banner78
banner12

Nerelere ne paralar harcanıyor, daha doğrusu çarçur ediliyor anlamak mümkün değil. “Bir denetimsizlik hakim” demeden geçemiyorum. Yapılan yatırımlar kim tarafından inceleniyor veya ince elenip sık dokunarak teslim alınıyor inanın bilmiyorum. Bildiklerime ise aklım kesmiyor ve diyorum ki; “görünen köy kılavuz istemiyor!”

Edirne Belediyesi tarafından 2013 yılında yapımına başlanılan ancak yapım süreci yılan hikayesine dönen Edirne Belediyesi Atatürk Merkezi ve Belediye Konservatuarı inşaatından biraz söz etmek istiyorum. Dönemin Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin ısrarı ile yapımına başlanan ve zemininde her zaman bir kayma riski bulunan bir alana yapılıyor bina. O dönemde her ne kadar ‘zemin kayıyor’ denilse de zihniyet yapılacak güçlendirmelerle bunun önüne geçilebileceğini söyledi ve inşaat öyle yada böyle başladı.

Derken bina 9 Ağustos 2022 tarihinde geçici kabulü yapıldıktan sonra teslim alındı ve apar topar taşınmalar falan derken binanın kullanımına başlandı.

Rakamsal olarak ne kadar harcandığını söylemek mümkün değil gibi görünse de 30 Eylül 2013 tarihinde 7.435.376,62.-TL maliyetli bir iş olduğunu, bunun defaten arttırıldığını ve iç tefrişatına yönelik yani konferans salonlarının mimari ve elektronik sistemlerin yapılması, Kültür Merkezi binasına çevre düzenlemesi, açık otopark, ses, ışık, kablolama ve benzeri işler içinde 9 milyon 640 bin TL’ye ihaleye çıkıldığını bununda 13-14 milyon TL gibi bir rakamlara geldiğini biliyoruz. Yalnız binayı neresinden tutarsanız elinizde kaldığı gerçeğini söylemek gerekiyor.

Açıldığı günden bu yana çatısında akma, klima sisteminde arıza, koltuklarda kırılma, halıda yırtılma, zeminde kabarma, duvarda yamulma, elektrik tesisatlarında sorunlar ve en önemlisi ses, ışık sistemlerinde yaşanan problemlerini biliyoruz.

Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı binası üç bloktan oluşuyor. Arsa alanı 10 bin 650 m², kapalı alanı 3 bin 520 m². Bina da 750 kişilik tiyatro ve konser salonu, 150 kişilik bir eğitim salonu, 2 adet 100 kişilik, 2 adet 40 kişilik toplantı salonları, 180 metrekarelik Halk Oyunları Salonu, 95 metrekarelik Amatör Tiyatro Eğitim Salonu, 105 metrekarelik Türk Sanat Müziği Kurs Salonu ve 50 metrekarelik Okuma Salonu yer alıyor. Kültür Merkezi içinde 300 m² kapalı bir restoran ve 900 m² alana sahip Edirne manzaralı hoş bir terası da bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bile geldiği salonda son haftalarda yapılan etkinliklerde önemli sanatçıların ağırlandığını ve bazı sorunlarla karşı karşıya kalındığını hatta Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın bu durum karşısında baya bir gerildiğini biliyoruz.

Etkinlere bir göz attığımızda sahneye çıkan her sanatçının ağzından dökülen ses sisteminin berbatlığı, akustiğinin olmadığı ve dahası birçok sorun dilden dile dolaşıyor. Hatta sanatçılar sahnede sitemini yapıştırıp, sosyal medya hesaplarında bile konuyu ele alıyorlar ve sahne iptalinden bahsediyorlar.

Peki bu AKM yapılırken anahtar teslim yapılan işin bu denli rezil olması neyin nesidir? Sistemlerin çalışmaması, işlerin aksaması nedendir? Ve bu işler teslim alınırken teslim alanın gözleri nereye bakıyordur? Diye sormadan geçemeyeceğim….

Belediyemiz harcadığı tüm bu paraların üstüne var olan sistemleri yenilercesine yeni ihaleler açıyor, malzemeler alıyor her nedense! Halbuki Türkiye’de ses sistemi anlamında en iyi 5 salon arasında olması gerekmiyor muydu? Dünyanın en iyi ses sistemi Fohhn Audio ürünleri burada kullanılmadı mı? Acaba sistem eksik mi çalıştırılıyor da yine bu kadar masraf yapılmak isteniyor? İhale teknik şartnamesini biraz inceledim ve gözlerime inanamadım. Bunlar zaten elinizde yok mu?

Açıkçası ben anlamadım ev sizinde anlamayacağınızı düşünüyorum. Burada Devletimin Savcılarını veya bu konularla yakından ilgili olan kişileri bunlara bakmaları konusunda uyarmadan geçemeyeceğim. Binanın yapım aşamasındaki tüm belgeler ve sonrasında alınmak istenilenler ve dahası bence irdelenmeli. Çünkü harcanan para hepimizin parası…..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.