banner78
banner12

Son yıllarda iyi yönde gelişen komşuluk ilişkilerimiz;ticari alanda artan faaliyetler ve kent ekonomisine sağlanan inanılmaz katkılar….ve en önemlisi sağlanan sıkı dostluklar.

Türkiye,Yunanistan ve Bulgaristan.Kaderleri bir,geçmişteki bağları bir.Her şeyden önce Balkan coğrafyasında yer alan tüm ülkelerde olduğu gibi bu iki ülkede de emanetlerimiz var.Karşılıklı yapılan anlaşmalar,mübadiller,azınlıklar gibi…

Yunanistan Batı Trakya’da 210 bin dolayında soydaşımız var.Bulgaristan’da ise 800 bin’den fazla yaşayan Türk soydaşımız var.Her ne şekilde olursa olsun,bu üç ülkenin inanılmaz güçlü denilecek dostluk bağı var.Zaman zaman geçmişte yaşananları kaşıyanlar,kuyruk acısı olanlar bu dostluğa gölge düşürmek isteseler bile halklar arasında istenen bir gerginlik yok.Elbette ülke çıkarları için o ülkede yaşayan insanlar kendi çıkarlarını düşünürler ama ; peki o ülkede yaşayan azınlıklar,soydaşlar ne yapacaklar?Aşağı tükürse sakal,yukarı tükürse bıyık….

Yaşadığı ülkesinin kanunlarına bağlı,saygılı,ülke birliği için canını verecek nitelikte olsalar bile iş Anavatan olunca eller kollar bağlanıyor.Elbette “anavatan” diyorlar ama; gidin birde onlara sorun?

Dediğim gibi Türkiye,Yunanistan ve Bulgaristan arasında yaşanan gerginlikler ülkede tüm insanları pek bağlamıyor….Sadece sınır kentlerini bağlıyor.Son 10 yılda karşılıklı gidip gelmeler o kadar çok sıklaşmıştı ki; bu gidiş geliş araç plaka farklılıklarına,şehirlerde iş yerlerinde asılı olan tabelalar,konuşulan dillere kadar yansımıştı.Yunanistan’da Türkçe yazı yazmak imkansızken,bugün esnaf Türkçe yazılar,menüler,bilgilendirme levhaları asmaya başlamıştı.Bulgaristan deseniz ona keza…Aynı şeyler bizde de görülüyordu….Bugün sınır kentlerinde en az 4 dil konuşulabiliyor.Türkçe,Yunanca,Bulgarca ve çat patta olsa İngilizce….

Euro’nun delice tırmanışı,o zamanlar 4-5 TL bandına gelmesi Yunanlı ve Bulgar turistin ülkemizde yaptığı harcamalara inanılmaz yansıyordu.Daha düne kadar gittiğimiz Bulgaristan’da para birimi leva’nın düşük olması bizi oralarda kral yaparken, bugün TL’nin değer kaybıyla soytarı olmuştuk…Şimdi ise 9 TL’ye yaklaşan euro ve 4.5 TL’yi bulan leva karşısında biz gidemesek de onların gelmesiyle İstanbul’a kadar olan tüm şehirlerde ekonomik anlamda bir canlılık yaşanıyordu.Artan talep üzerine esnafımız toptancısından fazlasıyla mal çekmeye başlamış,stoklu çalışmaya başlamıştı.Derken göçmen krizi patlak verdi…Sınır kapılarını yığılan binlerce mülteci önce Yunanistan ile aramızın gerilmesine sebep oldu.Derken Kovid-19 ve son olarak Doğu Akdeniz krizi….Haklı haksız tartışmalarına girmeyeceğim ama bildiğim tek bir gerçek var artık geri dönüşü zor olan bir yoldayız ve yukarıda anlattıklarımı toplamak biraz zor….

Şimdi Türkiye’de Edirne,Kırklareli,Çanakkale,Tekirdağ azda olsa İstanbul illerinin haricinde kimsenin bu konuda canı yanmıyor.

Bulgaristan’da ise Yambol,Burgaz,Varna,Svilengrad,Haskova,Kırcaali,Plovdiv haricinde kimseyi bu yaşananlar bağlamıyor.

Yunanistan’da ise Orestiada,Aleksandrapoli,Gümülcine,İskeçe,Kavala ve Selanik ile adalardan başka kimse bu zararı önemsemiyor.

Kurulan dostluklar,yerini sosyal medya ve sanal aleme bırakmış durumda.Ancak esnafın aldığı malları ödemesi ve günü gelen borçlarını vermesi sanal alemde değil gerçek alemde ve çok zor….

Edirne ölçeğinde esnaf,çiftçi,işçi,öğrenci ve memur kentinde artık işler daha da zor.Ekonomik tablo giderek kötüleşiyor.Bulgaristan’a kör topal gidiş geliş olsada pandemi maalesef bel büküyor ve bükmeye de devam edecek….

Yunanistan’la yaşanan kriz ise her geçen gün büyüyor ve durulması için harcanan çabalar şimdilik boş gibi görünüyor…Gece tv’lerde yapılan yayınlara baktığımda savaş tam tamları çalıyor,Batı Trakya’daki azınlık basınına baktığımda ve oradaki dostlarımla konuştuğumda ise durumun pek iç açıcı olmadığını görüyorum.Olası bir krizde ilk onlar mağdur edilecekler.Türk oldukları için yıllardır yapılan baskılar dahada artacak.Tıpkı geçen haftalarda yaptıkları tatbikatla yaptıkları gövde gösterisi gibi…Türkiye’de yaşayan Rumlar içinde aynı şey geçerli….

Yahu bırakın savaşı,bırakın eskiyi,geçmişi.Kurulan dostluklara bakın.Bizim ecdadımız Balkan coğrafyasında yüzlerce köprü inşa etmiş.Neden mi? Elbette ulaşım için.Ama asıl temelinde yatan gerçek ulaşım için değil dostluk için oluşudur.Bu yüzden savaşı liderler yapsın halklar değil.Mermiler atılmasın,bombalar patlamasın, çocuklar ölmesin gelecekte gülecek olan güzel yüzler solmasın…..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.