banner78
banner25

Yılın AHİSİ Canpolat!
 Her yıl 22-27 Eylül tarihleri arasında kutlanan ve bu yıl 27'incisi gerçekleştirilecek Ahilik Kültürü Haftası Edirne'de bir dizi etkinlikle başladı. 2014 Yılı'nın Ahisi ise yılların elektronik ve haberleşme ustası 74 yaşındaki Sadi Canpolat seçildi. Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilen çelenk töreninde konuşan Canpolat, Yılın Ahisi seçilmesine yönelik duygularını aktarırken yeni gelen nesile işaret ederek, “Arkamızdan gelen pırıl pırıl bir nesil var, gençlerin yetişmesi zenginliğimizdir” dedi.

İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olan ve sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik ve doğrulukla yoğrulmasını öngören bir gelenek olan ahilik kutlamaları Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin (EDESOB) düzenlediği bir dizi etkinlikle başladı.

Dün sabah saatlerinde öncelikle EDESOB tarafından oluşturulan bir heyetle Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye'nin ziyaret edilirken, öğleden sonra saat 14.00'da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene geçtiğimiz dönemlerde yılın ahisi seçilen Metin Keçeci ve Ahmet Uyguner de katılırken bu yılın ahisinin ise elektronik ve haberleşme ustası Sadi Canpolat olduğu açıklandı.

İNAĞ: “BU HAFTA ESNAFIMIZA YOL GÖSTERİCİ OLACAKTIR”

Anıta çelenk sunumuyla başlayan ve saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla devam eden törende konuşan EDESOB Başkanı Emin İnağ, Ahilik Haftası'nın genç esnafa yol gösterici olması gerektiğini söyleyerek yılın ahisi Sadi Çalışkan'ı kutladı. Başkan İnağ haftayla ilgili şunları söyledi:

“Bu olay biliyorsunuz 1988 yılında Kültür Bakanlığı'nın aldığı bir kararla kutlanmaya başlandı. Bu her ilde de kutlanıyor ama merkez Kırşehir olmak üzere. Kentimizdede 5 yıldır kutlamaktayız, daha önceleri neden kutlanmadığını bilmiyorum ama tabi bizim başkanlığımızda kutlanmaya başlandı. Ve o günden beri her yıl ahi babamızı seçiyoruz. Tabi yılın ahisini seçerkende çeşitli kriterler aramaktayız. İl bazında çeşitli kurum temsilcilerimizden oluşan bir komisyonumuz var. Biz odalara yazı yazıyoruz. İlgili sektörlerde odalardan gelen isimler orada tartışılıyor. Bu yıl da Sadi bey uygun görüldü. Ben Sadi beyi tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Ben bunun Edirne'de diğer esnaflarada örnek olması gerektiğini düşünüyorum çünkü ahilik haftası vesilesiyle ahi evranın tavsiyeleri var, bunlar tekrarlanıyor. Yazılı ve görsel basında Trakya Üniversitesi'ninde desteğiyle bunlar tekrar gündeme getiriliyor, bunlarda gençlerimizin yetişmesinde esnaflarımızın nasıl olması gerektiğinde yol gösterici olur düşüncesindeyim.”

Daha sonra konuşan 2014 yılının ahisi Sadi Canpolat ise kendisinin bir astsubay emeklisi olduğunu hatırlatarak orduda da elektronikçi olarak görev yaptığını ve 1981'de emekli olduktan sonrada Edirne'deki dükkanlarını açtıklarını belirtti. Canpolat, düşünceli, mesleğine sahip çıkan ve mesleğine aşık insanlar yetiştirmeye çalıştıklarını belirterek:

CANPOLAT: “ARKAMIZDAN GELEN PIRIL PIRIL BİR GENÇLİK VAR”

28 yıl 8 ay orduda hizmet ettikten sonra Edirne'ye son görev yerime geldim. Yaşamımda Amerikalılar ile İngilizler ile 10 yıl birlikte çalıştım. Orada şunu gördüm; adamlar üretmek için yarış halindeler, sarfiyatımız zenginliğimizdir düşüncesindeler. Ben de o yıllarda emekli olduktan sonra yerli ürünlerin satışını yani daha doğrusu satış sonrası hizmetini sunabilmek için dükkanımı açtım. Bu ahiliğin düşünsel olarak bile kafamızda yer etmeyen bu günün çok ağır bir sorumluluğu var sembolü dışında. Böylesine düşünceli, sahip çıkan ve mesleğine sevdalı insanlar yetiştirmek için uğraşı veriyoruz. Arkamızdan gelen pırıl pırıl çocuklar oldu ve halen oluyorda. Şu andada hizmet vermeye devam ediyoruz, Allah nefes verdiği müddetçede hizmet vermeye devam edeceğiz.

CANPOLAT: “GENÇLERİN YETİŞMESİ ZENGİNLİĞİMİZDİR”

Genç esnaf ve zanaatkârlara yönelikte tavsiyelerde bulunan Canpolat: “Zanaatkarlık çağın getirdiği yeniliklerle zor duruma düşmüş olsada şunu söylüyorum, siz sebat ederseniz, sattığınız ürünün arkasında durursanız hiçbir zaman için yıkılmazsınız amaç burada yeni insanlar yetiştirmektir. Arkamızdan gelenlerin yetişmesi bizim zenginliğimizdir. Bu ülkede vazifemizi böyle yapmayı amaçlıyorum.”

VALİ'YE DAVET

Edirne Esnaf Odalari Birliği Başkanı Emin İnağ ve baraberindeki heyet Vali Dursun Ali Şahin'i ziyaret ederek Ahilik Haftası etkinliklerine davet etti.

Edirne Esnaf Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, İnşaat Sanatkârları Odası Başkanı Mehmet Özkan, Şöferler Odası Başkanı Erbey Kılıç, 2013 yılı Ahisi Ahmet Uyguner ve 2014 yılı Ahisi seçilen Sadi Can Polat, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i makamında ziyaret Ahilik haftası etkinliklerine davet etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Şahin, her zaman esnafın yanında olduklarını ifade etti

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30