banner78
banner25

1 yılda 3 seçim!

Bulgaristan 2021 yılı içerisinde 3’ncü defa sandık başına gidiyor.Tarihinde ilk defa bir yıl içinde 3 defa seçime giden Bulgaristan iki seçimdir hükümeti kuracak yeterli sayıya ulaşamadığı için vatandaşının önüne 3’nci kez sandık koyuyor.4 Nisan 2021, 14 Temmuz 2021 de yapılan iki seçim sonrası bugün 14 Kasım 2021’de üçüncü defa sandık kuruluyor.

240 sandalyesi bulunan Bulgaristan Parlamentosunda Cumhurbaşkanlığı için 23 aday,milletvekilliği için ise 5 bin 67 aday yarışıyor.400’e yakın siyasi partinin bulunduğu ülkede sadece 25 parti ve koalisyonlar seçime girmek için başvuruda bulunuyor.Bulgaristan vatandaşları bu seçimde iki ayrı sandıkta oy kullanacak.

Ülke’de bugüne kadar ise ilk defa bir Türk aday seçimlere giriyor.Çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu Hak ve Özgürlük Hareketi HÖH (DPS) Genel Başkanı Mustafa Karadayı’nın adaylığı ile bir ilke imza atacak.

Her iki adaylık için 17 numarayla seçmen listesinde yerini alan Hak ve Özgürlük Hareketi HÖH (DPS) Bulgar vatandaşları ile Bulgaristan Türkleri ve ülkede yaşayan etnik grupların oylarına talip.

Daha önceki yıllarda iktidar ortağı olarak belli bir süre koalisyonda görev alan Hak ve Özgürlük Hareketi HÖH (DPS) uzun bir aradan sonra yine güçlü bir şekilde seçimlere hazırlandı.Parlamentonun 46.Meclisinde Hak ve Özgürlük Hareketi HÖH (DPS) 29 milletvekili ile temsil ediliyordu.Bu seçimlerde ise bu sayınını 40’ların üzerine çıkması bekleniyor.

4 Nisan 2021 günü yapılan ilk seçimlerde Türkiye’de kurulan sandıklardan pandemi gölgesinde 22 bin oy geçerli sayılmış,14 Temmuz’da ise ikinci seçimde bu sayı 28 bin’e ulaşmıştı.

Bulgaristan’da seçimler elektronik ortamda dijital sistem üzerinden yapılıyor ve seçimlere katılım ülkede yüzde 50’nin altında seyrediyor ve her geçen sayımda bu sayı düşüyor.

Bugün yapılan seçimlerde de Bulgaristan’da kurulan sandıklardan 6 cihazın arıza yaptığı ve sayımların gece elle yapılacağı bilgisi verildi.

Tüm ülkede sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemi Avrupa ve diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de sabah 07:00 itibari ile başladı.Çifte vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Edirne’de de üç sandık kuruldu.Edirne merkez 75.Yıl İlköğretim okulu ve Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu ile Keşan ilçesinde kurulan sandıklarda oy verme işlemi sabah sat 07:00’da başlayarak akşam saat 20:00’a kadar sürecek.

Oy vermek için sandıklara gelen ve Edirne il genelinde kayıtlı bulunan 2 bin 521 seçmen sabahın ilk saatlerinde yoğun bir katılım gösterdiler.Önceki seçimlere göre bu seçimlere katılımı yüksek olduğu ve “Türk’ün oyu Türk’e”sloganı ile yola çıkılan seçimlerde Türk adayın desteklenmesi için verilen çabanın karşılık bulduğu görüldü.

Seçimlere ilişkin konuşan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş yapılan seçimlerde vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek Edirne’de 3 sandık kurulduğunu kaydetti. Güneş açıklamasında “vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor.Bu yoğun ilgiye de bizde yardımcı olmaya çalışıyoruz.Seçimin Bulgaristan için ve Türkiye içinde hayırlı olmasını diliyoruz.İnşallah ilişkilerimiz daha da ileri düzeye gider”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30