banner137
banner25

Yorulmaz

Nisan ayı başlarında Edirne ili başta olmak üzere Trakya Bölgesinin genelindeki buğday tarlalarında görülen Sarı Cücelik Virüsü hastalığı bölgede ki yağışlarla adeta yok oldu.Buğday üreticisinin hastalığın belirmesi ile umudunun kırıldığı ve 1 milyon 200 bin dekar alanda etkili olabileceği düşünülen Sarı Cücelik Virüsü hastalığının bölgeye üç günde düşen 96 kg yağışın ardından direncinin kırıldığı belirtildi.

Yapılan araştırmalar neticesinde söz konusu virüsün bir tür sinek tarafından buğday başağına bulaştırıldığı, bununda yapılan tüm kimyasal mücadeleye rağmen başarıyla sonuçlanmadığı,tarla kenarında bulunan ot ve benzeri bitkilerin diplerine yuvalanarak buradan ekili tarım alanlarına bulaştığı ve buğdaylarda sarı renkle beraber,çökme ve çürüme gibi bir durum yarattığı ortaya çıkmıştı.

Edirne’de ekili tarım alanlarının büyük bir bölümünde etkili olan ve çiftçiyi kara kara düşündüren hastalığa aşırı yağışlar “dur” dedi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz yağan yağışlar sonrasında açıklama yaparak “buğday hastalığa karşı yağmurla birlilikte direnç gösterdi”diyerek hastalığın etkisini kaybettiğini kaydetti.

Yorulmaz “hastalık ve kuraklık vardı buda hastalığı tetikliyordu.Metrekareye düşen 96 kg yağış ile hastalığı yendik.Bu yıl yine bir rekor bekliyoruz ve çok kaliteli bir buğday var.Hastalıktan yana muzdariptik; saçımızı,başımızı yolduk.Çok kötüydü ama Cenabı Allahın verdiği bu yağış ile sorunumuz bitti”dedi.

Buğdayın hastalığa karşı yağan yağmur sonrasında direnç gösterdiğini belirten Cengiz Yorulmaz buğdayın kendisini toparlamaya başladığını ve hastalıktan kurtulduğunu kaydetti.

Geçen yıllarda yakalanan verimin yanşan olumsuzluğa rağmen yeniden yakalanacağını belirten Yorulmaz “Geçen yıl ve daha önceki yıllarda yüksek bir verim almıştık.Benim tahminim 2014 yılındaki verimi yakalayacağız.Oda dekarda 500-600 kg olacak inşallah.Kalite çok yükse olacak.96 kg yağışla adeta buğday şaha kalktı,coştu.Temennimiz Cenabı Aallah’tan”dedi.

Önümüzdeki yıl aynı hastalığın tekrarlamamsı için tarla kenarında bulunan otlarla da mücadele yapılacağını ve virüsün zemin oluşturacağı alanların bertaraf edileceğini ifade eden Yorulmaz;çiftçiyi bilinçlendirmek için seminerler yapacaklarını ve hastalıkla mücadele konusunda eğitimler verileceğini kaydetti.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30