banner137
banner25

Yüzde 25'i Edirne'den!

Türkiye’nin yüzde 25’lik ayçiçeği ihtiyacını karşılayan Edirne ilinde bitkinin yağışlarla beraber verim anlamında güçlenmesi üreticinin yüzünün gülmesine neden oldu.

1 milyon 500 bin dekar alanda ekimi yapılan ve Edirne il merkezinde 200 bin dönüm civarında ekimi gerçekleşen ayçiçeği bitkisi son günlerde yağan yağışlarla adeta verim anlamında rekora koşmak üzere.

Dünya üretiminde ilk 10 ülke arasında olan Türkiye’nin sadece yüzde 25’lik dilimini karşılayan Edirne’de üreticinin yüzü bu yıl verim anlamında gülecek gibi duruyor.gülecek yız. Ayçiçeği verimi de dünya ortalamalarının üzerinde.Son günlerde yağan yağışların özellikle çiçeklenme döneminde olmasının verim anlamında ayçiçeği bitkisini güçlendirdiğini aktaran üreticiler ilerleyen günlerde yine bir yağış olması durumunda Ayçiçeğinde rekoltede rekor kırılmasının beklendiğini kaydettiler.

Mart ayında ekimine başlanan Ayçiçeği bitkisinin Haziran ayına kadar ekiminin yapıldığı ve Eylül ayı gibi hasadının yapıldığını belirten üreticiler ortalama olarak yağan yağışlarla 200-250 kg verim beklediklerini belirtiyorlar.

Ayçiçeğinin sıcak havada yetiştiğini ve en çok suya gereksinim duyduğunu belirten üreticiler yağan yağmurlarla bitkinin çiçek aşamasında gereken suyu aldığını ve çiçeği dökmesi ve tanelenmesi noktasında yağacak olan yağışla Ayçiçeği’nde verim patlamasının yaşanacağını kaydettiler.

Buğday’da yüzü gülen Trakyalı üreticinin,Ayçiçeği’nde de yüzünün verim anlamında gülmesi bekleniyor.Açıklanacak fiyatla da yüzünün güleceğine inanan çiftçi tek beklentisinin fiyat olduğunu belirterek buğdayda aldıkları verimi fiyatta alamadıklarını ancak aradaki açığı verim anlamında hem buğday hemde ayçiçeğinde kapatacaklarına inandıklarını ifade ediyorlar.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk yağan yağışlardan dolayı ayçiçeğinde ciddi bir verim artışı yaşanmasını beklediklerini belirterek açıklanacak fiyatın üreticinin yüzünü güldüreceğine dikkat çekti. Öztürk “bu yıl yağan yağışlar verim anlamında hem buğdaya hemde ayçiçeğine büyük katkı sağladı.Verimler çok güzel geçen yıla oranla yüzde 25-30 gibi bir rekolte artışı var.Buğday fiyatlarında üreticinin beklentisi biraz daha yüksek fiyatlardı.Ama Toprak Mahsulleri Ofisi TMO’nun fiyatları açıklaması ile beraber bu sene rekoltenin çok olmasının fiyat düşüklüğü etkisini ortadan kaldıracağı düşünüyoruz”şeklinde konuştu.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise Edirne il genelinde 1 milyon 500 bin dönüm arazide ayçiçeği ekimi yapıldığını belirterek “bu yıl yağışların ilkbaharda iyi gitmesi ile beraber şu an fiziki açıdan çok iyiyiz.Biliyorsunuz ki yazlık bitkiler yağışa bağımlı bitkilerdir.Şu an fiziki durumları iyi ama 10-15 gün içerisinde yağış alırsak ayçiçeğinde de iyi bir yıl olacağına inanıyroum”dedi.
Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün ise ayçiçeklerinin bugün yüzünün güldüğünü ve üreticininde açıklanacak olan fiyatla hasat zamanı gülmesini beklediklerini ifade etti.

Beklenen yağışların gelmesi ile Türkiye’nin yüzde 25 ihtiyacını karşılayan Edirne’nin yüzde 30’a kadar çıkacağını hatırlatan Yorulmaz “ayçiçeği tamamen yağışa bağımlı bir ürün.İki gün önce yağış aldık ama az bir yağış aldık.Eğer 10-15 gün içinde bir yağış alırsak yine iyi bir sezon olacağına inanıyorum”dedi. 




banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30