banner137
banner12

Son yıllarda tarım ve hayvancılık sektöründe ,bu işin içinde olanların isyanlarını sürekli duyarız.Bir kesimin isyanda olduğu bu sektörde,diğer kesim isyanda olan tarafı mutlu etmek için her ne kadar elinden geleni yapsa da,maalesef işlerin mehter gibi iki ileri bir geri olduğunu belirtmek isterim.

Çok içinde olmadığımız bir sektör tarım! Ancak yaptığımız haberler veya çevremizdeki kişilerin bu işlerle uğraşması sonucunda bizde az çok çakozluyoruz bu işi.

Bir üretici büyüğümüz ülkede tarım politikalarının çöktüğünü,her defasında yapılan yanlış uygulamalarla tarımın içinden çıkılmaz bir hale geldiğini yana yakıla anlatıyor.Verdiği çarpıcı örneklerle de aslında durumu, yani gelinen noktayı çok güzel özetliyor.

Hükümetimiz sosyal manada darda ve zorda olana inanılmaz destekler sağlıyor,işsize maaşından tutun,doğan çocuğa,doğumu yapan anasına,babasına yedi ceddine katkı sağlıyor,yaşlıya,bakıcısına,anasına,babasına yakınlarına paradan tutun her türlü desteği veriyor, o yetmiyor,tarlada ürününü yetiştirmek isteyen çiftçiye ekipman desteği “ben hayvancılık yapacağım”diyen üreticiye canlı hayvan desteği gibi ve en önemlisi cezaevine giren mahkuma bile sabah 8 akşam 5 tarzı iş verip sigortalı çalıştırıp maaş dahi bağlıyor.

İşte bu kadar destekleme,bu kadar katkı ile sosyal devlet olunuyor.Allah yüz bin kere razı olsun ama işin diğer tarafına bakmak lazım.

Üretici büyüğümüz tarlada saman toplayacak adam bulamadığını,hayvanlarına bakacak bakıcı bulamadığını söylüyor ve dert yakınıyor.Genelde bizde bu işleri esmer kardeşlerimiz yapar.Genelde de esmer kardeşlerimiz Devletimizin sağladığı bu imkanlardan azami ölçüde yararlanır.Hal böyle olunca iş gücü anlamında ihtiyaç duyulan kişiler çalışmaz,işe gitmez,yan gelip yatarak para alırlar.

Burnumuzun dibinde olan 10 milyon nüfuslu Belarus ülkesinde ise işsizlik oranı yüzde 1.5.Nedeni ise bu ülkede işsiz kalan kişi devlete vergi ödüyor.Yani bizdeki gibi işsizim,açım,açıktayım yok.Devletten yok yere para almak yok.Üretici abimiz iş gücü anlamında ihtiyacı olan işçiyi bulmakta zorlanıyor.Hatta verdikleri bir örnek beni çok şaşırttı. Saman balyası yükleyecek olan işçi 1.30 TL parayı gölgede alırken güneş altında bu işi 1.50 TL’ye yaparım diyormuş. “Vay anasını” demekten başka yapacak bir şey yok.Bu kadar iş gücünü yan gelip yatmayla bağdaştırırsak,bu alanlarda çalışacak işçi bulamayız.Hayvan güdecek çobandan,tarla sürecek işçiye kadar herkes devletten aldığı paranın,imkanın arkasına sığınırsa bu ülkede ne hayvancılık gelişir nede tarım….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.