banner137
banner25

Yoğunluk hafta başında başladı!

Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan ve yaz tatillerini geçirmek üzere anavatanları Türkiye’ye gelen gurbetçilerin çileli dönüş yolculukları devem ediyor.

Haziran ayı başından buyana gelişleri süren ve Temmuz ayı başında da dönüş yolculukları başlayan gurbetçiler,sınır kapılarında yoğunluk yaratmaya devam ediyorlar.Daha önceki yıllarda dönüş zamanlamalarını hafta sonuna bırakan gurbetçiler bu yıl yoğunluğa takılmadan dönüş yapmak isteyince,bildik görüntüler hafta sonu değil hafta başlarında da yaşanmaya başladı.

İzin sürelerinin bitiş zamanının aynı tarihe denk gelmesinden dolayı dönüş yolculuklarını da aynı zaman göre hesaplayan binlerce gurbetçi,dünyanın en büyük kara sınır kapısında yoğunluğun yaşanmasına neden oldu.Yaklaşık 15 günden buyana yaşanan yoğun araç. Ve insan trafiği Kapıkule kara sınır kapısının bazı günlerde tıkanmasına neden oldu.

Bulgaristan tarafının denetimi sıkı bir şekilde yapması ve gelen tüm araçları araması üzerine bekleme süresinin uzadığını belirten yetkililer,her şeye rağmen Bulgar tarafının tam kapasite çalıştığını kaydettiler.

Trakya Gümrük Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen en fazla rağbetin olduğu kara sınır kapısı olan Kapıkule sınır kapısında, bu sabah 1 km yi bulan küçük araç kuyruğu oluştu.Gümrük sahası içinde polis kontrolü öncesi ve sonarsı olmak üzere yaklaşık 800 aracın beklediği sınır kapısında yoğunluğun Salı akşamından başlamış olması,yetkilileri harekete geçirdi.Alımların tam kapasite yapıldığını belirten yetkililer Bulgar tarafıyla sürekli olarak görüşme halinde olduklarını ve Bulgar tarafının 24 saat içinde 6 bin civarında aracın giriş işlemini yaptığını ifade ederek bunun bir rekor olduğunu kaydettiler.

Öte yandan gurbetçilerin internet üzerinden 24 saat canlı olarak izleyebildikleri gümrük sahası durumlarına göre seçme şansını gerçekleştirdikleri,ancak birçok gurbetçinin Kapıkule’yi tercih etmesinden dolayı yoğunluğun kaçınılmaz olduğunu belirttiler.Kapıkule gümrük sahasının geceden boş olduğunu ancak gurbetçilerin gelişlerinin başlaması ile yoğunluğun yaşandığını ifade eden yetkililer, gurbetçilerin konaklamayı gümrük sahası içinde yaptıklarını ve sabah aynı anda Bulgaristan tarafına geçiş yapmak istemeleri ile yoğunluğun oluştuğunu belirttiler.

E-5 Karayolu üzerine yaşanan 1 km’lik araç kuyruğunu öğlen saatlerine doğru eritmeyi başaran gümrük personeli,saha içinde de işlemleri hızlandırıp Bulgaristan tarafını uyarınca,yoğunluk azalmaya başladı.

Bulgaristan’a açılan bir diğer sınır kapısı Hamzabeyli’de ise araç yoğunluğu bulunmazken,Yunanistan’a açılan İpsala ve Pazarkule sınır kapılarında da araç yoğunluğunun olmadığı görüldü.Yetkililer gurbetçilerin bu son iki hafta içinde yoğunluk yaratacağını bildiklerini bu yüzden www.trakya.gtb.gov.tr adresinden anlık sınır kapılarındaki yoğunluğu kameralar üzerinde takip ederek boş olan sınır kapılarına yönelmelerinin kendilerinin lehine olacağını belirttiler.

Gurbetçiler ise uzun süre bekleme yaptıklarını ve yaşanan bu sorunlardan dolayı artık karayolu ile seyahat etmekten vazgeçeceklerini belirterek, kameralardan haberlerinin olmadığını ve yeterli bilgilendirmenin yapılmadığını ifade ettiler.Bazıları ise Kapıkule’yi tercih etmelerini yolu bildiklerine bağlayarak bile bile bu sıkıntıya katlandıklarını ifade ettiler.

Yoğunluğun hafta sonuna kadar devam edeceği Cuma ve Cumartesi sabahı yolcu ve araç sayısında pik yapılmasının beklendiği ifade ediliyor.

26- 27 Ağustos tarihinde 5 bin 700 aracın çıkış yaptığı, 27-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında ise bu sayının 6 bin 500 olmasının beklendiği ifade ediliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30