banner78
banner12

Kadro şişerse maaşlar gecikir!

Edirne Belediyesi’nin Edirne’ye hizmet adına var olan bir kuruluş olduğunu hepimiz biliyoruz.Memur ve işçi kadrolarından oluşan personeli ile gece gündüz demeden can pare bir şekilde çalışan çok sayıda elamanı var.Özellikle son yıllarda giderek artan hizmet alımı adı altındaki personelle iş yapmaya çalışan Edirne Belediyesi son zamanlarda maaşları ödeyememekle anılmaya başlandı.

Tam net sayıyı bilemesem de Edirne Belediyesi yaklaşık bin 500 dolayında personeli ile Edirne’ye hizmet vermeye çalışıyor.İşçi ve memur maaşını tıkır tıkır alırken hizmet alımı yani asgari ücretli personel maaşının alamamanın isyanında.Şişirilen kadroları ile partili, partisiz birçok adam şu anda belediye kadrolarında belli yerlerde görevlendirilmiş durumda.

Bizi burada ilgilendiren personelin maaşlarını alamadığı ile ilgili olan kısım.Zaman zaman çalışanlarla sohbet ettiğimizde 3 aydır maaş alamadıklarını söylüyorlar.3 ay uzun bir zaman dilimi.Göreve geldiği günden bu yana personel maaşlarını aksatmamak için çaba sarf eden Belediye Başkanı Recep Gürkan müteahhit firma üzerinden çalıştırılan bu arkadaşların maaşlarının ödenmesi için zaman zaman firmalara talimatlar veriyor.Maaşının alamadığını iddia eden çalışan 3 aydır maaş alamıyoruz derken,iş vereni yani müteahhit firma “bizde belediyeden para alamıyoruz” deyip geçiştirmekle yetiniyor.

Hal böyle olunca konunun muhatabı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın seçildiği günlerde söyledikleri aklımıza geliyor. “Öncelik personel maaşları” diyerek bir çok iddialı söz söylemişti.Çalışan personelin bu yüzden dolayı özgüveni artmış,sözün muhatabını güveniş ve inanmışlardı.

Elbette sayın başkan maaşların geç ödenmesini istemez.Hele yine böylesi iddialı sözler söyledikten sonra,buna ihtimal bile vermem ama çok sayıda kişiden son zamanlarda 3 aydır maaş alınmadığını duyar olduk.

Evet; ödenir yada ödenmez! Ancak bizlere bunları iletenlere veya bu konuyu birileri ile istişare ettiğimizde başkanın akılcı stratejileri akılımıza geliyor.Maaşını alamayan arkadaşlara “işi bırakın o zaman”dediğimizde “yok be ağabey! Ne arayan var ne soran. Karışanda yok.Keyfimiz iyi.Maaşlar er yada geç ödenir”cevabını alıyoruz.İşte burada başkanın haklılığı ortaya çıkıyor.

Kadroların geçmiş dönemden çok şişik olduğunu oda biliyor ve zaman zaman bunu dile getiriyor.Birazda kendisi göreve gelince buna ilave yaptı ve durum ortada.Şimdi ise maaş geciktirme bahanesiyle aslında başkan yan gelip yatanları ayırma derdinde olabilir diye düşünüyoruz.Kimseyi işten çıkartacak değil bu karda kışta.Ama bir nevi sindirme politikası olabilir bu.

Evet kadrolar bir hayli fazla şişik ve belediye gereksiz adamdan geçilmiyor.Birileri dışarıda yarı bele kadar bokun içinde çalışırken birilerinin de iş yerinde sıcacık mekanda öz çekim yapmaktan anası ağlıyor.Ne diyelim siyaset böyle bir şey işte….

Lakin kurunun yanında yaşta yanıyor.Yan gelip yatanla çalışan birbirine karışıyor.Hele yine bazıları var ki! Asgari ücretliden daha rahat ve maaşı yüksek. Hiç bir iş yaptıkları da yok.Ama bütün yükü çeken asgari ücretli.Sokakta bu karda,kışta,soğukta anası ağlayan ve maaşını alamayan asgari ücretli.Bankalara,kasaba,manava,eşe,dosta borcu olan asgari ücretli.

45 aydır görevde başkan. “Sadece 1-2 ay maaşları aksattık” diyor.Çalışan ise “3 ay” diyor ve başkan hemen cevabı yapıştırıyor! “Kasım ayı çalışıp hizmeti yerine getiriyor, Kasım ayının maaşını 7 Aralık günü, Ekim ayının maaşını Kasım ayının yedisinde alıyor. Bizim maaş sistemimiz böyle. Bizim burada anlatamadığımız veya anlaşılmayan konu; çalışanlarımız Ekim ayında çalışıp 7 Kasım’da maaşını alması gerekiyor. Bir kısmı 7’sinde alıyor. Bazen ayın 10’u oluyor bazen 15’i hatta Kasım sonunu da bulabiliyor. Örneğin çalışan arkadaşımız Ekim maaşını alamadı ve Kasım ayında halen çalıştığı ayı da ilave ederek diyor ki; ‘2 aydır maaş alamadım’.Oysa ki; Kasım maaşını 7 Aralık günü hak edecek”diyor.

Eee ne diyelim.Sosyal Demokrat bir belediyesinin başkanı önce emekçisinin maaşını düşünür.İşçisi açken tok yatmaz.Onlar maaş alamazsa kendiside maaş almaz….

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.