banner78
banner12

Bu yıl dördüncüsü yapılan Edirne Bando ve Ciğer Festivali Pazar günü gerçekleşen finalle sona erdi.Festival sonunda tek temenni daha iyi bir festival için daha iyi bir alt yapı hazırlanmasıydı.

Hoş; gerçi her yıl için aynı terane! Hadi bunu 4 yıldır yapıyoruz ve 4 yıldır aynı masalı okuyoruz.Peki ya Kırkpınar için ne demeli? Dünyaya mal olmuş 650 yılı aşan bir gelenek her yıl aynı teraneyle sona ermiyor mu?

Bizim buradaki amacımız Tarihi Kırkpınar’ı sorgulamak değil.Onu sorgulamaya kalktık mı, A’dan Z’ye yanlışları bir sıralarsak bizde aynı teraneyi yapmış oluruz.

Edirne Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen bando ve ciğer festivali aslında tanıtım için önemli bir adım.Ama yeri yanlış! Zaten bir çok yetkilide aynı kanıda. Tanıtımı sadece kendimiz için yapıyoruz.Tanıtım dediğin kendin için olmaz “kentin” için olur.

Yıllardır Edirne ciğerinin tanıtımı konusunda emeği olanlar ortada.Kabuğuna çekilenlerde bir tarafta.Yani işin kısacası birileri armut piş ağzıma düş diye beklerken, dün peydahlanan çok sayıda sözde ciğercide aslına bakarsanız ciğerin tadını ve milletin keyfini kaçırmış durumda.Bu işin ustaları yıllara meydan okurken,dünkü yetmeler Edirne Ciğerini tava,yağ,ateş ve unla buluşturdu mu, işte sana Edirne Ciğeri.Ancak eksik olan bir şey var! Buda ustalık.Ustalığı da ustaları gösterecek,öğretecek sonrada Edirne ciğerinin festivalini yapacağız.Önüne gelenin ciğerci olduğu,kontrolünün olmadığı bir Edirne’de ne kadar ciğer festivali yaparsak yapalım,ne kadar ciğeri tanıtırsak tanıtalım millete ne olduğu belli olmayan inek ciğeri yedirmeye kimsenin hakkı yok.Ciğer dana ciğerinden olur ve adıda Tava Ciğerdir….

Pazar günü açılan stantlara şöyle bir üstün körü baktım.İte kaka yapılan bir festival olduğu belli.Yıllar önce hatırlarım da ciğer ustaları Kazım Usta,Kemal Usta,Nusret ağabey,Nedim  ve daha ismini unuttuğum bazı ustalar çırakları ile beraber ciğerleri dükkan içi veya cadde üzerinde doğrarken kediler etrafta ciğer kapmak için cirit atardı,Pazar günü ise baktığımda vatandaşlar ciğeri kapmak için kedilerin yerini çoktan almış bile…..

Böyle festival olmaz.Bando orada renk katmasa bir şeyin olacağı yokta neyse!....

 Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Odaları kolları sıvayacak.Yok öyle Hasan böreği falan.O gün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu doğru söyledi.İstanbul’da Feshane’de Rize günleri,Hatay günleri oluyor yer yerinden oynuyor bizim Edirne ciğerimiz ve Kırkpınar’ımız var, bunun tanıtımı için lafa geldi mi, herkes, icraata geldi mi , birkaç kişinin dışında elini taşın altına sokan yok…

Toplanacak herkes,İstanbul veya bir başka yerdeki etkinliklerde Edirne Tava Ciğerinin tanıtımını yapacak,anlatacak milleti Edirne’ye çekmenin yollarını arayacak.Biz bunu yapmadığımız süre içinde birileri bir başka yerde açar iş yerini, doğratır ciğerini,koyar tavasını,yalar ocağının altını,döker yağsını,bular ciğerini una koyar gelenlerini sofrasına.Ne oldu?Al sana Edirne ciğeri.Sonra tuvalette esir kal….

Derhal tanıtım konusunda birileri bir şey yapmalı.Edirne’de değil, bu festival bir başka yerde veya yerlerde yapılmalı,anlatılmalı.Ama önce işe buradan başlanmalı.Ustalar ustalıklarını, ağabeyliklerini yapacak,ciğerden anlamayan ne kadar adam ve iş yeri varsa hepsine fırçasını atacak ve bu işin hakkını verecek adamlar yaratacaklar.

Hadi beyler şimdi sıra sizde…. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.