banner78
banner12

Zaman zaman merkez muhtarlar veya köy merkez muhtarlarımızla oturur, çay içer, sohbet ederiz. Hele yine eskilerle sohbet bir başka olur. Eskiden seçilmiş kendini saydırır, hissettirirdi. Şimdi ise yeniler sayıldıklarını pek söyleyemiyorlar. Unuttukları bir şey var! “Siz seçilmiş onlar atanmış” dediğimizde kısa sürelide olsa bir şevk geliyor ama maalesef karşı karşıya gelindiğinde yelkenler suya iniyor…

Geçtiğimiz gün İl Özel İdaresi’nin resmi internet sitesinde gezinirken, bir ilan daha doğrusu davet dikkatimi çekti. Vali Ekrem Canalp imzası ile Köylere Hizmet Götürme Birliği üyeleri Nisa ayı Olağan Meclis toplantısı için çağırılıyor. Toplantı dün, yani 15 Nisan 2022 günü saat 11:00’da Deveci Han Kültür Merkezi Toplantı salonun da yapıldı. Merakımdan dolayı toplantı sonrası neler konuşulduğunu öğrenmek için muhtarların takıldığı bir yere sohbet için gittim. Hoş beş sohbet ettikten sonra ben konuyu toplantıya getireyim dedim ama bir baktım ki; sözü açıldı bile.

Edirne Musabeyli Korusu yakınlarında bulunan eski atış poligonu olarak bilinen 102 ada 88 parselde ki, Korualtı mevkiindeki 68.5 dönüm alana yapılan Motorkros parkuru için Vali Canalp, üyelerini çoğunluğunun muhtarların oluşturduğu Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne İl Özel İdaresi üzerinden para aktarılacağı ve yapılacak ihale ile parkurda bir kulenin inşa edileceğini ve bununda su deposu olacağını anlatıyor. Aslında konu muhtarlar tarafından biliniyor. Çünkü toplantı davetinde madde 4 ve 5 muhtarların yani üyelerin dikkatini çekmiş, anlayamadıkları için sorup soruşturmuş, hatta bazıları mensubu olduğu siyasi partilerden bile görüş almış. Bu üyeler arasında siyasi İl Genel Meclis üyeleri de var. “Aga bu iş sizi bozar, aşar”dercesine kulaklarına kaçan kar suyu ile aldıkları bilgi doğrultusunda 4 ve 5. maddelere “red verme ” kararı almışlar.

Ne diyor madde 4 ?“Musabeyli Mesire Alanı Motocross Parkur Alanı Yapım işinin 2022 mali yılı içinde yapılması planlanan Ek Yatıran Bütçe Programına alınmasının görüşülmesi. Madde 5 ise “Musabeyli Mesire Alanı Motocross Parkur Alanı Yapım işi proje bedeli olarak 2022 yılı Ek Bütçeye alınması konusunun görüşülmesi”. Yani 17 milyon TL’lik bir yatırım.

Vali Canalp kürsüde. İki eli kürsünün iki yanında. Konuya hakim. “Bu iş olacak dercesine” bakışları ile üyelere bilgi sunuyor. Cep telefonu ile kulenin yani projenin resmi gösteriliyor. İddiaya göre Vali Canalp “red” cevabı verileceğinden haberdar. Birkaç muhtar sorular yöneltiyor, tatminkar cevaplar alıyor. Birkaçı ise biraz daha yüksek perdeden sormak istiyor ama nafile. Ve Vali Canalp anlatılana göre aba altından sopa göstererek “sizinde yanlışlarınızı biliyoruz”gibi bir ifade kullanıyor. Tabir yerindeyse bu aba altından sopa göstermenin Türkçe karşılığıdır. Yanlışlarını biliyorsanız derhal gereğini yapmalısınız! Aksi halde sizde görevi ihmal veya kötüye kullanma suçu işlersiniz.  TCK 257/1 açık.

Neyse; derken ortam biraz geriliyor. CHP’li Kutay Özköse söz alarak artılarını eksilerini sıralıyor. Ardından Çiğdem Gegeoğlu aklına yatmayan yerleri savunarak “hayır” dese de Vali Canalp ses tonunu yükselterek yüklense de, Özköse ve Gegeoğlu geri vites yapmıyor. Neden? Çünkü seçilmiş olduklarını biliyorlar.

Buna onay vermek zorunda değiller. Özköse İl Özel İdaresinin bu işi yapması gerektiğine ısrarcı, paranın aktarılmasına karşı.

Vali Canalp’te haklı! 1 ay sonra Türkiye yarışları bu parkurda yapılacak ve yetişmesi gerekiyor. İl Özel İdaresi ihaleye çıksa iş uzayabilir, pürüzler aşılamayabilir ama Köylere Hizmet Götürme Birliği çok kısa bir sürede ihaleye çıkabilir. Yasal mevzuat açık. 

CHP’li iki İl Genel Meclis üyesi ve başkanı yani üç kişi bu işe il başkanı kararı gereği red verecekler ama İl Genel Meclis Başkanı CHP’li Mehmet Geçmiş nedendir bilinmez, oylamada “evet”veriyor.

Yaşananlar, anlatılanlar notlarıma aldıklarım bunlar…

Şimdi Edirne turizmine katkısı olacağı savunulan, denemede el yüze hava muhalefeti nedeniyle bulaştırılan bir motorkros parkuru işimi var. Öyle yada böyle olacak. Su depoları yapım işi, kule mule derken 17 milyon değil 25 milyona yaklaşan ve hatta aşacağı tahmin edilen bir yatırım söz konusu.

Yahu kusura bakmayın ama 3 yılda bir köye yalak yaptıramayanlar 1 ayda 25 milyona nasıl “evet” diyor? Muhtarların hepsi çekindikleri için geri vites yaparken, 33 “evet”e karşı 2 “hayır” oyu var. Sonuçta karar geçti. İl Özel İdaresi’nde zaten para yok. Yine kredi kullanılacak. O dönemde krediler düşükken Meclis onayı olmasına rağmen kullanılamayan kredi şimdi bu zor şartlarda neden kullanılacak? Millet aç, açık, yollar bozuk, köyler hizmet bekliyor, su paraları afaki yüzde 236 zamlı siz vatandaşa hizmet adı altında 17 milyona depo yani kule yapıyorsunuz. Ebette Edirne için çok güzel ve muhteşem bir çalışma. Ama biraz ertelenebilirdi. Ha unutmadan! İhaleye çıkılmadan ihaleyi alacak olan firmanın da adı konuşulmaya başlamış bile. Ben bu yazıyı bugün yazıyorum, ihalesi de birkaç güne olur. Şirketin adında alfabemizin altıncı harfi ile yirminci harfi varsa o zaman ben bu işin içinde iş ararım haberiniz olsun…

Pisti çamurlayacak seyir teraslı Su depomuz ve Prefabrik müştemilatı şimdiden hayırlı olsun.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.