banner78
banner25

2 dakikalık masaj hayat kurtarıyor!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Elif Çopuroğlu, 2-4 Kasım 2023 tarihinde Palau de Congressos de Barcelona merkezinde, 60 farklı ülkeden bin 300 katılımcının olduğu European Resuscitation Council (ERC)-Resuscitation Kongresi’ne katılaraka başarılı bir çalışma sağladı.

Yrd.Doç.Dr. Elif Çopuroğlu, gerçekleşen kongrede ülkelerini temsil eden ekiplerin katıldığı CPR Competition (Kardiyopulmoner Resüsitasyon Yarışması)’nda Türkiye’yi Resüsitasyon Derneği eğiticilerinden oluşan 5 kişilik ekipte, ekip lideri olarak başarılı bir şekilde temsil etti.

Düzenlenen yarışmada 5 kişiden oluşan ekip canlı bir bedene en yakın olan cansız manken üzerinde yaptıkları çalışma ile katılımcılardan tam not aldılar.

Konu hakkında açıklama yapan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Elif Çopuroğlu, yarışmaya Türkiye’yi temsilen Resüsitasyon Derneği ve Trakya Üniversitesi adına katıldıklarını ifade ederek amaçlarının; insan yaşamını korumak ve kurtarmak için, Resüsitasyon standartlarının gelişimini eğitimlerle ve bilimsel çalışmalarla sağlamayı, bu konularda ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile koordinasyon içinde bulunmayı amaç edinmiş, “Resüsitasyon Tıbbı” ve “Acil Tıbbi Bakım” konularında çalışan multidisipliner bir kuruluş olduklarını aktardı.

Toplumun her kesimine “ani kalp durması” ile karşılaştıklarında yapılması gerekenleri öğretmenin mümkün olacağını aktaran Yrd.Doç.Dr. Elif Çopuroğlu “Temel Yaşam Desteği Ve Otomatik Ekternal Defibrilatör Kullanımı” eğitimi vererek daha çok insanın hayatını kurtaran ve yaşama el vermeyi amaçlayan Resüsitasyon Derneği’ne ve eğitim veren herkese emekleri için teşekkür etiklerini belirtti.

Katıldıkları yarışmanın da amacının kalbi duran bir insanı yaşama döndürmede verilen mücadelenin ilk evrelerinin çok önemli olduğunu ve ilk müdahalenin hayat kurtardığını belirten Yrd.Doç.Dr. Elif Çopuroğlu, “bizim için önemli olan yaşam zinciri adını verdiğimiz dört halkadır. Bir olayda vakaya müdahalede ilik olarak nabız olup olmadığına bakıyoruz. Birey olarak bu ilk temel zincirin iki halkası çok önemli. Kalbi duran bir hastanın kalbinin çalışması için kalp masajı ve aynı anda 112 acil yardım hattını arayarak doğru konumlama ile sağlık ekibini olay yerine yönlendirmek çok önemli. Siz her ne kadar tam teşekküllü bir hastane veya ekibe vakayı teslim etseniz bile eğer ilk iki halkayı başarılı bir şekilde sağlayamadıysanız hastayı hayata döndürmek veya tutunmasını sağlamak çok zordur. Kalbin durmasını önlemek, vücutta kan akışını sağlamak için iman tahtası olarak bilinen göğüs boşluğuna, iki kaburga arasına 2 dakika aralıksız normal bir bası ile masaj yapmamız gerekiyor. Yani kanın vücuda pompalamaya devam etmemiz gerekiyor. 1 dakika masaj ve sonrasında ağızdan iki defa nefes vererek göğüsün inip kalktığını görmemiz gerekiyor. Eğer ki hasta kusmuş veya suni teneffüs yapılamayacak durumdaysa 2 dakika kalp masajını yapmak zorundayız”dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Elif Çopuroğlu

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30