banner137
banner12

Ne acıdır ki; bu şehirde bir başıboşluk var!

Yıllar öncesi ile bugünleri kıyasladığımızda bürokraside bir gevşeklik, bir başı boşluk olduğu apaçık ortada.Önceli kurumlarda çalışanlar veya “müdür” vasfı bulunan insanlar inanılmaz derecede yetkili ve tecrübeliydiler.Son zamanlarda ise bir (bana necilik) var.Buna etken elbette arka sağlamlığı olsa gerek.Çünkü bu aralar herkesin bir ağabeyi var! Herkes iktidara yakın veya bağlantılı.Elbette yakınlık olabilir,iktidar gücü kullanılabilir,ama bu gücü kanunlar çerçevesinde kullanmak,kişisel değil de,genel çıkarlar için kullanmak en doğrusu olacaktır.

Edirne’de insanların neredeyse bir çivi çakmaya korktuğu tescilli tarihi eserler bu aralar birilerinin gözü önünde tahrip ediliyor.Sözüm ona modernize edildiği düşünülen tarihi eserler aslında aslına uygun olarak restore edilmemekte ve bu konuda ilgili kurum galiba biraz gözlerini ve kulaklarını kapalı tutmakta.

Geçtiğimiz günlerde TV 8 televizyon kanalında yayınlanan bir yemek programı sayesinde Edirne’de restore edilen Tarihi Rüstempaşa Kervansarayı’nın içini görme imkanı bulduk.Restorasyon süreci boyunca sadece içeriden kamyon kamyon çıkan hafriyatı görüyor ama yorumlayamıyorduk.Böylesi bir yapıdan bu kadar çok kırım ve döküm oluyorsa Kurulun bilgisi olmaması mümkün değildi diye düşünüyorduk? Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilen ve hazırlanan proje ile restorasyonuna başlanılan tarihi yapının içini ta ki tv programına kadar inanın hiç görmemiştim.Zaten görenlerde ertesi günü bizlerle aynı yorumları yapmaya başlamışlardı.Zeminde yapılan işlemler,duvarlarında ki tadilatlar,odaların içerisinde yapılan daha bir sürü imalat “acaba kurulun bilgisinde mi veya proje dahilinde mi” diye sormadan edemedik kendi kendimize?

Rüstem Paşa Kervansarayı’nın Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldığını biliyoruz…Rüstem Paşa Kervansarayı 1972 yılında büyük bir restore görmüş, başarılı görülen bu restorasyonla 1980 yılında Ağa Han Mimarlık ödülünü almıştır ve günümüze kadar otel olarak kullanılmaya başlanmıştır.Yaşanan son bu büyük restorasyonla aslından sapmalar olduğu kanısı Edirne kamuoyunda yoğun bir şekilde konuşulmakta.Birilerinin bu konuda sesli konuştuğu bir onarıma birilerinin de bu kadar sessiz kalması bu işte ya bizim bilmediğimiz bir şeylerin olduğunu yada her şeyin doğru olduğunu göstermektedir.

Lakin bu tv kanalında yayınlanan yemek programı sonrasında açık söylemek gerekirse gördüğüm manzara beni düşündürdü! Hiç kimse bu kadar kapsamlı bir onarımda bir çivinin dahi çakılmasının sorun olduğu böylesi bir yapıda bu restorasyona seyirci kalamaz.Dediğim gibi duvarları,zemini ve diğer daha bir çok yeri enine boyuna incelenmeli.Ciddi paraların harcandığı restorasyona paralel olarak ciddide bir tahribatın yapılabilmiş olabileceği en çok konuşulan konuların arasında yer alıyor.

Ne diyelim! Önceleri denetim,hassasiyet hat safhadayken, bu aralar bu ve benzeri konularda denetim ve hassasiyet hak getire olmuş gibi.Korkum şudur ki; yarın öbür gün birileri çıkar bu yapıda “projeye sağdık kalınmamış” derse, işte o zaman projeyi denetlemesi gerekenleri ne yapmak lazım yorumu size bırakıyorum…..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.