banner78
banner25

Yediğiniz sucuğa dikkat!

Okulların açılması ile okul kantinlerinde satışına başlanan tost sucuklarının denetimlerinin yapılmadığı ve gelişi güzel kontrolsüz bir şekilde satışının yapıldığı iddia edildi.

Edinilen bilgiye göre Edirne’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin denetim yapmadığı ve bugüne kadar sucuk imalatı yapan yerlerle ilgili herhangi bir cezai uygulamaya gitmediği ileri sürüldü.

Edirne’de imalat yapan bir firma yetkilisi tarafından, tarafımıza anlatılanlar adeta yediğimiz sucukları defalarca gözden geçirmemiz gerektiğini gösterdi.

Firma sahibi bilinmiş ve tanınmış marka sucukların yenmesi gerektiğini ve Bakanlık tarafından yeni getirilen et tebliğ düzenlemesine uyup uymadığının kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.

Sucukların üzerine konan etiketlerin aldatıcı olabileceğini, bu yüzden etiketinde garanti olmadığını iddia eden yetkili “merdiven altı diye tabir ettiğimiz firmalar var.Bunlar için etiket basmak çocuk oyuncağı.Vatandaş satın aldığı sucuğu nereden veya ne marka alırsa alsın her şeyden önce fiyatına bakacak.İyi sucuk yüzde yüz dana etinden olan sucuk 25 TL’den aşağı değildir” diyerek kalitede aranması gereken birinci şartın fiyatı olduğunu ifade etti.

Ev yapımı olarak bilinen sucuklara güvenilmemesi gerektiğinin altını çizen firma yetkilisi “12 - 16 TL’ye satın alınan sucuk bilin ki; adi sucuktur.Ucuz etin yahnisi böyle olur.İçine karıştırılan çok sayıda değişik sakatat var.Kafa etinden tutun,dana gözüne,tavuk etinden tutun,çürümüş sararmış ete kadar çok sayıda değişik karışım var”diyerek sofralarımıza kadar gelen tehlikenin en önemli makyajının karıştırılan baharatlar olduğunu belirtiyor.

Edirne’de bir firmanın sattığı sucuklara da dikkat çeken yetkili isim vermeden “bir firma var.Dikkat edin fiyatı çok aşağıda.Mümkün değil bu rakama bu sucuğu satması.Okul kantinlerine,büfelere bazı iş yerlerine ucuz olduğu için hep bu sucuk veriliyor.Bu sucuğun içinde İstanbul’dan alınan çürümüş kokmuş etler var.Dana gözü,tavuk eti var.Kemik var.Tükürük bezi var.Ne ararsan var.Bunları İstanbul’dan 3-4 TL’ye alabiliyorsunuz ve karışım yapabiliyorsunuz”dedi.

Et tebliğinde sucuğun içinde olması gerekenlerin yazdığını belirten firma yetkilisi Kırklareli başta olmak üzere Tekirdağ ve yakın illerde ciddi denetimler yapıldığını ancak Edirne’de denetimlerin yapılmadığını belirtti ve “diğer illerde 18-20 Bin TL gibi cezalar kesiliyor.İkinci demetimde ruhsat iptaline kadar gidiliyor.Ama Edirne’de denetim hak getire!Bilinmesine rağmen denetim yapılmıyor ve ilgili firmanın üzerine gidilmiyor”diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

Suni sucuk denebilecek, ısıl işlemle üretilmiş sucukların içine lezzet versin diye Monosodyum Glutamat (MSG) adlı yapay tatlandırıcı konulduğunu belirten yetkili “yüzde yüz dana eti denilen bazı ürünlerde tavuk eti çıkıyor. Tavuğun içerisindeki deri, kemik ve satılmayan hammaddelerle un yapılarak çok sayıda katkı malzemesi katılarak et mamulü yapıyor. Katkı malzemeler ile rengi kırılarak insan sağlığı ile oynanıyor. Yoksa normal tavuk etinden yapılsa bunun sağlık açısından herhangi bir sıkıntısı yok. Ama o zaman fiyat, kemik unu ile yapılanın üzerine çıkıyor. Merdivenaltında düşük fiyata üretim yapanlar da bunu istemiyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30