı.

28 yıl önce şehit edilen basın ve demokrasi şehidi olarak ta tarihte yerini alan gazeteci Uğur Mumcu Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen programla anıldı.

Törene Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan başta olmak üzere CHP İl başkanı Fevzi Pekcanlı ve bazı partililer ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan Uğur Mumcu için Laiklik ve Demokrasinin yılmaz kalemi Kalpaksız Kuvayi Milliyeci nitelendirmesinde bulundu.özcan konuşmasın devamında “Demokrasi şehitlerimizi unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz. Hak, hukuk, adalet, demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve laik Cumhuriyet için canlarını hiçe sayan aydınlarımızın dediği gibi, Yüzyılların birikimi ve Yüzyılların öngörüsü olan Atatürk Devriminde; -Kul yerine yurttaş; 'ümmet yerine millet vardır. -Hurafe ve hilafet yerine; bilim ve akılcılık vardır. -Cumhuriyet, demokrasi, milli egemenlik ve laiklik vardır. -Aile, soy, hanedan, kişi ve sınıf yönetiminin yerine çok partili parlamenter sistem ve özgürlükler vardır. Hukukun üstünlüğü ve tarafsız yargı vardır. -Düyun-u Umraniye ve ekonomik bağımlılık yerine; planlı, üretime dayalı, kamucu ekonomi anlayışı vardır”dedi.

Uğur Mumcu gibi öncülerin katledilmeleri; toplumun bilinçlenmesini engellemeye, toplumsal duyarlılığı köreltmeye, tepki verme yetisini, mücadele kararlılığını yok etmeye yönelik planlı saldırılardır diyen başkan Özcan “Aslında geleceğinize yapılan bu saldırılar, sadece terör veya siyasi cinayet olarak nitelemek, olan biteni kavramaya yetmeyecektir. 31 Ocak 1990'da Kurucu Başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy'un katledilmesiyle başlayan, sistematik bir şekilde sürdürülen aydın kıyımı; aslında bir "meydanı boşaltma" operasyonuydu ve gelecekte ülkemizde sahnelenecek oyunların da habercisiydi. Katledilenlere bakıldığında bu karanlık güçlerin ne kadar seçici davrandığı görülecektir. Cinayetler sadece ses getirmek için işlenmemiştir. Amaç; kamuoyu oluşturma gücü çok yüksek olan yurtseverleri, devrimcileri susturmaktı. Tek kişinin yönettiği, TBMM'nin itibarsızlaştırıldığı, hesap sorgulanamayan bir iktidar için engeller, bu cinayetlerle kaldırıldı... Cumhuriyetimiz 100. yaşına gelirken, ona yakışmayacak şekilde, hakimiyetinde, demokrasiden uzak, haktan, adaletten yoksun bir Türkiye'de yaşı Ülkeyi yöneten iktidar, Türkiye Cumhuriyeti Devletini şahsi malı gibi kullanıyor”ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından bir ilk gerçekleştirildi ve ilk defa kırmızı karanfillerin Edirne’de çalışan ve haber için orada bulunan gazetecilerin koyması istendi.Karanfillerin konulmasının ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30