banner137
banner25

Verim ortalaması 250 kg!

Türkiye’nin ayçiçeği anlamında büyük söz sahiplerinden olan bölgemizin kuruluşu Trakya Birlik, ilk ayçiçeği alımını dün gerçekleştirdi.

Konu hakkında açıklama yapan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen bu yıl iyi bir verim beklediklerini ve ilk teslim edilen üründe de bunun açıkça anlaşıldığını kaydetti.

İlk ürünü getiren Korucu Köyü'nden bir ortaklarının olduğunu belirten Sezen “2 bin 500 kilogram civarında ayçiçeğine 188 Sayılı Edirne Kooperatifi'ne ortağımız teslim etti. Yağ oranının 44 civarında, 240-250 kilo arasında da verim olduğunu öğrendim. Çiftçimiz en zayıf yerim gibi ifadeler kullanmış.Biz inşallah bu yıl ayçiçeğinde 240 kilonun üzerinde verim bekliyoruz. Trakya'yı şu an için söylemek erken. Çünkü Trakya'nın büyük bir bölümünde çok geç ekim yapıldı. Edirne için 250 kilo civarında ortalama vermesini bekliyorum. 170-180-200 kilo da biçen eden ortağımız olur. Ama 350 kilo hasat eden de olur”diyerek verim ortalamasının yüksekliği beklentileri olduğundan bahsetti.Verimin özellikle Ahmetbey, Pınarhisar, Vize, Lüleburgaz, Edirne, Havsa, Süloğlu, Lalapaşa gibi bölgelerde olduğunu kaydeden Sezen “geçen seneye göre oldukça yüksek olacağını görüyorum ve bunu da kendimde çiftçi olduğumdan biliyorum”diyerek şimdiden hayırlı olmasını diledi.

Siyasi kimliği olduğu için Ak parti İl Başkanı sıfatı ile Ankara’ya gideceğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ında katılacağı il başkanları toplantısında Ayçiçeği üreticisinin sorunlarını ve beklentilerini de Başbakan’a anlatacağını belirten Sezen; “Ayçiçeği fiyatı konusunda sorulan çok soru var. Fiyatı belirlemek bizim elimizde değil. Dış ülkelerde yoğunluk var. Bu fiyatı belirleyen yerler dünyada çok net biliniyor. Şu anda ayçiçeğinin dünya piyasasındaki fiyatını da çok iyi biliyorum. O nedenle ülkemize gelen ayçiçeğinin bir şekilde hasat döneminde önünün kesilmesi lazım. İthalatın ne olursa olsun bu ülkede üretilen ayçiçeği bitinceye kadar ayçiçeği tohumu işlenip bitinceye kadar ithalatın az yapılması veya hiç yapılmaması doğru bir karardır. Bu konuda girişimlerimiz olabilir. Ama tabiidir ki bunu yüzde 100 engellemek mümkün değil. Çünkü Türkiye'nin de ihtiyacı var, çeşitli sektörlerde yem sanayiinde de kullanıldığından ithalatın yüzde 100 kesilmesi mümkün değil. Sanayicilerimiz eski ellerindeki belgeleri kullanarak ithalat yapabiliyorlar. Eylül ayına bağlantılar yapıldığını da bazı ülkelerden duyuyorum. İnşallah gümrük vergileriyle ilgili bir düzenleme yaptırıp biraz daha ayçiçeğini destekletebilirsek gümrükleri kullanarak biraz daha fiyatı yukarıya taşıtırız diye düşünüyorum”dedi.

Geçen sene fiyatın 117 Kuruş avans fiyat olduğunu ve son fiyatta 5 Kuruş’ta fark verdiklerini ifade edem Sezen bu yıl ki fiyatında 122 kuruş seviyelerinde ve aralığında olmasını beklediklerini kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30