banner137
banner12

Bu şehir o dönemin şartlarına,siyasi rengine ve adayın kişisel duruşuna göre defalarca belediye başkanı çıkarmış bir şehir….

“Sol’un kalesi” olarak bilinen Edirne’de, aslında kale male hikaye olmuş,iktidar gücüne veya şahıs gücüne göre belediye başkanı seçmiş bir seçmen kitlesi vardır Edirne’de!

Sol’un kalesi olduğunu varsaydığımız Edirne’de bu varsayım üzerinden yola çıkarsak,geçmiş yıllarda belediye başkanlarının ve milletvekillerinin siyasi görüşlerinin sağ partilerden olduğunu açıkça görürüz.yani kısacası sol’un kalesi değil,Cumhuriyet-Atatürk ve Milliyetçilik duygularıyla bezenmiş bir seçmen kitlesinin şehridir Edirne…Aday’a göre oy verir.Parti gözetmez.Zaman zaman iktidar gücünden istifade etmek ister ama, bir türlü sol ağırlıklı oylar,sağ iktidarın adayını seçmez.Geçmişte bunun somut örnekleri vardır.Kişiye,adaya göre oy vermiştir Edirne, fakat meclis adayın değil halkın oylarının temsil yetkisi ile görev almıştır.Yani aday sağlıklı çalıştırılmamıştır.

Yıllarca sol’un adayı ile Edirne yönetilmiş….Yatırımlar yapılmış ama hep eksik gedik…Zorlamalarla,belediye borçlandırılarak ve dahası iktidar desteğini almadan.

Şimdi yine bir sol adayı,Recep Gürkan ile iki dönemdir Edirne yönetiliyor.İktidar ise sağ partide…İstenilen destek zaman zaman mubahmış gibi sunulsa da, aslında haktır…

Sizlerle Edirne alt yapısı hakkında bir iki konuyu paylaşmak istedim….

Edirne alt yapısı ile alakalı yıllarca kimsenin bir şey yapmadığı gerçeği ile Edirne yüz yüze geldi.Her seçim döneminde aday olmayı düşünen ismini dahi zikretmek istemediğim kişi alt yapıya sözde eğilmiş ve onunda adeta içine etmişti.Yağmur suyu toplama kanallarına kanalizasyon bağlayan zihniyet,Edirne’yi kokudan geçilmeyen bir memleket haline getirdi.

Her dönem aday olmayı düşündüğü için ve Edirnelilerin çantada keklik oylarını “bunlar nasılsa verir.Soldan başkasına Edirne kolay kolay oy vermez”düşüncesiyle hareket ettiklerinden dolayı halkın emanet ettikleri koltuklarından kalkmayı da düşünmemişlerdir.

CHP’li Recep Gürkan’ın üniversite genel sekreterliği yıllarından halkın gözünde yarattığı dürüst,iş bitirici ve yardımsever kişiliği milletvekilliği yolunu ve ardından iki dönem belediye başkanlığı yolunu açmıştır.

İlk dönem sosyal belediyecilik anlamında yaptıkları,bir iki ufak dokunuşla yarattığı algı Edirne’de gönüllerde Recep Gürkan sevgisini büyütse de, bu dönemde girdiği alt yapı çalışmaları maalesef tepkilerin dağ gibi büyümesine neden oldu.

Mesleğimiz gereği zaman zaman,sohbet ettiğimiz büyüklerimiz ve kişiler bizlere sitem ederek “yazın bunları”şeklinde atıfta bulunur.Bugün bir değerli büyüğüm yolumu keserek “bu nasıl bir alt yapı.Toz toprak içindeyiz.Saraçlar caddesinin haline bak.Aylardır böyle.Yazın bunları”şeklinde kinayeli kinayeli konuştu.Farklı bir siyasi görüşe sahip olduğunu bildiğim kişi, başkanın yanında el pençe divane duran bir kişilikti ve kendisinin söyleyemediklerini,bizim yazmamızı istemesi beni hiç şaşırtmamıştı.

Verdiğim direk cevap şu oldu. “Eğer dünyada toz toprak olmadan yapılan bir alt yapı varsa,bende senle beraberim.Verin fikri,başkana ilettin uygulasın”deyince dondu kaldı.

Bakın;hepimiz Edirne’de yaşıyoruz.Bu kent bizim, hepimizin!Başkan bir daha aday olmayı düşünmediği için alt yapıya girdi. “Yapılabilecek en aptalca hareketi yaptı” denilse de,aslında bu şehrin geleceği adına büyük bir hizmete imza attı.İller bankası kredisi ile 30 yılda 30 eşit taksitte yani halkın parası ile ödenecek alt yapıya başladı.Kusurları yok mu? Elbette var! Müteahhit firma ve taşeronlarının yaptığı yanlış uygulamalar,geçmiş yıllarda yapılan hatalar,bugün Edirne’de herkesin sabrını taşırmış durumda.Toz topraktan kapı cam açamayan kadınlarımızdan tutun,iş yerlerinin kapısını açamayan esnafımıza,yollarda gitmekte zorlanan araç sürücülerine kadar herkes haklı isyanda.Lakin,dediğim gibi bunun bir başka şekli varsa ve başkan yada belediye veya iller bankası veya Çevre Şehircilik Bakanlığı yada hükümet desteklemiyorsa o zaman bende sizinle beraberim.

Biraz sabretmek gerekir.kabul etmeliyiz ki,yüklenici firma biraz dağınık çalışıyor.Yapılan işi daha derli toplu yapsalar bu kadar toz,batak olmayacak belki….

3 ayrı kazı yapılıyor farkındaysanız. “Neden aynı yeri defalarca kazıyorlar?”şeklinde sıkça sorulan sorular var. Proje 380 bin metre İçme Suyu Şebekesi ve 110 bin metre Kanalizasyon Şebekesi ve 30 bin metre Yağmur Suyu Toplama Kanalını içeriyor.Yani ayrı ayrı kazı yapılmasını gerektiren haller var.Vatandaş istiyor ki; “çukurlar hemen kapatılsın,yollar yapılsın.”İyide; zemin oturmadan bunu istemek devlete ve millete ihanettir.

İşte bu yüzden,yazımın girişinde bahsettiğim satırları şimdi anlatalım ve açalım….

Kimse alt yapı yapmadı diye, önceki dönem başkanlarına yada adını dahi zikretmek istemediğim o başkana laf söylemiyor.Kimse Edirne’nin o yıllarda ekilen çiçeğine,konulan süs havuzlarına,döşenen parke taşlarına,atılan asfaltlarına,gereksiz imar planlarına,dar sokak aralarına verilen yüksek katlara,bu yüzden şimdi yaşanan otopark sorunlarına,yaratılan krallara, harcanan paralara,belediyeyi borç batağına sürükleyen boş yatırımlara takılmadı, şimdi kalkmış bir deli bir şeyler yapıyor diye herkeste bir memnuniyetsizlik.

Elbette niyetim başkanı savunmak değil…Ama doğruları yazmak bizim işimiz….Ha yanlışı da yazarız elbette.

O yüzden bekleyip görelim.2 sene içinde bu iş iller bankasından gelecek ödenek ile sonlanacak.Haaa! Ya ödenek gelmezse,tam işin ortasındayken iller bankası para yok derse,şehir çamur deryasına bürünürse,seçim üstü oy kaybettirme planları devreye girerse işte o zaman ben merak ediyorum sesiniz çıkacak mı?

Hükümetimiz şu an Edirne’ye gereken desteği milletvekili Fatma Aksal’ın ve il başkanı Belgin İba’nın desteği ile yerelde veriyor vermeye de devam edecektir.O yüzden bırakında bizim deli işi bitirsin….Sonra hayır dua veya beddua edersiniz….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aylin 4 yıl önce

İş makinesinin üstünde 25 metre yaklaşma yaziyor. Demekki en az 25 metre çevre kapatilması gerrkiyor ama umursayan yok. Belediye taşeron firmaya yap nasil istiyorsan öyle yap demiş gibi. Hicbir denetleme yok. İs makinesi kepce 70-80 kmlik hızla kapısını açmıs caddelerde dolaşiyor. 70 yaşlarinda bir adama çarpacakti. Ben oy verdiğime pişman oldum. Bu işler böyle olur debetimi boşverin diyorsaniz diyrcek bisey yok. Ne yazikki Edirne'yi Chp altin tepside sunacak başka partiye