banner137
banner25

Yorulmaz

Türkiye’nin buğday üretiminde yüzde 25’lik payı ile önemli bir yeri bulunan Edirne’de buğday hasadı başladı.

İl genelinde 1 milyon 500 bin dönüm,il merkezinde ise 400 bin dönüm buğday ekiminin yapıldığı Edirne’de bu yıl daha önceki yıllara oranla adeta bir verim patlaması bekleniyor.

Geçtiğimiz ay yaşanan hastalık nedeniyle bazı bölgelerde umudu tükenen Edirneli üreticinin yüzü yağan yoğun yağmur yağışlarıyla yeniden güldü.

Beklenmedik şekilde çözümü olmayan virüs ve kara kök hastalıklarıyla boğuşan Edirneli üreticinin imdadına yetişen aşırı yağışlar,buğday başağı üzerindeki hastalığı yok ederek verimde bir patlama yaşanmasına neden oldu.Sorunlu alanlarda 400 kilogram,normal alanlarda ise 600-700 kg arası verimin beklendiği Edirne’de yüzde 5’lik ekili alandan yüzde 25’lik verim bekleniyor.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz Ocak ve Şubat ayı sonrasında yaşanan olumsuzlukların ardından hastalıklarla boğuştuklarını ancak,yaşan yağışlarla verim patlaması yaşandığını belirterek “Bu yıl ilk önce üzüntüyle başladık ama Ocak ve Şubat ayının kurak gitmesi ve o günlerde virüs ve kara kök hastalığı bize musallat oldu.Ama 24 Mart’tan sonra yağışların tetiklemesiyle bugün gerçekten çok verimli bir ürün alıyoruz.Kalitemiz süper,16-17 seviyelerinde protein var.İnşallah 2016 yılı çok iyi bir yıl olacak”dedi.

Edirne ilinin tamamında 1 milyon 500 bin dönüm ekili alan olduğunu aktaran Yorulmaz “İl merkezinde 400 bin dönüm ekiliyor.Marmara Bölgesi ülke üretiminin yüzde 5’inin ekimini yapıyor ama, ülke üretiminin yüzde 25’ini üretiyor.Ne kadar elit bir bölgede çiftçilik yaptığımız bu verilerle ortaya çıkıyor.Şu anda beklentimizin üzerinde verim alıyoruz ve 600-700 kg ortalamamız var”şeklinde konuştu.

Çiftçinin yüzünün açıklanacak olan fiyatla güleceğini,ofisin tüccardan önce davranarak taban fiyatını açıkladıktan sonra müdahale alımlarına başlaması gerektiğini aktaran Yorulmaz “Devletten Ofisin alım yapmasını bekliyoruz.Şu anda alım yapıyor ancak taahhütlü,emanet alım yapıyor.Taban fiyatı açıklayıp müdahale alımların başlamasını bekliyoruz.Geçen yıl ekmeklik buğday 862 kuruştu,bu yılda enflasyon dahilinde zammı verip alımına başlarsa memnuniyetle ayrılacağız.Beklentimiz o yönde”diyerek Ortalama fiyatların 850 kuruş civarında olduğunu TMO’nun müdahale alım fiyatı ile piyasaların kendisini toparlamasını beklediklerini kaydetti.

Ayçiçeğinde de verimin yüksek değerlerde olduğunu hatırlatan Yorulmaz “ülke üretiminin yüzde 25’ini üretiyoruz.Eğer buğday hasadından sonra 20-25 gün sonra yağmur alırsak çok iyi bir verim alacağımızı düşünüyorum”dedi.



 

 

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30